Σάββατο, 31 Μαΐ, 2025
Ένας στρατιώτης της 13ης Ταξιαρχίας Χάρτια σε ένα χαράκωμα κατά τη διάρκεια χιονοθύελλας στο Χάρκοβο. Ουκρανία, 6 Δεκεμβρίου 2024. (Nikoletta Stoyanova/Getty Images)

Η Ουκρανία δηλώνει ικανή να συνεχίσει τον πόλεμο και χωρίς την αμερικανική βοήθεια

Η ουκρανική κυβέρνηση εκφράζει αισιοδοξία ότι οι δυνάμεις της θα καταφέρουν να αντέξουν μετά την απόφαση του pροέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει τη βοήθεια προς τη χώρα.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 4 Μαρτίου, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούσαν παρά τις ελλείψεις σε εφόδια κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών πολέμου, και πως μπορούν να το κάνουν ξανά.

«Ο στρατός μας και η κυβέρνηση διαθέτουν τις ικανότητες και τα εργαλεία για να διατηρήσουν την κατάσταση στη γραμμή του μετώπου», είπε στους δημοσιογράφους.

Oil-painting-ntdtv

Ο Σμιχάλ δεν ανέφερε ποιες επιπλέον δυνατότητες μπορεί να έχει το Κίεβο σε εφεδρεία για τη διατήρηση των δυνάμεών του, επισημαίνοντας ότι αυτές «δεν υπόκεινται σε δημοσιοποίηση».

Μένει να φανεί πόσο θα διαρκέσει η διακοπή της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Ο Τραμπ διέταξε την κίνηση αυτή μετά από μια τεταμένη συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν.

Κατά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο στις 28 Φεβρουαρίου, ο Τραμπ ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα είχαν καταφέρει να αντέξουν τόσο καιρό απέναντι στη Ρωσία χωρίς την υποστήριξη της Ουάσιγκτον τα τελευταία τρία χρόνια. Υποστήριξε ότι η αμερικανική βοήθεια ενθάρρυνε το Κίεβο να αποφύγει τον συμβιβασμό και να μη διαπραγματευτεί την ειρήνη με τη Μόσχα.

«Σου έδωσα τη δύναμη να είσαι σκληρός, και δεν νομίζω ότι θα ήσουν σκληρός χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Τραμπ στον Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο. «Και ο λαός σου είναι πολύ γενναίος, αλλά ή θα κάνεις μια συμφωνία ή εμείς θα φύγουμε. Και αν φύγουμε, θα το παλέψετε μόνοι σας. Δεν νομίζω ότι θα είναι ωραία.»

Στις δηλώσεις του, την Τρίτη, ο Σμιχάλ δήλωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ουάσιγκτον παρά τη σύγκρουση μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι και την πρόσφατη ανακοίνωση για διακοπή της βοήθειας.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ειρηνικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, με την κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ, με τον πρόεδρο Τραμπ, ώστε η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίσουν τον αγώνα για μια δίκαιη, διαρκή και σταθερή ειρήνη στην Ουκρανία», είπε.

Στο Καπιτώλιο, την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος Βανς δέχτηκε ερωτήσεις σχετικά με τη διάρκεια της διακοπής της αμερικανικής βοήθειας. Αντί να καθορίσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είπε ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να δεσμευτεί η Ουκρανία σε διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι το Κίεβο θα πρέπει να εμπλακεί σε ιδιωτικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, αντί να αφήνει τις διαφωνίες να εκδηλώνονται δημόσια, όπως συνέβη στη συνάντηση της 28ης Φεβρουαρίου.

«Χρειάζεται να έρθουν οι Ουκρανοί ιδιωτικά σε εμάς και να πουν: ‘Αυτό χρειαζόμαστε. Αυτό θέλουμε. Έτσι θα συμμετάσχουμε στη διαδικασία για να τερματίσουμε αυτή τη σύγκρουση’. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, και η έλλειψη ιδιωτικής εμπλοκής είναι αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος.

Οι άλλες επιλογές στήριξης της Ουκρανίας

Με τη διακοπή της αμερικανικής βοήθειας, οι άλλοι διεθνείς υποστηρικτές του Κιέβου εξετάζουν τα επόμενα βήματά τους.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη διακοπή της βοήθειας, ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα μεταφέρει 49 άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία «σε έγκαιρο χρονικό διάστημα».

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται με άλλους βασικούς εταίρους για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παράσχει πρόσφατα διάφορες μορφές στήριξης στην Ουκρανία, όπως νέο δάνειο ύψους 2,26 δισ. λιρών (2,8 δισ. δολαρίων) προς το Κίεβο, το οποίο υποστηρίζεται από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς και δέσμευση για στρατιωτική βοήθεια ύψους 3 δισ. λιρών (3,8 δισ. δολαρίων) ετησίως «για όσο χρειαστεί».

Επιπλέον, ανέφερε συμφωνία για την παροχή 1,6 δισ. λιρών (2 δισ. δολαρίων) μέσω χρηματοδότησης εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου για την αγορά έως και 5.000 αντιαεροπορικών πυραύλων από την Ουκρανία.

Η διακοπή της αμερικανικής βοήθειας μπορεί να μην είναι τόσο καταστροφική για τις ουκρανικές δυνάμεις τώρα όσο θα ήταν παλιότερα. Πέρυσι, οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να πολεμούν για μήνες με ελάχιστη αμερικανική υποστήριξη, καθώς το Κογκρέσο καθυστερούσε την έγκριση των τελευταίων κονδυλίων για την Ουκρανία.

«Είναι αρκετά σημαντικό, αλλά όχι τόσο καταστροφικό όσο θα ήταν νωρίτερα, επειδή η Ουκρανία εξαρτάται λιγότερο από την άμεση αμερικανική στρατιωτική βοήθεια τώρα από ό,τι στο παρελθόν», δήλωσε τη Δευτέρα ο Μάικλ Κόφμαν, ανώτερος ερευνητής στο Carnegie Endowment.

Ο Κόφμαν προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η παύση της βοήθειας θα συνεχίσει να επηρεάζει τις ουκρανικές δυνάμεις και ότι αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις θα γίνουν πιο έντονες καθώς θα εξαντλούνται τα αποθέματα όπλων.

Ο Τραμπ θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση σταματώντας τη ροή όπλων προς την Ουκρανία, απαγορεύοντας σε χώρες με άδειες παραγωγής αμερικανικών όπλων να συνεχίσουν να την προμηθεύουν.

«Αν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν την ελευθερία να δράσουν, αν διαθέτουν τον χρόνο, τη θέληση, τα χρήματα και τη δυνατότητα να μας βοηθήσουν, τότε αυτό δεν θα είναι καταστροφή», δήλωσε ο Ουκρανός βουλευτής Σερχί Ραχμάνιν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε