Τρίτη, 26 Νοέ, 2024
Αριστερά: (Dr Kar/Shutterstock); Δεξιά: (worldswildlifewonders/Shutterstock)

Η «Πανσέληνος του Κάστορα» τον Νοέμβριο ευθυγραμμίζεται με τη μεγαλύτερη έκλειψη Σελήνης του αιώνα

Η πανσέληνος του Νοεμβρίου – γνωστή και ως «Φεγγάρι του Κάστορα» – φέτος θα συμπέσει με τη μεγαλύτερη μερική έκλειψη Σελήνης του αιώνα.

Καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και οι μέρες μικραίνουν, το χειμερινό ηλιοστάσιο πλησιάζει σε μια εποχή που κάποτε οι οι κυνηγοί προσπαθούσαν να πιάσουν αυτά τα μεγάλα τρωκτικά, τους κάστορες για να πάρουν το δέρμα τους για να ζεσταθούν τους επόμενους μήνες.

Τη νύχτα της 19ης Νοεμβρίου, μια πανσέληνος που πήρε το όνομά της από αυτό το θηλαστικό φέρνει μαζί της ένα ουράνιο φαινόμενο: μια «μερική έκλειψη Σελήνης», όπου σχεδόν θα επισκιαστεί από τη Γη.

(Dr Kar/Shutterstock)

Τι είναι οι σεληνιακές εκλείψεις;

Οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν μόνο κατά την πανσέληνο, όταν ο ήλιος και η σελήνη βρίσκονται σε σχεδόν αντίθετες πλευρές της Γης και η γη επισκιάζει την σελήνη. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες σεληνιακών εκλείψεων: «ολικές», «μερικές» και «μισογυαλικές».

Μια ολική έκλειψη Σελήνης είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη περνά ακριβώς πίσω από την Γη στην σκιά της. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη είναι σε συζυγία, με την Γη ευρισκόμενη μεταξύ των δύο άλλων σωμάτων. Οι ολικές σεληνιακές εκλείψεις αναγκάζουν το φεγγάρι να πάρει μια κόκκινη απόχρωση καθώς το φως που διέρχεται από την ατμόσφαιρα της Γης φιλτράρεται και διαθλάται στην επιφάνεια του φεγγαριού. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται επίσης «ματωμένο φεγγάρι» λόγω του κόκκινου χρώματός του.

(worldswildlifewonders/Shutterstock)

 

Οι μερικές σεληνιακές εκλείψεις (όπως αυτή του μήνα) είναι όταν μέρος της Σελήνης εισέλθει στην ομπρέλα, εμφανίζεται μερική σεληνιακή έκλειψη. Το μέρος της Σελήνης που πέφτει μέσα στην ομπρέλα σκιά μειώνεται, αλλά το υπόλοιπο της Σελήνης παραμένει φωτεινό.

Η μερική σεληνιακή έκλειψη αυτού του μήνα θα δει το 97 τοις εκατό της επιφάνειας της Σελήνης να τυλίγεται μέσα στην ομπρέλα, καθιστώντας την σχεδόν ολική έκλειψη – και θα είναι η μεγαλύτερη μερική έκλειψη του αιώνα, διάρκειας 3 ωρών και 28 λεπτών, σύμφωνα με τη NASA.

(paw/Shutterstock)

 

Γιατί η πανσέληνος του Νοεμβρίου ονομάζεται «Φεγγάρι του Κάστορα»;

Σύμφωνα με την παράδοση των ιθαγενών της Αμερικής και της πρώιμης αποικιακής εποχής, αυτό το φεγγάρι συμπίπτει με την εποχή κατά την οποία στήνονταν οι παγίδες για να πιάσουν τους κάστορες για να ζεσταθούν με τα δέρματά τους κατά τους επόμενους χειμερινούς μήνες.

Η πανσέληνος του Νοεμβρίου ονομάζεται επίσης «Παγωμένη Πανσέληνος», καθώς ο μήνας εισάγει χαμηλότερες θερμοκρασίες.

(Szymon Bartosz/Shutterstock)

 

(SERGEI BRIK/Shutterstock)

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι παρατηρητές της Σελήνης:

Για τους αστρολόγους που ελπίζουν να δουν το «Φεγγάρι του Κάστορα», θα είναι ορατό από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς και από την Αυστραλία και μέρη της Ασίας και της Ευρώπης. Η σκιά της Γης μπορεί να φαίνεται πάνω από την πανσέληνο, αφήνοντας μια λωρίδα φωτός από κάτω.

Η πανσέληνος μετά από αυτό θα είναι η «Ψυχρή Πανσέληνος ή Πανσέληνος της Μεγάλης Νύχτας.», που θα συμβεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Όσο για την επόμενη έκλειψη Σελήνης, θα είναι μια ολική έκλειψη, αν και οι παρατηρητές του ουρανού θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 16 Μαΐου 2022, πριν ρίξουν το βλέμμα τους πάνω της.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε