Η Ρωσία εκτόξευσε τις πρώτες πρωινές ώρες με επιτυχία το πρώτο της διαστημικό σκάφος για προσελήνωση μετά από 47 χρόνια, σε έναν αγώνα δρόμου για την ανεύρεση νερού στο φεγγάρι.
Ένας πύραυλος Soyuz 2.1v που μετέφερε το σκάφος Luna-25 εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, περίπου 5.550 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, την Παρασκευή στις 2:11 π.μ. ώρα Μόσχας. Ένα βίντεο από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos έδειξε ότι το σκάφος Luna-25 εκτοξεύθηκε με επιτυχία.
Πρόκειται για την πρώτη αποστολή της Ρωσίας στο φεγγάρι από το 1976, όταν ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Σοβιετική Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είναι τα τρία μοναδικά έθνη που έχουν πραγματοποιήσει με επιτυχία προσεδαφίσεις στο φεγγάρι. Τώρα, η Ινδία και η Ρωσία θέτουν ως στόχο να είναι οι πρώτες που θα προσεδαφιστούν στον νότιο πόλο της σελήνης.
Η Ινδία εκτόξευσε το σεληνιακό σκάφος Chandrayaan-3 στις 14 Ιουλίου. Ο εκτιμώμενος χρόνος άφιξης του ινδικού σκάφους είναι περίπου την ίδια ημέρα με αυτόν της Ρωσίας.
Η Roscosmos δήλωσε στο Reuters ότι οι δύο αποστολές δεν θα επηρεάσουν η μία την άλλη, επειδή έχουν προγραμματίσει διαφορετικές περιοχές προσεδάφισης. «Δεν υπάρχει κίνδυνος να αλληλεπιδράσουν ή να συγκρουστούν. Υπάρχει αρκετός χώρος για όλους στο φεγγάρι», ανέφερε.
Η Ινδία είχε προσπαθήσει να προσεδαφιστεί στο νότιο πόλο της σελήνης το 2019, αλλά απέτυχε- το σκάφος προσεδάφισης συνετρίβη στην επιφάνεια της σελήνης.
Παγωμένο νερό
Η Ρωσία φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που θα επιτύχει μια ομαλή προσεδάφιση στο νότιο πόλο της σελήνης. Η Roscosmos δήλωσε ότι θέλει να δείξει ότι η Ρωσία «είναι ένα κράτος ικανό να μεταφέρει με ασφάλεια ωφέλιμο φορτίο στο φεγγάρι” και «να εξασφαλίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στην επιφάνεια της σελήνης”.
Το φεγγάρι είναι 100 φορές ξηρότερο από τη Σαχάρα, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι περιέχει πολύτιμα αποθέματα παγωμένου νερού. Οι χάρτες της NASA το 2018 έδειξαν παγωμένο νερού σε σκιερά τμήματα του φεγγαριού και η NASA το 2020 επιβεβαίωσε ότι υπάρχει νερό στις περιοχές που φωτίζονται από τον ήλιο.
Η προσεδάφιση στο φεγγάρι είναι περίπλοκη λόγω του ανώμαλου εδάφους, ωστόσο ο νότιος πόλος του είναι πολύτιμος καθώς πιστεύεται από τους επιστήμονες ότι διαθέτει άφθονες ποσότητες πάγου. Το παγωμένο νερό στους βράχους θα μπορούσε να μετατραπεί από τους μελλοντικούς εξερευνητές σε καύσιμα πυραύλων, οξυγόνο και ενδεχομένως σε πόσιμο νερό.
Σύμφωνα με τον Εντ Μπλούμερ, αστρονόμο στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς της Βρετανίας, το σκάφος προσεδάφισης βρίσκεται σε αποστολή για τη λήψη δειγμάτων σεληνιακού πετρώματος και σκόνης, τα οποία θα είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του περιβάλλοντος της σελήνης πριν από την κατασκευή οποιασδήποτε σεληνιακής βάσης.
Ο Βιτάλι Εγκόροφ, δημοφιλής Ρώσος διαστημικός αναλυτής, δήλωσε στο Associated Press ότι η μελέτη της σελήνης «δεν είναι ο στόχος», προσθέτοντας ότι «ο στόχος είναι ο πολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ δύο υπερδυνάμεων -της Κίνας και των ΗΠΑ- και ορισμένων άλλων χωρών που θέλουν επίσης να διεκδικήσουν τον τίτλο της διαστημικής υπερδύναμης».
Το ρωσικό διαστημόπλοιο αναμένεται να χρειαστεί περίπου 5,5 ημέρες για να ταξιδέψει μέχρι τη σελήνη. Μόλις φτάσει εκεί, θα τεθεί σε τροχιά για διάστημα 3 έως 7 ημερών, σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων, προτού επιχειρήσει να προσεληνωθεί.
Η Ρωσία υπέστη κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, γεγονός που δυσκόλεψε την πρόσβαση της Μόσχας στη δυτική τεχνολογία, δυσχεραίνοντας το διαστημικό της πρόγραμμα.
Το σκάφος Luna-25 προοριζόταν αρχικά να μεταφέρει ένα μικρό σεληνιακό όχημα, αλλά η ιδέα αυτή απορρίφθηκε ώστε το σκάφος να είναι ελαφρύτερο και κατ’ επέκταση πιο αξιόπιστο, σύμφωνα με αναλυτές.
Της Mimi Nguyen Ly, με τη συμβολή του Reuters και του Associated Press
Επιμέλεια: Αλία Ζάε