Ένα αυξανόμενο κύμα επιθέσεων βλασφημίας από ισλαμιστές εξτρεμιστές στη Νιγηρία έχει προκαλέσει οργή και απειλεί να διχάσει το πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής.
Δύο αποτρόπαια λιντσαρίσματα από τον όχλο για υποτιθέμενη βλασφημία στις 12 Μαΐου και στις 4 Ιουνίου αναστάτωσαν τη χώρα και προκάλεσαν εκκλήσεις για παγκόσμια δράση.
Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, τα τελευταία χρόνια έχουν δολοφονηθεί σχεδόν δώδεκα άνθρωποι στη Νιγηρία για υποτιθέμενη βλασφημία. Κανένας από τους δράστες δεν έχει οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.
Αναλυτές που μίλησαν στην Epoch Times φοβούνται ότι η πρακτική της επιβολής θανατικών ποινών για φερόμενη βλασφημία από ισλαμιστές εξτρεμιστές θα μπορούσε να επιδεινώσει ένα κύμα ανομίας που ήδη εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα.
Στις 5 Ιουνίου, περισσότεροι από 70 χριστιανοί σφαγιάστηκαν στη νοτιοδυτική πολιτεία Όντο, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Ο Γενικός Επιθεωρητής της Αστυνομίας της Νιγηρίας, Ουσμάν Αλκάλι, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ένοπλοι που χρησιμοποιούσαν τουφέκια AK-47 και εκρηκτικούς μηχανισμούς παγίδευσαν πιστούς στην καθολική εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου Ξαβιέ στην πόλη Όβο κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας.
Η επίθεση, την οποία ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε «αποτρόπαια», σημειώθηκε λίγες ώρες μετά το λιντσάρισμα από μουσουλμανικό όχλο ενός μέλους τοπικής ομάδας παρακολούθησης πολιτών – του Αχμάντ Ουσμάν – στην πρωτεύουσα Αμπούτζα.
Ο Ουσμάν, ένας μουσουλμάνος, ξυλοκοπήθηκε και λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου και το σώμα του αποτεφρώθηκε από έναν όχλο στο προάστιο Λούγκμπε στις 4 Ιουνίου, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η εκπρόσωπος της αστυνομίας της Αμπούτζα Τζοζεφίν Αντέχ δήλωσε στην εφημερίδα The Punch ότι ο όχλος με επικεφαλής έναν μουσουλμάνο κληρικό κατηγόρησε τον Ουσμάν για βλασφημία.
Μέχρι τις 6 Ιουνίου, η αστυνομία έχει συλλάβει 15 υπόπτους που συνδέονται με το έγκλημα.
Ωστόσο, ένα παρόμοιο λιντσάρισμα μιας χριστιανής φοιτήτριας – της Ντέμπορα Εμμάνουελ – στη βορειοδυτική πολιτεία Σοκότο στις 12 Μαΐου δεν έτυχε της ίδιας προσοχής από την αστυνομία.
Η Εμμάνουελ – δευτεροετής φοιτήτρια του Κολλεγίου Εκπαίδευσης Shehu Shagari στο Σοκότο – ξυλοκοπήθηκε και λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου από τους μουσουλμάνους συμφοιτητές της επειδή φέρεται να βλασφημούσε τον Προφήτη Μωάμεθ.
Πολλοί μάρτυρες επιβεβαίωσαν ότι η αστυνομία στο Σοκότο είχε αποσυρθεί κατά τη διάρκεια της τετράωρης επίθεσης εντός των εγκαταστάσεων του κολεγίου. Μεταξύ των μαρτύρων περιλαμβάνεται και ένας συμφοιτητής της, με τον οποίο μίλησε η Epoch Times, ο οποίος βασανιζόταν επί ώρες με την Εμμάνουελ , αλλά επέζησε από τα βασανιστήρια.
Ένα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Νιγηρίας, ο Σάιμον Μουάντκουον, κατηγόρησε την αστυνομία για συνενοχή.
«Το καθήκον τους είναι να προστατεύουν τις ζωές όλων των πολιτών, αλλά ακριβώς μπροστά τους κάποιος λιντσαρίστηκε και πυρπολήθηκε, αλλά δεν έκαναν τίποτα», δήλωσε ο Μουάντκουον στην Epoch Times σε τηλεφωνική επικοινωνία.
Ο πρώην υπουργός της Νιγηρίας και δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Φέμι Φανί-Καγιόντε χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτη την ενέργεια της αστυνομίας.
«Δημιουργεί κάποιες πολύ σοβαρές ανησυχίες που πρέπει να εξεταστούν και θα πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα», δήλωσε ο Φανί-Καγιόντε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Epoch Times.
Μέχρι στιγμής, η αστυνομία έχει συλλάβει μόνο δύο από τους δεκάδες που συμμετείχαν στον λιθοβολισμό. Οι ύποπτοι κατηγορούνται για «εγκληματική συνωμοσία και υποκίνηση δημόσιας αναταραχής».
Αρκετές παρόμοιες επιθέσεις ακολούθησαν τον αδύναμο χειρισμό της υπόθεσης του Σοκότο από τις νιγηριανές αρχές.
Μεταξύ 20 και 27 Μαΐου, ένα άτομο φέρεται να σκοτώθηκε και τουλάχιστον 30 άλλα να τραυματίστηκαν από μουσουλμανικό όχλο στη βορειοανατολική πολιτεία Μπαούτσι, αφού ένας χριστιανός κάτοικος κατηγορήθηκε για βλασφημία.
Ένας δημοσιογράφος στο Μπαούτσι, ο Μπούλους Γουατσάκσι, δήλωσε στην Epoch Times ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν στην Κατάγκα στην κομητεία Γουόρτζι της πολιτείας στις 20 Μαΐου και στην Γέλβα στην κομητεία Μπαούτσι στις 26 και 27 Μαΐου.
Η βία αντιπροσωπεύει «μια ανησυχητική εκδήλωση διώξεων στους δρόμους [από τον όχλο] εκτός από τις διώξεις σε σεκτές [από τρομοκρατικές ομάδες] και τις κρατικές διώξεις [από την κυβέρνηση]» στη χώρα, σύμφωνα με επιστολή των δικηγόρων της Νιγηρίας στην Αμερική που απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Η επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον Εμμάνουελ Ογκέμπε και άλλους 16 και κοινοποιήθηκε στην Epoch Times, καλεί συγκεκριμένα την αμερικανική κυβέρνηση να παρέμβει για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία της Εμμάνουελ.
Ο δικηγορικός σύλλογος της Νιγηρίας είχε ανακοινώσει την ακύρωση του ετήσιου συνεδρίου του που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Σοκότο στις 30 Μαΐου μετά τη δολοφονία. Αυτό έγινε εκτός από την πανεθνική πορεία που πραγματοποίησε η Χριστιανική Ένωση της Νιγηρίας στις 22 Μαΐου.
Το λιντσάρισμα επανέφερε στο προσκήνιο παρόμοιες δολοφονίες στη χώρα που έμειναν ατιμώρητες. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει σχεδόν δώδεκα τέτοιες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια.
Το 1995, μια ομάδα μουσουλμάνων φέρεται να εισέβαλε σε ένα αστυνομικό τμήμα και έσυρε έναν χριστιανό κάτοικο, τον Γκίντεον Ακαλούκα, από το κελί του και τον αποκεφάλισε για βλασφημία. Η αστυνομία είχε κρατήσει τον Ακαλούκα αφού η σύζυγός του φέρεται να χρησιμοποίησε σελίδες του Κορανίου για να σκουπίσει το μωρό της.
Στις 14 Ιουλίου 1999, σε ένα χωριό που ονομάζεται Ραντάλι στην πολιτεία Κέμπμπι, ένας μουσουλμανικός όχλος αποκεφάλισε έναν κάτοικο της περιοχής, τον Αμπντουλάχι Ουμάρου, με την κατηγορία της βλασφημίας.
Το 2006, μια δασκάλα ονόματι Φλόρενς Τσάκουου δολοφονήθηκε μαζί με άλλους 20 χριστιανούς στο Μπαούτσι, αφού είπε σε έναν μαθητή να σταματήσει να διαβάζει το Κοράνι στην τάξη, ενώ δίδασκε την αγγλική γλώσσα.
Στις 21 Μαρτίου 2007, μια συμμορία μουσουλμάνων νεαρών χτύπησε μια χριστιανή μητέρα δύο παιδιών – τη Χριστιάνα Ολουβατόιν Ολουβασίν στην πολιτεία Γκόμπε επειδή φέρεται να άγγιξε και να βεβήλωσε το Κοράνι.
Τον Σεπτέμβριο του 2007, ένας μουσουλμανικός όχλος στην πόλη Κάνο σκότωσε εννέα χριστιανούς, έκαψε αρκετές εκκλησίες και κατέστρεψε τα σπίτια πολλών άλλων, αφού κάποιοι χριστιανοί μαθητές φέρεται να ζωγράφισαν μια εικόνα του Μωάμεθ.
Στις 4 Φεβρουαρίου 2008, ένας άλλος μουσουλμανικός όχλος ισοπέδωσε ένα αστυνομικό τμήμα στην πόλη Μπαούτσι επειδή φέρεται να προστάτευσε μια χριστιανή γυναίκα την οποία ο όχλος κατηγόρησε για βεβήλωση του Κορανίου.
Στις 9 Αυγούστου 2008, ένας μουσουλμανικός όχλος στο Κάνο ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου έναν 50χρονο μουσουλμάνο που φέρεται να βλασφήμησε τον Μωάμεθ.
Τον Ιούνιο του 2016, μια χριστιανή έμπορος Μπρίτζετ Αγκμπαχίμε αποκεφαλίστηκε από μουσουλμανικό όχλο στο Κάνο, αφού παρακάλεσε έναν άνδρα που επιχειρούσε να προσευχηθεί μπροστά από το κατάστημά της να απομακρυνθεί.
Λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, μια γυναίκα χριστιανή ευαγγελίστρια, η Γιουνίς Ολαουάλε, σκοτώθηκε από μουσουλμανικό όχλο επειδή κήρυττε τον Ιησού στους δρόμους της Καντούνα.
Τον Μάρτιο του 2021, ένας πωλητής νερού, γνωστός ως Τάλε Μάι Ρουβά, σύρθηκε από ένα αστυνομικό τμήμα στο Σάντε του Μπαούτσι, όπου κρατούνταν και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από έναν όχλο επειδή φέρεται να προσέβαλε τον Μοχάμεντ.
Καμία από αυτές τις δολοφονίες δεν συνοδεύτηκε από επιτυχείς διώξεις, σύμφωνα με τον διεθνή ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ντιμέτζι Τόμσον, ο οποίος έχει ασχοληθεί με τη δίωξη υποθέσεων βλασφημίας στη Νιγηρία.
«Υπάρχει κάτι στο σύστημα που είναι συνυπεύθυνο», δήλωσε ο Τόμσον στην Epoch Times σε τηλεφωνική επικοινωνία.
Εάν οι νιγηριανές αρχές δεν δράσουν για να αποτρέψουν την «αυξανόμενη» βία κατά των ίδιων των πολιτών τους, ο Βρετανός ακτιβιστής για τα θρησκευτικά δικαιώματα Άντριου Μπόιντ φοβάται μια εξάπλωση της ανομίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλια αναταραχή στη χώρα.
«Οι διεθνείς κυβερνήσεις πρέπει να ξεδιπλώσουν τα όπλα τους και να εμπλακούν- πρέπει να λάβουν επείγοντα μέτρα για να πείσουν τη Νιγηρία να δράσει αποφασιστικά για να αποτρέψει την εξάπλωση αυτής της βίας, είτε αυτή διαπράττεται στο όνομα της ισλαμιστικής μισαλλοδοξίας είτε της απόλυτης ανομίας», έγραψε ο Μπόιντ στην Epoch Times μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Στις 18 Μαΐου, ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης Λόρδος Αχμάντ του Γουίμπλεντον αναγνώρισε το ενδεχόμενο οι επιθέσεις κατά θρησκευτικών μειονοτήτων να διαλύσουν μια από τις παλαιότερες δημοκρατίες της Αφρικής.
Ο Αχμάντ απαντούσε σε μια παρουσίαση του μέλους του Κοινοβουλίου βαρόνης Καρολίν Κοξ, η οποία εξέφρασε το παράπονο ότι περισσότεροι από 4.400 χριστιανοί σκοτώθηκαν στη Νιγηρία μέσα σε εννέα μήνες το 2021.
Η Κοξ δήλωσε ότι η αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης ήταν «πολύ ανεπαρκής».
Τα εγκλήματα απειλούν να εξαπλωθούν στη Δύση αν δεν γίνει τίποτα για να σταματήσουν, έγραψε ο Αμερικανός ακτιβιστής για τα δικαιώματα Τζουντ Σαούλ.
«Η Δύση πρέπει να ενδιαφερθεί για την κατάσταση των χριστιανών στην Αφρική, διότι είναι το μόνο πράγμα που στέκεται εμπόδιο σε ένα αφρικανικό μουσουλμανικό χαλιφάτο», έγραψε ο Σαούλ σε γραπτό μήνυμα στην Epoch Times.
«Όταν η Αφρική πέσει στα χέρια των τρομοκρατών, φανταστείτε την ποσότητα των πόρων που θα είναι διαθέσιμοι στους εχθρούς της Δύσης», πρόσθεσε ο Σαούλ.