ΒΑΡΣΟΒΙΑ, Πολωνία – Η κυβέρνηση της Πολωνίας την Δευτέρα δεν συμμορφώθηκε με μια απόφαση του κορυφαίου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έδινε εντολή για το άμεσο κλείσιμο ενός μεγάλου ορυχείου λιγνίτη, με αξιωματούχους να λένε ότι θα κλόνιζε το ενεργειακό σύστημα της χώρας και θα οδηγούσε στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.
Ο υπουργός ανάπτυξης Γιάροσλαβ Γκόβιν είπε ότι η Πολωνία δεν θα κλείσει το λιγνιτορυχείο στην Τουρούφ, στα σύνορα με Γερμανία και Τσεχία, αλλά αντ΄αυτού βρίσκεται σε «πολύ εντατικές διπλωματικές και νομικές προσπάθειες», για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του ορυχείου και του σχετιζόμενου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει περίπου 7 τοις εκατό της ενέργειας της Πολωνίας.
Το Δικαστήριο Δικαιοσύνης της ΕΕ διέταξε την Παρασκευή την Πολωνία να σταματήσει αμέσως την λειτουργία του ορυχείου, ακούγοντας παράπονα της Τσεχίας ότι κατανάλωνε υπόγεια ύδατα από τσεχική επικράτεια και ότι η Πολωνία πρόσφατα είχε επεκτείνει την άδειά του χωρίς κατάλληλη περιβαλλοντική αξιολόγηση εκ των προτέρων. Είναι ένα προσωρινό μέτρο, που αναμένει την πλήρη απόφαση του δικαστηρίου.
Ο Γκόβιν είπε ότι θεωρεί την απόφαση του δικαστηρίου «σκανδαλωδώς δυσανάλογη» για την κατάσταση και απόφαση που θα οδηγούσε στην «απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και πολύ σοβαρών αναστατώσεων στο ενεργειακό σύστημα της Πολωνίας», κόβοντας το ηλεκτρικό ρεύμα από εκατομμύρια σπίτια.
Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είπε ότι η Πολωνία θα διαπραγματευτεί με την Πράγα και επίσης θα διατυπώσει νέα σημεία ενώπιον του δικαστηρίου της ΕΕ ώστε να περιγράψει καθαρά την κατάσταση για να αποφύγει μια «καταστροφή».

Σημείωσε ότι η Τσεχία και η Γερμανία έχουν εν λειτουργία λιγνιτορυχεία και εργοστάσια ενέργειας κοντά στα σύνορα της Πολωνίας.
Ο υπουργός περιβάλλοντος της Τσεχίας Ρίτσαρντ Μπράμπετς είπε ότι ανώτεροι Τσέχοι και Πολωνοί εκπρόσωποι και άλλοι αξιωματούχοι ήδη βρίσκονταν σε συνάντηση για την κατάσταση του Τουρούφ.
Σε μια προσπάθεια να ακολουθήσει το φιλόδοξο σχέδιο μείωσης διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ, η Πολωνία σταδιακά τερματίζει το βασικό της καύσιμο, τον μαύρο άνθρακα, αλλά ακόμα στηρίζεται στον λιγνίτη.
Η ΕΕ θέλει τουλάχιστον 32 τοις εκατό συμμετοχή ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ των 27 χωρών έως το 2030, αλλά το σχέδιο της Πολωνίας στοχεύει σε περίπου 23 τοις εκατό συμμετοχή «πράσινης» ενέργειας, και ακόμα έως και 56 τοις εκατό συμμετοχή άνθρακα.
Ο άνθρακας αποτελεί το 65 τοις εκατό των πηγών ενέργειας της Πολωνίας, περιλαμβανομένου 17 τοις εκατό από λιγνίτη, ενώ περίπου 25 τοις εκατό της ενέργειας της χώρας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και βιοκαύσιμα. Ένα άλλο 10 τοις εκατό προέρχεται από φυσικό αέριο και άλλες πηγές.