Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ένα ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό Tupolev Tu-22M3 Backfire πετάει πίσω στη βάση του μετά από μια πρόβα για τη στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Νίκης έξω από τη Μόσχα, στις 4 Μαΐου 2020. (Yuri Kadobnov/AFP μέσω Getty Images)

Η Ρωσία στέλνει στρατηγικά βομβαρδιστικά πάνω από τη Λευκορωσία, κατηγορεί την ΕΕ για συνοριακή κρίση

Η Ρωσία έστειλε δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 για να περιπολούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και να εξασκήσουν τη διαλειτουργικότητα με τις ένοπλες δυνάμεις των δύο οικονομικών και πολιτικά εταίρων χωρών, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Κατά τη διάρκεια της πτήσης, το αεροσκάφος εξασκούσε τη διαλειτουργικότητα με τις επίγειες θέσεις διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Τα ρωσικά αεροπλάνα συμμετείχαν σε επιχειρησιακό έλεγχο από τις ομάδες μάχης και τέθηκαν σε συναγερμό μάχης στο ολοκληρωμένο περιφερειακό σύστημα αεράμυνας», πρόσθεσε.

Το υπουργείο σημείωσε ότι μετά την ολοκλήρωση όλων των εργασιών που είχαν ανατεθεί, τα βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας επέστρεψαν στο αεροδρόμιο της χώρας τους στη Ρωσία.

Τα βομβαρδιστικά Tupolev Tu-22M3 είναι ικανά να μεταφέρουν πυρηνικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων του είδους που έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν την εξελιγμένη δυτική αεράμυνα.

Τα ρωσικά υπερηχητικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tupolev Tu-22M πετούν πάνω από το Κρεμλίνο στη Μόσχα, στις 7 Μαΐου 2014. (Yuri Kadobnov/AFP μέσω Getty Images)

 

Η κίνηση της Μόσχας να πετάξει τα δύο βομβαρδιστικά πάνω από τη Λευκορωσία έρχεται τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέταζε κυρώσεις την Τετάρτη για να τιμωρήσει το Μινσκ για αυτό που αποκαλεί μια τεχνητά δημιουργημένη κρίση σε σχέση με την παράνομη μετανάστευση. Το Κρεμλίνο είπε ότι η ανάπτυξη των δύο αεροσκαφών δεν συνδέεται με τη συνοριακή κρίση και επρόκειτο να βοηθήσει στη δοκιμή του κοινού συστήματος αεράμυνας της Λευκορωσίας.

Την Τετάρτη, η Ρωσία κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, κατηγορώντας την ότι δεν ανταποκρίνεται στα δικά της ανθρωπιστικά ιδανικά και ότι προσπαθεί να «πνίξει» τη Λευκορωσία με σχέδια να κλείσει μέρος των συνόρων.

Οι εντάσεις στα σύνορα συνεχίζουν να κλιμακώνονται και σιγοβράζουν εδώ και μήνες. Οι πολωνικές αρχές έχουν ήδη αναπτύξει περισσότερους από 15.000 στρατιώτες στα σύνορα.

Η ΕΕ κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει τους παράνομους μετανάστες να επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα τα σύνορα ως εκδίκηση για τις προηγούμενες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Μινσκ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που η Λευκορωσία αρνείται.

Οι πρεσβευτές του μπλοκ των 27 μελών πρόκειται να συμφωνήσουν στις 10 Νοεμβρίου ότι ο αυξανόμενος αριθμός παράνομων μεταναστών που πετούν στη Λευκορωσία για να φτάσουν στα σύνορα της ΕΕ ισοδυναμεί με «υβριδικό πόλεμο» από τον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο – μια νομική βάση για νέες κυρώσεις.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια μεγάλη ομάδα επιχείρησε να διασχίσει παράνομα τα σύνορα, κόβοντας συρμάτινους φράχτες και χρησιμοποιώντας κλαδιά δέντρων και μικρά δέντρα για να προσπαθήσει να σκαρφαλώσει πάνω από φράγματα που είχαν στήσει πολωνικά στρατεύματα. Οι συγκρούσεις μεταξύ πολωνικών στρατευμάτων και λαθρομεταναστών έχουν ήδη οδηγήσει σε τραυματισμούς και στις δύο πλευρές.

Μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και άλλα μέρη συγκεντρώνονται στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας κοντά στο Γκρόντνο της Λευκορωσίας, Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021. (Leonid Shcheglov/BelTA μέσω AP)

 

Ομάδες ανθρωπιστικών οργανώσεων ισχυρίστηκαν ότι η Πολωνία παραβιάζει το διεθνές δικαίωμα στο άσυλο σπρώχνοντας παράνομους μετανάστες πίσω στη Λευκορωσία αντί να δέχεται τις αιτήσεις τους. Η Βαρσοβία είπε ότι οι ενέργειές της είναι νόμιμες.

Σε δήλωσή της τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι ελπίζει ότι η πρόσθετη κύρωση θα εγκριθεί «τελικά», καθώς κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι θέτει σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων.

«Καλώ τα κράτη μέλη να εγκρίνουν επιτέλους το διευρυμένο καθεστώς κυρώσεων στις αρχές της Λευκορωσίας που είναι υπεύθυνες για αυτήν την υβριδική επίθεση», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Η ΕΕ, ειδικότερα, θα διερευνήσει τον τρόπο επιβολής κυρώσεων, μεταξύ άλλων μέσω της μαύρης λίστας, αεροπορικών εταιρειών τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ανθρώπων».

Οι επίτροποι της ΕΕ θα ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες στις κύριες χώρες από τις οποίες προέρχεται το κύμα μετανάστευσης και σε εκείνες τις χώρες στις οποίες διασχίζουν παράνομοι μετανάστες για να διασφαλίσουν ότι θα λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν «τους υπηκόους τους από το να πέσουν στην παγίδα που έχουν στήσει οι αρχές της Λευκορωσίας», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.

Επιπλέον, η ΕΕ θα διερευνήσει επιλογές σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη «για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα καταγωγής τους, με την υποστήριξη των εθνικών τους αρχών», είπε.

Η Ella Kietlinska και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε