Δευτέρα, 23 Δεκ, 2024
Άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία περιμένουν στην ουρά για να επιβιβαστούν σε λεωφορείο πίσω από μετακινούμενες μπάρες, καθώς αστυνομικοί και στρατιώτες της πολωνικής εδαφικής άμυνας βοηθούν στη διαχείριση του πλήθους μετά τη διέλευση των πολωνο-ουκρανικών συνόρων στο Μεντίκα της Πολωνίας, στις 8 Μαρτίου 2022. (Omar Marques/Getty Images)

Η Ουκρανία λέει ότι συμφωνήθηκαν 6 ανθρωπιστικοί διάδρομοι με τη Ρωσία, η μεταφορά πολωνικού αεροσκάφους σε εκκρεμότητα

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά μήκος έξι οδών εκκένωσης για τους αμάχους σε πολιορκημένες ή κατεχόμενες πόλεις, αν και ένα σύννεφο αβεβαιότητας πλανάται πάνω από τη συμφωνία, καθώς οι προηγούμενες προσπάθειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ανθρωπιστικών διαδρόμων έχουν ως επί το πλείστον αποτύχει, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να ανταλλάσσουν κατηγορίες.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ίρινα Βερεστσούκ δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Telegram την Τετάρτη ότι οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν την κατάπαυση του πυρός κατά μήκος έξι οδών εκκένωσης και ότι η πληροφορία για τη συμφωνία μεταφέρθηκε στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. τοπική ώρα στις 9 Μαρτίου, δήλωσε η Βερεστσούκ. Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι οδηγούν από το Σούμι στα βορειοανατολικά, τη Μαριούπολη στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας, το Ενερχοντάρ στα νότια, τη Βολνοβάχα στα νοτιοανατολικά, το Ιζιούμ στα ανατολικά και αρκετές πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο, είπε.

Οι προηγούμενες προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός γύρω από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους υπήρξαν ως επί το πλείστον ανεπιτυχείς, με μόνο μία διαδρομή εκκένωσης να είναι ανοιχτή από το Σούμι. Περίπου 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Σούμι την Τρίτη.

Ο επικεφαλής του ICRS δήλωσε την Τετάρτη ότι ελπίζει ότι η τρέχουσα προσπάθεια για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων θα είναι επιτυχής, αφού οι προηγούμενες προσπάθειες απέδωσαν ελάχιστους καρπούς.

Μια 83χρονη Ουκρανή γυναίκα κοιτάζει έξω από ένα λεωφορείο μετά τη διέλευση των συνόρων από την Ουκρανία στην Πολωνία μετά τη φυγή της από το Μυκολαΐου, στο συνοριακό σημείο ελέγχου στο Μεντίκα της Πολωνίας, στις 8 Μαρτίου 2022. (Fabrizio Bensch/Reuters)

 

Ο Πέτερ Μάουρερ, πρόεδρος της ΔΕΕΣ, δήλωσε την Τετάρτη στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk ότι η οργάνωσή του εργάζεται εδώ και ημέρες για να φέρει κοντά τα αντιμαχόμενα μέρη και να τα ενθαρρύνει να διεξαγάγουν λεπτομερείς συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών για να επιτρέψουν στους αμάχους να διαφύγουν.

Ο Μάουρερ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να πετύχουν οι συμφωνίες «διότι οι στρατιωτικές μονάδες στέκονται κοντά η μία στην άλλη και η παραμικρή αβεβαιότητα, όπως είδαμε τις τελευταίες ημέρες, οδηγεί αμέσως σε ανταλλαγές πυρών και αυτό καθιστά αδύνατες τις οδούς διαφυγής».

Μια σειρά από τοπικές εκεχειρίες για να μπορέσουν οι πολίτες να απομακρυνθούν έχουν καταρρεύσει από τότε που άρχισαν οι προσπάθειες το Σάββατο να λειτουργήσουν με ασφάλεια.

Ουκρανοί διασχίζουν ένα αυτοσχέδιο μονοπάτι κάτω από μια κατεστραμμένη γέφυρα ενώ φεύγουν από το Ίρπιν, στα περίχωρα του Κιέβου, Ουκρανία, στις 8 Μαρτίου 2022. (Felipe Dana/AP Photo)

 

Ο πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ Έγκον Ραμς δήλωσε στο γερμανικό μέσο ενημέρωσης ARD ότι, αν και ελπίζει ότι οι εκεχειρίες θα διατηρηθούν, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και από τις δύο πλευρές.

Ο Ραμς δήλωσε ότι η εμπειρία με τις εκεχειρίες δείχνει ότι «συχνά και οι δύο πλευρές δεν είναι εξίσου ενημερωμένες» και έτσι η μία πλευρά συνεχίζει άθελά της να πολεμά.

«Τότε η άλλη πλευρά ανταπέδωσε τα πυρά. Και τότε ένας τέτοιος ανθρωπιστικός διάδρομος έχει αποτύχει αναλόγως, τόσο για τη βοήθεια όσο και για τους ανθρώπους που θέλουν να διαφύγουν», δήλωσε στο πρακτορείο.

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε αυτό που περιέγραψε ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να αφοπλίσει τον γείτονά του και να εκδιώξει τους ηγέτες που αποκαλεί «νεοναζί».

Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του απορρίπτουν αυτό ως αβάσιμη πρόφαση για έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο εναντίον ενός κυρίαρχου και δημοκρατικού έθνους.

Ένας Ουκρανός στρατιώτης περπατά μπροστά από το κάθετο πτερύγιο ουράς ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Su-34 που βρίσκεται σε ένα κατεστραμμένο κτίριο στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, στις 8 Μαρτίου 2022. (Andrew Marienko/AP Photo)

 

Εν τω μεταξύ, καθώς οι εχθροπραξίες εισήλθαν στη 14η ημέρα τους την Τετάρτη, η τύχη μιας πολυσυζητημένης πιθανής μεταφοράς πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία παρέμενε σε εκκρεμότητα.

Η Πολωνία, η οποία είναι επιφυλακτική για να μην θεωρηθεί ότι εμπλέκεται στη σύγκρουση, έχει προσφερθεί να μεταφέρει τον στόλο των MiG-29 που διαθέτει σε αμερικανική φύλαξη σε βάση των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στη Γερμανία για περαιτέρω διάθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως το Πεντάγωνο απέρριψε την πρόταση αυτή, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι να τη χαρακτηρίζει αστήρικτη.

«Η προοπτική των μαχητικών αεροσκαφών που βρίσκονται “στη διάθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής” να αναχωρούν από μια βάση των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στη Γερμανία για να πετάξουν σε εναέριο χώρο που αμφισβητείται με τη Ρωσία για την Ουκρανία εγείρει σοβαρές ανησυχίες για ολόκληρη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Κίρμπι σε δήλωσή του.

«Απλώς δεν είναι σαφές σε εμάς ότι υπάρχει μια ουσιαστική λογική γι’ αυτό. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με την Πολωνία και τους άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ σχετικά με το θέμα αυτό και τις δύσκολες υλικοτεχνικές προκλήσεις που παρουσιάζει, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η πρόταση της Πολωνίας είναι βιώσιμη», πρόσθεσε.

Ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 που λειτουργεί από τη βουλγαρική πολεμική αεροπορία στο Graf Ignatievo της Βουλγαρίας, στις 17 Φεβρουαρίου 2022. (Hristo Rusev/Getty Images)

 

Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι η απόφαση για το αν θα μεταφερθούν τα MiG στην Ουκρανία εναπόκειται στην πολωνική κυβέρνηση.

Οι πολωνικές αρχές, ωστόσο, επιθυμούν η μεταφορά των αεροσκαφών να γίνει υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και να έχει την ομόφωνη υποστήριξη όλων των συμμάχων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την Τετάρτη να επιλυθεί ταχύτερα η αβεβαιότητα γύρω από τη μεταφορά των MiGs.

Ο Ζελένσκι περιέγραψε την καθυστέρηση ως «λογιστική» και «τεχνικό ζήτημα», ενώ ζήτησε να επιλυθεί «άμεσα».

«Είμαστε σε πόλεμο! Αυτό δεν είναι πινγκ πονγκ! Πρόκειται για ανθρώπινες ζωές! Σας ζητάμε για άλλη μια φορά να το επιλύσετε γρήγορα, στείλτε μας το αεροσκάφος», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα την Τετάρτη.

Η Mimi Nguyen-Ly και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε