Η NASA σκοπεύει να κατασκευάσει και να εγκαταστήσει έως το 2026 εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο φεγγάρι, και περιμένει προτάσεις από εταιρείες που θέλουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση.
Σύμφωνα με την δήλωση που εξέδωσε το Υπουργείο Ενέργειας, το σχέδιο θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός συστήματος ισχύος επιφανειακής σχάσης τάξης 10 kw που θα χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για σκοπούς επίδειξης. Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί και θα συναρμολογηθεί στη Γη, και στη συνέχεια θα σταλεί με ένα όχημα εκτόξευσης. Αυτό το όχημα θα μεταφέρει το εργοστάσιο σε σεληνιακή τροχιά, από όπου θα παραληφθεί από άλλο όχημα που θα το μεταφέρει στην επιφάνεια του δορυφόρου.
Η δοκιμή θα συνεχιστεί για ένα χρόνο και, εάν είναι επιτυχής, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες αποστολές τόσο στη Σελήνη όσο και στον Άρη.
«Μόλις αποδειχθεί πρακτικά ότι η τεχνολογία λειτουργεί, τα μελλοντικά συστήματα θα μπορούσαν να επεκταθούν ή θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερες μονάδες μαζί για μακροπρόθεσμες αποστολές στη Σελήνη και τελικά στον Άρη», δήλωσε ο Άντονι Καλομίνο [Anthony Calomino], επικεφαλής του τμήματος πυρηνικής τεχνολογίας της NASA στη Διαστημική Τεχνολογία.
«Τέσσερις μονάδες, από τις οποίες η καθεμία δίνει 10 κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, θα παρείχαν αρκετή ισχύ για να δημιουργηθεί ένα φυλάκιο στο φεγγάρι ή στον Άρη. Η ικανότητα παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας σε πλανητικές επιφάνειες, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ισχύος επιφανειακής σχάσης, θα επέτρεπε την εξερεύνηση σε μεγάλη κλίμακα, την ίδρυση ανθρώπινων φυλακίων και τη χρήση επιτόπιων πόρων, επιτρέποντας παράλληλα την εμπορευματοποίηση.»
Οι πόροι της Σελήνης, αν και μη αποδεδειγμένοι, αποτελούν αντικείμενο συζήτησης εδώ και αρκετό καιρό. Την τελευταία δεκαετία, πολλές αποστολές στάλθηκαν στη Σελήνη επιδιώκοντας να εξερευνήσουν τον φυσικό δορυφόρο της Γης για μέταλλα και υδρογόνο.
Το μοντέλο του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας θα πρέπει να μπορέσει να λειτουργήσει για 10 χρόνια, σύμφωνα με τα σχέδια, με επαρκή παραγωγική ικανότητα, για να παρέχει το ισοδύναμο κατανάλωσης τριών έως τεσσάρων μεγάλων νοικοκυριών.
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece