Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Η μοναδική τούρτα πορτοκάλι στον κόσμο, από την Boone Bake.

Η μοναδική τούρτα πορτοκάλι στον κόσμο

Η γεύση της Παρασκευής

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Όσοι αιώνες κι αν έχουν περάσει, όσο κι αν η μόδα στα επιδόρπια αλλάζει, η γιορτινή τούρτα έχει πάντα την τιμητική θέση ανάμεσα στα γλυκά, σε οποιαδήποτε γαστρονομική εποχή. Παρά την αφθονία των cupcakes και των cake pops, κανένα παιδικό πάρτυ γενεθλίων δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς μια τεράστια τούρτα με κεριά. Όλα τα ζαχαροπλαστεία διαθέτουν κλασικές και  πρωτότυπες γεύσεις, για να διαλέξετε αυτήν που ταιριάζει περισσότερο στις προτιμήσεις σας.

Είναι αδύνατο να πούμε με βεβαιότητα ποιος επινόησε το πρώτο κέικ. Σε διάφορα μέρη του κόσμου, τα κέικ εξελίχθηκαν σταδιακά σε γεύση και εμφάνιση, μέχρι που απέκτησαν την οικεία σε εμάς όψη της τούρτας του ζαχαροπλαστείου, με πλήθος βρώσιμων, εντυπωσιακών διακοσμητικών στοιχείων στην επιφάνειά της.

Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ένα έργο τέχνης όπως η τούρτα θα μπορούσε να εμφανιστεί μόνο στην Ιταλία, όπου οι ειδικοί pâtissiers είναι πολύ σχολαστικοί με τις λεπτομέρειες κα αγαπούν τα περίτεχνα σχέδια. Η ίδια η λέξη “τούρτα” σε μετάφραση από τα ιταλικά («la torta») σημαίνει “περίπλοκη” – περίπλοκη όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στην εμφάνιση.

Άλλοι αποδίδουν την προέλευση των κέικ στη γλυκιά Ανατολή, με την ποικιλία των επιδορπίων και τα μείγματα γεύσεων, υφών και σχημάτων. Όπως πιστεύουν οι ιστορικοί, στις ανατολικές χώρες εμφανίστηκαν τα πρώτα επιδόρπια από μέλι, γάλα και σπόρους, διπλωμένα σε στρογγυλό σχήμα.

Το κέικ ως επιδόρπιο έγινε μόδα στα γαλλικά καφενεία, όπου άρχισαν να το σερβίρουν ως συνοδευτικό των ζεστών ροφημάτων. Τα μικρά εκλεκτά αριστουργήματα, το κάθε ένα διαφορετικής εμπνεύσεως, έγιναν γρήγορα μια κομψή παριζιάνικη συνήθεια, από αυτές που αναβαθμίζουν τις ιεροτελεστίες της καθημερινότητά μας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Γαλλία είναι γνωστή ως η πιο ρομαντική χώρα στον κόσμο, που δίνει αξία στις απολαύσεις της όρασης, της ζωής και του ουρανίσκου!

Σχεδόν κάθε χώρα του κόσμου έχει τις εθνικές της συνταγές για την παρασκευή κέικ, τις παραδόσεις της για τη διακόσμηση και το σερβίρισμα και διάφορες αφορμές για το σερβίρισμα μιας τούρτας στο εορταστικό τραπέζι. Πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες  συνδέονται με τούρτες και μερικές από αυτές έχουν μπει και στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Εδώ σας παρουσιάζουμε τη μοναδική τούρτα πορτοκάλι, από την Boone Bake.

Η μοναδική τούρτα πορτοκάλι στον κόσμο

«Γεια σας. Είμαι η Boone Bake.

Σήμερα έφτιαξα μια τούρτα μους πορτοκάλι, γεμάτη φρεσκάδα και ζουμερή γεύση.

Χρησιμοποίησα μια πολύ απαλή ζύμη για σουφλέ κι έτσι το παντεσπάνι έγινε ακόμα πιο νόστιμο.

Η εμφάνιση της τούρτας είναι επίσης εξαιρετική.

Ίσως φοβάστε ότι το πορτοκάλι είναι πολύ πηχτό και κάνει την τούρτα σφιχτή. Όμως έφτιαξα μους πορτοκαλιού με κρέμα από χυμό πορτοκάλι, που είναι γλυκό από μόνο του, έφτιαξα και ζελέ πορτοκαλιού και τα έβαλα ανάμεσα στο μους.

Το χρώμα είναι όμορφο, η γεύση και η υφή είναι καλές.

 Ας το κάνουμε και μαζί

Πρότυπα μέτρησης και άλλες σημειώσεις

  • 237 ml = 1 φλιτζάνι (φλ.)
  • 15 ml = 1 κουταλιά της σούπας (κ. σ.)
  • 5 ml = 1 κουταλάκι του γλυκού (κ. γλ.)
  • 1 αυγό (χωρίς το τσόφλι) = 53 γρ.
  • πηχτή κρέμα γάλακτος (38% λιπαρά )
  • Η σοκολάτα θρυμματίζεται, το αλεύρι κοσκινίζεται πριν τη χρήση
  • Η τούρτα έχει διάμετρο 18 εκ. και ύψος 6 εκ.

Για το γλασάρισμα του πορτοκαλιού (πάχος 3 χιλ.)

1 πορτοκάλι

160 γρ. νερό

110 γρ. ζάχαρη

20 γρ. λικέρ πορτοκάλι (προαιρετικά)

Χρώματα τροφίμων (προαιρετικά)

Για το ζελέ πορτοκαλιού

(Μέγεθος φόρμας: 13 cm)

πολτό πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι ή 1 πορτοκαλί κομμένο σε μικρά κομματάκια

50 γρ. χυμός πορτοκαλιού (ζεστός)

5 γρ. (1 κ. γλ.) ζάχαρη

2 γρ. (1/2 κ. γλ.) σκόνη ζελατίνης

10 γρ. (2 κ. σ.) νερό

Τούρτα σουφλέ πορτοκαλιού

(Μέγεθος φόρμας 34 x 25 εκ.)

65 γρ γάλα

65 γρ. ανάλατο βούτυρο

100 γρ. αλεύρι ψησίματος (2/3 φλ.)

1 αυγό (55 γρ.)

4 κρόκοι

5 ml εκχύλισμα βανίλιας (1 κ. γλ.)

25 γρ. γάλα

4 ασπράδια αυγών

105 γρ. ζάχαρη

Pâtissier κρέμα πορτοκαλιού

2 κρόκοι αυγών

30 γρ. ζάχαρη

90 γρ. γάλα

110 γρ. χυμό πορτοκάλι

9 γρ. φλούδα πορτοκαλιού (1 τεμάχιο)

10 γρ. άμυλο καλαμποκιού (μπορεί να αντικατασταθεί με μαλακό αλεύρι)

15 γρ. ανάλατο βούτυρο

Μους με τυρί κρέμα και πορτοκάλι

140 γρ. τυρί κρέμα

20 γρ. ζάχαρη

50 γρ. χυμό πορτοκάλι

10 γρ. χυμό λεμονιού (2 κ. γλ.)

5 γρ. ζελατίνη σε σκόνη (1,5 κ. γλ.)

25 γρ. νερό

κρέμα ζαχαροπλαστικής πορτοκαλιού

170 γρ. κρέμα γάλακτος (60% σαντιγί)

Διακόσμηση  με κρέμα  σαντιγύ

Γλάσο καθρέφτη για τούρτα

25 γρ. νερό

50 γρ. ζάχαρη (1/4 φλ.)

50 γρ. σιρόπι αμύλου

32 γρ. ζαχαρούχο γάλα

4 γρ. ζελατίνη σε σκόνη (1/2 κ.σ.)

+ 20 γρ νερό

50 γρ. (1/3 φλ.) λευκή σοκολάτα

Χρώμα τροφίμων (πορτοκαλί χρώμα)

 

♥ Φτιάξτε ένα διακοσμητικό λουλουδιών μαργαρίτας για διακόσμηση

 

Την επόμενη Παρασκευή, θα ασχοληθούμε με τα σνακ και θα φτιάξουμε τα δικά μας κράκερ ‘δεν μπορείς να φας  μόνο ένα’!

Καλό Σαββατοκύριακο!

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε