Πέμπτη, 19 Σεπ, 2024
Παράνομοι μετανάστες συγκεντρώνονται έξω από το επιχειρησιακό κέντρο στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα στις 14 Σεπτεμβρίου 2023. (Alessandro Serrano/AFP μέσω Getty Images)

Η παράνομη μετανάστευση προς την Ιταλία μέσω θαλάσσης μειώνεται κατά 62%

Περίπου 37.031 μετανάστες έφτασαν διαμέσου της Μεσογείου από τις 12 Αυγούστου φέτος σε σύγκριση με 98.535 την ίδια ημέρα το 2023.

Η παράνομη μετανάστευση μέσω θαλάσσης προς την Ιταλία μειώθηκε κατά 62,4% φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Συνολικά 37.031 παράνομοι μετανάστες έφτασαν με πλοίο από τη Μεσόγειο στις 12 Αυγούστου φέτος σε σύγκριση με 98.535 την ίδια ημέρα το 2023.

Πέρυσι είχαν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παράνομων αφίξεων στην Ιταλία, με το νησί Λαμπεντούζα να έχει πληγεί περισσότερο από όλους τους τόπους αποβίβασης.

Κάποια στιγμή οι πολιτικοί συνέκριναν τις αφίξεις στο νησί με εισβολή, αφού 120 βάρκες που μετέφεραν συνολικά περίπου 7.000 μετανάστες, που αντιστοιχούν στο συνολικό πληθυσμό της Λαμπεντούζα, έφτασαν σε μία μόνο ημέρα του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο il Giornale, ορισμένοι στην Ιταλία αποδίδουν την πτώση των αφίξεων στο σχέδιο του πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να κρατήσει ορισμένους μετανάστες που φτάνουν στις ακτές της χώρας σε κέντρα στην Αλβανία.

Στα κέντρα αυτά θα φιλοξενούνται μόνο ενήλικοι άνδρες, δήλωσε ο Ιταλός πρέσβης στην Αλβανία, Φαμπρίτσιο Μπούτσι, στο Associated Press τον περασμένο μήνα.

Όσοι θεωρούνται ευάλωτοι, όπως παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι, άρρωστοι και θύματα βασανιστηρίων, θα στεγάζονται στην Ιταλία και οι οικογένειες δεν θα χωρίζονται, δήλωσε ο Μπούτσι.

Οι παράνομοι μετανάστες που απελαύνονται μέσω της Αδριατικής Θάλασσας θα διατηρήσουν το δικαίωμά τους βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της ΕΕ να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Ιταλία και να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις τους εκεί, αλλά η μετακίνησή τους εντός και εκτός των κέντρων στην Αλβανία θα είναι περιορισμένη.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι συμμετέχει σε συνέντευξη Τύπου στην Καγκελαρία στο Βερολίνο στις 22 Νοεμβρίου 2023. (Michele Tantussi/Getty Images)

 

Η συμφωνία για τη δημιουργία των κέντρων επιτεύχθηκε μεταξύ Ρώμης και Τιράνων το 2023.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενέκρινε το σχέδιο ως παράδειγμα « μη συνηθισμένης σκέψης» για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης στην ΕΕ τον περασμένο μήνα.

Τα δύο κέντρα στην Αλβανία θα κοστίσουν στην ιταλική κυβέρνηση 670 εκατομμύρια ευρώ σε διάστημα πέντε ετών, ενώ οι εγκαταστάσεις θα λειτουργούν πλήρως από την Ιταλία και θα τελούν υπό ιταλική δικαιοδοσία.

Αλβανοί φρουροί θα παρέχουν την εξωτερική ασφάλεια.

Το ένα από τα κέντρα, στο λιμάνι του Σενγκίν στην αλβανική ακτή της Αδριατικής, είναι έτοιμο από τον Μάιο, αλλά το άλλο, περίπου 15 μίλια ανατολικά κοντά σε ένα πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Τζάντερ, είναι ακόμη ημιτελές, χάνοντας την προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του, την 1η Αυγούστου.

Η καθυστέρηση στην κατασκευή αποδίδεται στον καυτό καιρό στην περιοχή που αναγκάζει τους εργάτες να διακόπτουν τις εργασίες τους στη μέση της ημέρας.

Το κέντρο Σενγκίν περιλαμβάνει μια έκταση 43.000 τετραγωνικών μέτρων με κατοικίες και γραφεία στο λιμάνι, που περιβάλλεται από μεταλλικό φράχτη ύψους 16 μέτρων με συρματόπλεγμα.

Αν και δημοφιλείς σε ορισμένους κύκλους, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει τα κέντρα, με την Ιβ Τζέντι, διευθύντρια του γραφείου ευρωπαϊκών θεσμών της Amnesty International, να δηλώνει: «Είναι ντροπή το γεγονός ότι, παρά την κριτική και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή τη συμφωνία».

Μαζί με τα προτεινόμενα κέντρα με έδρα την Αλβανία, η Ρώμη ασχολείται επίσης με την «υποβοηθούμενη εθελοντική επιστροφή» για τους μετανάστες που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Για να το βοηθήσει αυτό, η κυβέρνηση παρέχει διοικητική, υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη για να τους βοηθήσει να επαναμεταναστεύσουν και να επανενταχθούν.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι συνηθέστερες χώρες προέλευσης των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία είναι το Μπαγκλαντές (7.615), η Συρία (5.725) και η Τυνησία (4.747).

Η πολιτική αναταραχή που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μπαγκλαντές έχει κάνει ορισμένους στην Ιταλία να ανησυχούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση των παράνομων μεταναστών από τη χώρα αυτή, η οποία αποτελεί ήδη τη μεγαλύτερη ομάδα παράνομων μεταναστών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα δύο μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και ένας αγνοείται ακόμη μετά τη βύθιση σκάφους που μετέφερε περισσότερους από 30 ανθρώπους περίπου 17 μίλια νοτιοανατολικά της ιταλικής πόλης Συρακούσες στη Σικελία.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 23.500 μετανάστες έχουν πεθάνει ή αγνοηθεί στην κεντρική Μεσόγειο από το 2014.

Του Guy Birchall

 

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε