Σάββατο, 28 Σεπ, 2024
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συναντάται με την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα στις 14 Ιουνίου 2024. (Natalia Kolesnikova/AFP μέσω Getty Images)

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει τη χρήση πυρηνικών όπλων κατά των υποστηρικτών της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα όπλα εναντίον οποιουδήποτε πυρηνικού έθνους που θα επιτεθεί στο ρωσικό έδαφος.

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής του δόγματός της που θα της επέτρεπε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον πυρηνικών δυνάμεων που υποστηρίζουν άλλα έθνη που επιτίθενται στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στις 25 Σεπτεμβρίου ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν δεχόταν επίθεση με συμβατικούς πυραύλους και μπορεί να θεωρήσει οποιαδήποτε επίθεση που υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη ως κοινή επίθεση του επιτιθέμενου και του έθνους που τον υποστηρίζει.

«Προτείνεται η επίθεση κατά της Ρωσίας από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος, αλλά με τη συμμετοχή ή την υποστήριξη ενός πυρηνικού κράτους, να θεωρείται ως κοινή τους επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας στις 25 Σεπτεμβρίου.

Η ανακοίνωση έρχεται μόλις μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Ζελένσκι αναμένεται να παρουσιάσει στον Μπάιντεν μια προτεινόμενη πορεία για τον τερματισμό του πολέμου και να παροτρύνει εκ νέου τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους για να πλήξει βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά όπλα σε επιθετικά πλήγματα στο ρωσικό έδαφος, επιτρέποντας αντ’ αυτού μόνο πλήγματα μικρού βεληνεκούς εναντίον στρατιωτικών στόχων.

Η πιθανή απόφαση να αλλάξει το επίσημο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας είναι η απάντηση του Κρεμλίνου σε αυτές τις διαβουλεύσεις και μπορεί να αποτρέψει τον Μπάιντεν από οποιεσδήποτε αλλαγές στην αμερικανική πολιτική κατά τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του.

«Οι συνθήκες για τη μετάβαση της Ρωσίας στη χρήση πυρηνικών όπλων είναι επίσης σαφώς καθορισμένες», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι ένα πυρηνικό πλήγμα θα μπορούσε να διαταχθεί ως απάντηση σε μια μαζική επίθεση από «στρατηγικά ή τακτικά αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υπερηχητικά και άλλα αεροσκάφη».

Η Ρωσία επιφυλάχθηκε επίσης για το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η σύμμαχός της Λευκορωσία γινόταν αντικείμενο τέτοιας επίθεσης, μεταξύ άλλων και με συμβατικά όπλα, είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι διευκρινίσεις ήταν προσαρμοσμένες ώστε να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα σειρά στρατιωτικών απειλών που αντιμετωπίζει η Ρωσία.

Το σημερινό δημοσιευμένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, που καθορίστηκε το 2020, επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από εχθρό ή συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του κράτους.

Για το σκοπό αυτό, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ο πόλεμος με την Ουκρανία εισέρχεται σε μια επικίνδυνη φάση, με ορισμένες ουκρανικές δυνάμεις να διατηρούν κατεχόμενα εδάφη στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας και την Ουκρανία να χάνει αρκετές πόλεις-κλειδιά στα νοτιοανατολικά.

Ως εκ τούτου, ο Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να αγνοήσει τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας και να της επιτρέψει να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Τόσο ο Πούτιν όσο και ο Μπάιντεν έχουν υποδείξει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει μια σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο.

Μαζί, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν σχεδόν το 90 τοις εκατό των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η διατήρηση σύγχρονων πυρηνικών όπλων στην τριάδα των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων δυνατοτήτων «παραμένει η σημαντικότερη εγγύηση για τη διασφάλιση της ασφάλειας του κράτους και των πολιτών μας, ένα μέσο για τη διατήρηση της στρατηγικής ισοτιμίας και της ισορροπίας ισχύος στον κόσμο».

Δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα δοκιμάσει νέα πυρηνικά όπλα όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες απέχουν επίσης από τις δοκιμές.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε