Παρασκευή, 22 Νοέ, 2024
Πιστωτικές κάρτες στο Ορλάντο, Φλόριντα, την 1η Ιουλίου 2021. (John Raoux/AP Photo)

Η νέα κάρτα της Visa διαθέτει προσωπικό σύστημα παρακολούθησης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Ένα από τα πολλά νέα προγράμματα για την παρακολούθηση των καταναλωτικών σας συνηθειών

Η παρακολούθηση της προσωπικής ζωής από τις τράπεζες θα κάνει ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός, καθώς η καναδική πιστωτική ένωση Vancity εγκαινιάζει μια νέα τεχνολογία πιστωτικής κάρτας που θα αναφέρει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των χρηστών.

Στις 19 Οκτωβρίου, η Vancity ανακοίνωσε ότι θα είναι “το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον Καναδά που θα προσφέρει στα ατομικά και επιχειρηματικά μέλη της έναν τρόπο να υπολογίζουν τις εκπομπές CO2 που προέρχονται από τις αγορές τους”. Η Vancity δήλωσε ότι ο μετρητής άνθρακα, ο οποίος συνδέεται με τις πιστωτικές κάρτες Visa, αναπτύχθηκε με την ecolytiq, μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας για το κλίμα.

Αυτό θα είναι το πρώτο πρόγραμμα μετρητή άνθρακα για τους κατόχους της Visa. Η Mastercard παρέχει ήδη μια κάρτα παρακολούθησης των εκπομπών CO2, η οποία αναπτύχθηκε με την τεχνολογία της σουηδικής εταιρείας Doconomy. Η τεχνολογία της πιστωτικής κάρτας Visa που αναπτύχθηκε από την ecolytiq παρέχει επίσης “εκπαίδευση και ώθηση συμπεριφοράς”, ώστε οι χρήστες της κάρτας όχι μόνο να ενημερώνονται για τις εκπομπές CO2 της αγοραστικής τους δραστηριότητας, αλλά και να ενημερώνονται για τον τρόπο μείωσής τους.

Σύμφωνα με την ecolytiq, “ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η λύση μας Sustainability-as-a-Service επιτρέπει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προσφέρουν στους πελάτες τους περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς και εξατομικευμένη αντιστάθμιση επιπτώσεων και επενδύσεις ESG”.

Και άλλες εταιρείες τεχνολογίας συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Ο Μάικλ Έβανς, πρόεδρος του Alibaba Group, μιας κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας, ανακοίνωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2021 ότι η εταιρεία του αναπτύσσει έναν “ατομικό ανιχνευτή αποτυπώματος άνθρακα” που θα παρακολουθεί τη συμπεριφορά των ανθρώπων όσον αφορά “το πού ταξιδεύουν, πώς ταξιδεύουν, τι τρώνε, τι καταναλώνουν”.

Ενώ η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε φαινομενικά για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, πολλοί ανησυχούν ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την προσωπική κοινωνική βαθμολόγηση και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση άλλων τύπων συμπεριφοράς εκτός από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Για παράδειγμα, οι εταιρείες πιστωτικών καρτών Visa, Mastercard και American Express ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο ότι θα αρχίσουν να παρακολουθούν τις αγορές που πραγματοποιούνται σε καταστήματα πώλησης όπλων.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Μπάιντεν προχωρά σε μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC), το οποίο θα μπορούσε τελικά να αντικαταστήσει το αμερικανικό δολάριο. Στη θέση των τραπεζικών καταθέσεων, ένα CBDC θα είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που θα εκδίδεται απευθείας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το οποίο οι πολίτες ή οι τράπεζες θα κατέχουν σε ψηφιακά πορτοφόλια, παρόμοια με τα bitcoins. Αλλά σε αντίθεση με τα bitcoins, ένα CBDC θα ελέγχεται είτε από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είτε από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε ένα πρώτο βήμα τον Μάρτιο προς τη δημιουργία ενός αμερικανικού CBDC, δίνοντας εντολή στην κυβέρνησή του να του υποβάλει έκθεση έως τον Οκτώβριο σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας ενός ψηφιακού νομίσματος.

Ο Μπάιντεν δήλωσε: “Η κυβέρνησή μου θέτει ως ύψιστο επείγον τις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης των πιθανών επιλογών σχεδιασμού και ανάπτυξης ενός CBDC των Ηνωμένων Πολιτειών”. Άλλες χώρες βρίσκονται επίσης στον αγώνα για την ανάπτυξη των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων. Μεταξύ των προτεραιοτήτων που έθεσε ο Μπάιντεν για το CBDC ήταν η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η “οικονομική ένταξη και ισότητα”.

Ο Μπάιντεν έδωσε επίσης εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης του, τον Μέρικ Γκάρλαντ, να καθορίσει αν θα χρειαστεί ή όχι την έγκριση του Κογκρέσου για την έναρξη λειτουργίας ενός CBDC ή αν η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να το κάνει μόνη της. Η εν λόγω έκθεση έχει έκτοτε καθυστερήσει.

Τον Φεβρουάριο, πάντως, η Fed της Βοστώνης ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του Project Hamilton, μιας προσομοίωσης CBDC που ανέπτυξε με την Πρωτοβουλία Ψηφιακού Νομίσματος του ΜΙΤ. Και στις 21 Νοεμβρίου, η Fed ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη δοκιμή ενός ψηφιακού δολαρίου μέσω του Κέντρου Καινοτομίας της Νέας Υόρκης.

Η Fed ανέφερε ότι “το Κέντρο Καινοτομίας της Νέας Υόρκης (NYIC) συμμετέχει σε ένα σχέδιο απόδειξης της αρχής μαζί με μέλη του ιδιωτικού τομέα για να διερευνήσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός διαλειτουργικού δικτύου ψηφιακών υποχρεώσεων της κεντρικής τράπεζας και ψηφιακού χρήματος των εμπορικών τραπεζών”. Το πρόγραμμα αυτό γίνεται σε συνεργασία με τις BNY Mellon, Citibank, HSBC, Mastercard, PNC Bank, TD Bank, Truist, U.S. Bank και Wells Fargo.

Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου, το κυβερνών κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας ήταν από τα πρώτα που εξέδωσαν ένα CBDC. Το 2020, εισήγαγε το e-CNY ή ψηφιακό γουάν. Μέχρι το τέλος του 2021, το ψηφιακό γουάν είχε 260 εκατομμύρια χρήστες, που αντιπροσώπευαν περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Κίνας, σύμφωνα με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Το CBDC της Κίνας δίνει στην κεντρική τράπεζα της Κίνας πρόσβαση και έλεγχο σε κάθε συναλλαγή ψηφιακού γιουάν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε