Παρασκευή, 20 Σεπ, 2024
Μια άποψη δείχνει χτύπημα του ρωσικού στρατού σε ουκρανικό στρατιωτικό υλικό στην περιοχή του Κουρσκ που συνορεύει με την Ουκρανία, σε εικόνα από βίντεο που δημοσιεύθηκε στις 7 Αυγούστου 2024. (Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας/Δωρεά µέσω Reuters)

Η Ρωσία μάχεται με τα ουκρανικά στρατεύματα για 3η ημέρα μετά από μεγάλη εισβολή

ΜΟΣΧΑ-Οι ρωσικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τα ουκρανικά στρατεύματα για τρίτη ημέρα, μετά την εισβολή τους στα ρωσικά σύνορα στην περιοχή του Κουρσκ, μια επίθεση στη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του κόσμου που ανάγκασε τη Μόσχα να επιστρατεύσει εφεδρείες.

Σε μια από τις μεγαλύτερες ουκρανικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας στον διετή πόλεμο, περίπου 1.000 ουκρανοί στρατιώτες διέρρηξαν τα ρωσικά σύνορα τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Αυγούστου με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, καλυπτόμενοι από αέρος από σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και σφυροκοπήματα πυροβολικού, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σάρωσαν μέσα από τα χωράφια και τα δάση των συνόρων προς τα βόρεια της συνοριακής πόλης Σούντζα, το τελευταίο λειτουργικό σημείο μεταφόρτωσης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την επίθεση ως «μεγάλη πρόκληση». Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες – ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας – δεν είχαν καμία προηγούμενη γνώση της επίθεσης και θα αναζητούσαν περισσότερες λεπτομέρειες από το Κίεβο.

Ο ανώτερος στρατηγός της Ρωσίας, αρχηγός του γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γερασίμοφ, δήλωσε στον Πούτιν την Τετάρτη ότι η ουκρανική επίθεση είχε σταματήσει στη συνοριακή περιοχή.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Πέμπτη ότι ο στρατός και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) σταμάτησαν την ουκρανική προέλαση και μάχονται με ουκρανικές μονάδες στην περιοχή του Κουρσκ.

«Μονάδες της βόρειας ομάδας δυνάμεων, μαζί με την FSB της Ρωσίας, συνεχίζουν να καταστρέφουν σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις περιοχές Σουντζένσκι και Κορένεφσκι της περιοχής Κουρσκ, που γειτνιάζουν άμεσα με τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα», ανέφερε το υπουργείο.

Είπε ότι η Ουκρανία έχασε 82 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων οκτώ αρμάτων μάχης, στην επίθεση.

Ο ουκρανικός στρατός παρέμεινε σιωπηλός σχετικά με την επίθεση στο Κουρσκ.

Ορισμένοι Ρώσοι μπλόγκερ άσκησαν κριτική στην κατάσταση της άμυνας των συνόρων στην περιοχή του Κουρσκ, λέγοντας ότι ήταν πολύ εύκολο για τις ουκρανικές δυνάμεις να τις διασχίσουν.

«Ο εχθρός πέρασε μέσα από την αμυντική μας γραμμή αρκετά εύκολα», δήλωσε ο Γιούρι Ποντολιάκα, ένας δημοφιλής ουκρανικής καταγωγής, φιλορώσος στρατιωτικός μπλόγκερ, προσθέτοντας ότι κανένα πλήρες αμυντικό έργο δεν είχε προετοιμαστεί στην περιοχή του Κουρσκ παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Οι μάχες γύρω από τη Σούντζα έρχονται σε μια κρίσιμη καμπή της σύγκρουσης, του μεγαλύτερου χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ουκρανία θέλει να καθηλώσει τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες ελέγχουν το 18% του εδάφους της, αν και η στρατηγική σημασία της επίθεσης στα σύνορα δεν ήταν άμεσα σαφής.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται από την περιοχή του Κουρσκ, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η ουκρανική επίθεση ήταν μια προσπάθεια να αναγκαστεί η Ρωσία να εκτρέψει πόρους από το μέτωπο και να δείξει στη Δύση ότι η Ουκρανία μπορεί ακόμη να πολεμήσει.

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης στο Κουρσκ, είπε ο Μεντβέντεφ, η Ρωσία θα πρέπει να επεκτείνει τους πολεμικούς της στόχους ώστε να συμπεριλάβει την κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας.

«Από αυτή τη στιγμή, η Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση (Special Military Operation-SMO ) θα πρέπει να αποκτήσει έναν ανοιχτά εξωεδαφικό χαρακτήρα», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να πάνε στην Οδησσό, το Χάρκοβο, το Ντνίπρο, το Μυκολάγιο, το Κίεβο «και πέρα από αυτό».

«Θα σταματήσουμε μόνο όταν το θεωρήσουμε αποδεκτό και κερδοφόρο για εμάς.»

Το φυσικό αέριο εξακολουθούσε να ρέει μέσω της Σούντζα. Η Εθνική Φρουρά της Ρωσίας δήλωσε ότι ενίσχυσε την ασφάλεια γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, ο οποίος βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε