Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, μεταβαίνει την Τετάρτη στη Γροιλανδία, ξεκινώντας μια επίσκεψη τριών ημερών, με στόχο να ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη προς τις τοπικές αρχές, την ώρα που η Ουάσινγκτον επαναλαμβάνει ότι ενδιαφέρεται για τον έλεγχο της τεράστιας αυτής περιοχής στην Αρκτική.
Η επίσκεψη της κα. Φρέντρικσεν αποφασίστηκε λίγο μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζ. Ντ. Βανς σε αμερικανική στρατιωτική βάση στην Γροιλανδία, η οποία συνοδεύτηκε από επικρίσεις κατά της Κοπεγχάγης για αδιαφορία απέναντι στον τοπικό πληθυσμό.
Η Γροιλανδία, ένα τεράστιο νησί με πλούσια κοιτάσματα ορυκτών και μεγάλη στρατηγική σημασία, έχει χαρακτηριστεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως περιοχή εξαιρετικής σημασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ.
Παρά το γεγονός ότι γεωγραφικά ανήκει στη Βόρεια Αμερική και είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από το Τέξας, η Γροιλανδία παραμένει μέρος του Βασιλείου της Δανίας.
Η κα. Φρέντρικσεν θα συναντηθεί με τον νέο ηγέτη της Γροιλανδίας, Γενς-Φρέντρικ Νίλσεν, μετά τις πρόσφατες εκλογές που οδήγησαν στον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού.
Επιπλέον, η πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με τα νέα μέλη του Naalakkersuisut (του κυβερνητικού συμβουλίου της Γροιλανδίας), στο πλαίσιο της επίσκεψής της, που πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 4 Απριλίου.
Η κα. Φρέντρικσεν δήλωσε σε σχετική κυβερνητική ανακοίνωση: «Προσδοκώ την συνέχιση της στενής και αμοιβαία εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ Γροιλανδίας και Δανίας μαζί με τον Γενς-Φρέντρικ Νίλσεν και την υπόλοιπη κυβέρνηση της Γροιλανδίας. Η Γροιλανδία μόλις ολοκλήρωσε μια θετική δημοκρατική διαδικασία και σχημάτισε μια ευρεία κυβέρνηση. Σέβομαι απεριόριστα τον τρόπο που ο λαός και οι πολιτικοί της Γροιλανδίας διαχειρίζονται την αυξημένη πίεση που ασκείται στη χώρα τους.»
Από την πλευρά του, ο κ. Νίλσεν χαιρέτισε την επικείμενη επίσκεψη της Δανής πρωθυπουργού, σημειώνοντας στις 31 Μαρτίου ότι η Δανία παραμένει «ο στενότερος εταίρος της Γροιλανδίας». Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν θέματα που αφορούν τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο πρωτευουσών, Νουκ και Κοπεγχάγης.
Τα τελευταία χρόνια, η Γροιλανδία, με πληθυσμό περίπου 57.000 κατοίκων, προετοιμάζεται σταδιακά για μια μελλοντική ανεξαρτησία από τη Δανία, κάτι που αντανακλά το αίσθημα πολλών κατοίκων ότι στο παρελθόν οι Γροιλανδοί δεν έτυχαν δίκαιης μεταχείρισης υπό δανέζικη διοίκηση.
Ωστόσο, οι πρόσφατες προτάσεις της κυβέρνησης Τραμπ περί ενδεχόμενης προσάρτησης του νησιού, χωρίς να αποκλείεται η χρήση ακόμα και στρατιωτικών μέσων, έχουν προκαλέσει ανησυχία τόσο στους Γροιλανδούς όσο και στους Δανούς.
Η νέα κυβέρνηση της Γροιλανδίας έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να επιβραδύνει τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Νίλσεν στο Reuters στις 31 Μαρτίου, η Γροιλανδία θα εργαστεί εντονότερα με την Κοπεγχάγη μέχρι να είναι σε θέση να εκπληρώσει τη μεγάλη της επιθυμία για κυριαρχία και κρατική αυτοτέλεια.
Παράλληλα, επισήμανε πως η Γροιλανδία επιθυμεί μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η συζήτηση για προσάρτηση ή απόκτηση της Γροιλανδίας χωρίς σεβασμό προς την κυριαρχία της δεν είναι αποδεκτή. Ας ξεκινήσουμε με σεβασμό και ας οικοδομήσουμε μια ουσιαστική συνεργασία», τόνισε.
Τη μεγαλύτερη συμπάθεια προς τις αμερικανικές βλέψεις έχει εκφράσει το κόμμα Naleraq, που υποστηρίζει την ταχεία πορεία προς ανεξαρτησία, το οποίο όμως έμεινε εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο καθηγητής Πέτερ Βίγκο Γιάκομπσεν από τη Δανική Ακαδημία Άμυνας σημείωσε ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ μπορεί τελικά να γυρίσουν εναντίον του, ωθώντας τα μετριοπαθέστερα πολιτικά κόμματα της Γροιλανδίας πιο κοντά στην Κοπεγχάγη. «Ο Τραμπ φοβίζει τους περισσότερους Γροιλανδούς, οι οποίοι δεν τον εμπιστεύονται», δήλωσε ο Γιάκομπσεν στο Associated Press.
Κατά την επίσκεψή του σε αμερικανική βάση στις 28 Μαρτίου, ο αντιπρόεδρος Βανς κατηγόρησε ανοιχτά τη Δανία ότι δεν προστατεύει επαρκώς τη Γροιλανδία, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρέχουν καλύτερη ασφάλεια στο νησί.
Η Φρέντρικσεν απάντησε χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Βανς «άδικες», τονίζοντας ότι είναι αποκλειστικά δικαίωμα των Γροιλανδών να καθορίσουν το μέλλον τους.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι Γροιλανδοί επιθυμούν ανεξαρτησία, αλλά πολλοί εκφράζουν επιφυλάξεις για μια πολύ γρήγορη διαδικασία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία απορρίπτει ενδεχόμενη ένωση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.