Η Ρωσία δήλωσε το Σάββατο ότι δεν υπάρχουν ουκρανικά στρατεύματα στην αστική περιοχή της Μαριούπολης, ένα βασικό πεδίο μάχης στην ανατολική Ουκρανία.
«Ολόκληρη η αστική περιοχή της Μαριούπολης έχει εκκαθαριστεί πλήρως από μαχητές της ναζιστικής ομάδας «Αζόφ», ξένους μισθοφόρους και ουκρανικά στρατεύματα», έγραψε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι υπόλοιπες ουκρανικές ομάδες έχουν αποκλειστεί στην Αζοβστάλ, ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργικά εργοστάσια της Ευρώπης που βρίσκεται στα ανατολικά της Μαριούπολης, ανέφερε το Κρεμλίνο.
«Η μόνη τους ευκαιρία να σώσουν τη ζωή τους είναι να καταθέσουν οικειοθελώς τα όπλα τους και να παραδοθούν», υποστήριξε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με την ανάρτηση, υπήρχαν περίπου 8.100 Ουκρανοί στρατιώτες ή μαχητές στη Μαριούπολη στις 11 Μαρτίου. 1.464 από αυτούς έχουν παραδοθεί, όχι περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι στο Αζοβστάλ και περισσότεροι από 4.000 έχουν σκοτωθεί.
Η Epoch Times δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την ακρίβεια των στοιχείων.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο CNN την Παρασκευή ότι περίπου 2.500 έως 3.000 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου. Φάνηκε να αναφέρεται σε ολόκληρο τον πόλεμο και όχι συγκεκριμένα στις μάχες στη Μαριούπολη.
Η ανακοίνωση της Ρωσίας ήρθε αμέσως μετά την απειλή του Ζελένσκι ότι η εξάλειψη των ουκρανικών στρατευμάτων στη Μαριούπολη θα καταστήσει αδύνατες τις συνομιλίες.
«Όσο περισσότερες περιπτώσεις όπως της Μποροντιάνκα εμφανίζονται, δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα να διεξαχθούν πραγματικά διαπραγματεύσεις», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. «Η καταστροφή όλων των δικών μας ανδρών στη Μαριούπολη -αυτό που κάνουν τώρα- μπορεί να θέσει τέλος σε οποιαδήποτε μορφή διαπραγματεύσεων».
Η Μποροντιάνκα είναι ένας οικισμός αστικού τύπου περίπου 37 μίλια βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, από τον οποίο αποσύρθηκαν πρόσφατα οι ρωσικές δυνάμεις. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι περισσότεροι από 300 άμαχοι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ περίπου 30 από αυτούς εκτελέστηκαν.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία το Κρεμλίνο αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι από τις 4 Απριλίου, 1.982 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 2.651 τραυματιστεί στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας και πάνω από 4,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία.
Οι ρωσικές δυνάμεις μετατόπισαν πρόσφατα το επίκεντρο στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου βρίσκονται τα αυτονομιστικά ή αμφισβητούμενα εδάφη. Το Κρεμλίνο προφανώς σκοπεύει να καταλάβει τον διάδρομο που συνδέει την Κριμαία με το Ντονμπάς, με τη Μαριούπολη να αποτελεί πόλη-κλειδί κατά μήκος του διαδρόμου.
Ωστόσο, η κατάπαυση του πυρός για την περιοχή αυτή φαίνεται να έχει κολλήσει με τις δύο πλευρές να επιδεικνύουν ασυμβίβαστες στάσεις.
Το χάσμα μεταξύ των ρωσικών και ουκρανικών απόψεων φαίνεται αγεφύρωτο στο θέμα της Κριμαίας και του Ντονμπάς- και οι δύο περιοχές έχουν καταληφθεί de facto από τη Ρωσία ή τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Ο Πούτιν απαίτησε σαφώς από την Ουκρανία να αναγνωρίσει την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας και το Ντονέτσκ και Λουχάνσκ ως ανεξάρτητες. Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι συμφώνησε να παραμερίσει ενδεχομένως τις διαφορές για τα εδάφη αυτά, αλλά επίσης ορκίστηκε να μην τα παραδώσει.
«Κατανοούμε τη ρωσική πλευρά. Καταλαβαίνουμε ότι μία από τις διατάξεις τους που πάντα συζητείται είναι να αναγνωρίσουν την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος. Σίγουρα δεν θα το αναγνωρίσω αυτό», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CBS στις 10 Απριλίου.
«Και θα ήθελαν πραγματικά να πάρουν τα νότια τμήματα της χώρας μας … αλλά δεν ήμασταν έτοιμοι να παραδώσουμε τα εδάφη μας από την αρχή. Αν ήμασταν πρόθυμοι να παραδώσουμε το έδαφός μας, δεν θα υπήρχε πόλεμος», πρόσθεσε.
Το πρακτορείο Reuters συνέβαλε στο ρεπορτάζ.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece