Ο επίτροπος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC), Μπρένταν Καρ, υποστήριξε ότι η Ευρώπη καλείται να επιλέξει ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στον τομέα της τεχνολογίας.
Σε δηλώσεις του προς τους Financial Times, στις 14 Απριλίου, ο Καρ σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να «εστιάσει στον πραγματικό μακροπρόθεσμο κίνδυνο: την άνοδο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας».
Ο Καρ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, προειδοποιώντας πως ανοίγει πλέον ένα «μεγάλο χάσμα» στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των δορυφορικών τεχνολογιών μεταξύ των χωρών που ευθυγραμμίζονται με το Πεκίνο και εκείνων που τάσσονται εναντίον του.
Η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει το δορυφορικό σύστημα Starlink της εταιρείας SpaceX του Έλον Μασκ, προκειμένου να διατηρήσει τις τηλεπικοινωνίες στο μέτωπο της σύγκρουσής της με τη Ρωσία.
Ωστόσο, ο Μασκ προκάλεσε τη δυσφορία των Ευρωπαίων ηγετών που υποστηρίζουν την Ουκρανία, όταν στις αρχές Μαρτίου έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι «όλη η γραμμή του μετώπου της Ουκρανίας θα κατέρρεε», αν αποφάσιζε να απενεργοποιήσει το δορυφορικό σύστημα Starlink στη χώρα.
«Εάν η SpaceX αποδειχτεί αναξιόπιστος πάροχος, θα αναγκαστούμε να στραφούμε αλλού για λύσεις», είχε γράψει τότε σε απάντηση ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντεκ Σικόρσκι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής δεν έχει στραφεί στη χρήση κινεζικών δορυφορικών τηλεπικοινωνιών. Αντ’ αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά στην ανάπτυξη του δικού της δικτύου που θα ανταγωνίζεται τη Starlink και παρόμοια συστήματα.
Παρ’ όλα αυτά, η ΕΕ και η Κίνας έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν, κυρίως στον τομέα της δορυφορικής πλοήγησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνεργασία τους το 2017, που προωθήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA), με σκοπό να συνδέσει ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με τον κινεζικό Σύνδεσμο Υπηρεσιών Γεωεντοπισμού (LBS).
Το συγκεκριμένο κινεζικό σχήμα εποπτεύεται από διάφορα υπουργεία της κινεζικής κυβέρνησης και προωθεί τεχνολογίες χαρτογράφησης και παρακολούθησης μέσα στην Κίνα.
Παράλληλα, σύμφωνα με έκθεση του 2023 του γερμανικού ιδρύματος Mercator Institute for China Studies (MERICS), η Κίνα και η Ευρώπη συνεργάζονται όλο και περισσότερο στην έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη.
Η έκθεση επισημαίνει ότι πολλές από αυτές τις συνεργασίες μπορούν να αξιοποιηθούν στρατιωτικά ή σε εφαρμογές παρακολούθησης, κάτι που εγείρει ανησυχίες λόγω της συνεργασίας με κινεζικές οντότητες «υψηλού ρίσκου».
«Αν ανησυχείτε για τη Starlink, περιμένετε να δείτε την αντίστοιχη κινεζική έκδοσή της. Τότε θα έχετε πραγματικά λόγους να ανησυχείτε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καρ στους Financial Times.
«Αν η Ευρώπη θέλει να αναπτύξει δικό της δορυφορικό σύστημα, αυτό είναι εξαιρετικό. Γενικά, ωστόσο, η Ευρώπη βρίσκεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Έχει φτάσει η στιγμή να επιλέξει», πρόσθεσε.
Επιπλέον, η ΕΕ βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τους δασμούς. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, ανέφερε ότι μια συμφωνία θα απαιτήσει «σημαντική κοινή προσπάθεια».
«Στην Ουάσιγκτον εκμεταλλευόμαστε το χρονικό περιθώριο των 90 ημερών για μια αμοιβαία λύση στο ζήτημα των άδικων δασμών», έγραψε ο Σέφτσοβιτς μετά από συνάντησή του στις ΗΠΑ με στελέχη της κυβέρνησης.
Νωρίτερα, στις 9 Απριλίου, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αναστολή των νέων δασμών για μία περίοδο 90 ημερών έναντι της ΕΕ, μειώνοντας το ύψος των περισσότερων δασμών σε 10%. Ταυτόχρονα, αύξησε τους δασμούς στα προϊόντα της Κίνας στο 145%. Ως απάντηση, το Πεκίνο αύξησε αντίστοιχα τους δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, από 84% μέχρι και 125%.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Τσιανγκ, στις 8 Απριλίου, τόνισε ευθέως το καθήκον της Κίνας και της Ευρώπης «ως των δύο μεγαλύτερων αγορών στον κόσμο» να διασφαλίσουν ένα δίκαιο και ισορροπημένο διεθνές εμπόριο.
Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.