Ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σαγκάης Λι Κιάνγκ ανακοίνωσε στις 25 Ιουνίου ότι ο οικονομικός κόμβος κέρδισε τελικά την τρίμηνη μάχη κατά της COVID-19. Ωστόσο, αυτή η λεγόμενη «νίκη» δεν ήταν χωρίς παράπλευρες απώλειες. Είχε τεράστιο κόστος για την οικονομία της Σαγκάης, ενώ δημιούργησε τεράστια ταλαιπωρία για τα 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης.
Ο Λι κήρυξε τη νίκη σε μια δημοτική συνάντηση εκπροσώπων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) και απέδωσε τη «νίκη» στο πολιτικό σύστημα υπό την ηγεσία του ΚΚΚ και στη σταθερή προσήλωση των αρχών στη «δυναμική πολιτική μηδενικού COVID».
Μετά την ανάρτηση της είδησης σε λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης της People’s Daily, το ιστορικό καταγραφής της ενότητας σχολίων έδειξε ότι οι αναγνώστες άφησαν 761 σχόλια. Ωστόσο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, απέμειναν μόνο πέντε σχόλια και στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας εμφανίστηκε ένα μήνυμα που έλεγε: «Τα ακατάλληλα σχόλια έχουν φιλτραριστεί και ορισμένα σχόλια δεν θα εμφανίζονται προς το παρόν».
Αυτό δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν με αυτόν τον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης, υποδεικνύοντας ότι 756 μηνύματα είχαν αφαιρεθεί ως «ακατάλληλα σχόλια».
Μία γνωστή Κινέζα μπλόγκερ, της οποίας το διαδικτυακό όνομα είναι «Proud Girl», αναδημοσίευσε το δελτίο ειδήσεων στο Twitter, λέγοντας ότι η «νίκη» της Σαγκάης είναι ένα «τραγικό αστείο».
Στο Zhihu.com, μια κινεζική πλατφόρμα ερωτήσεων και απαντήσεων τύπου Quora, κάποιος έθεσε το ερώτημα: «Πώς βλέπετε τη νίκη της Σαγκάης επί της πανδημίας;». Ένα άλλο άτομο έδωσε την απάντηση λέγοντας: «Περιμένετε να ζητήσουν συγγνώμη, αλλά περιμένουν από εσάς να τους ευχαριστήσετε». Έγινε η απάντηση με την υψηλότερη βαθμολογία που «άρεσε» σε 4.526 αναγνώστες.
Οικονομικές απώλειες
Από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Σαγκάη τέθηκε υπό μερικό αποκλεισμό για να περιορίσει τον ιό και στη συνέχεια εφαρμόστηκε πλήρες lockdown στις αρχές Απριλίου, μέχρι που η πόλη χαλάρωσε σταδιακά τους περιορισμούς για την πανδημία τον Ιούνιο. Η τρίμηνη αυστηρή πολιτική «μηδενικού COVID» έπληξε πολύ σκληρά την οικονομία της Σαγκάης.
Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σαγκάης αποκάλυψαν ότι, μόνο τον Απρίλιο, η συνολική βιομηχανική παραγωγή της Σαγκάης μειώθηκε κατά περισσότερο από 60 τοις εκατό σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν κατά σχεδόν 50 τοις εκατό, οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν κατά περισσότερο από 40 τοις εκατό και η συνολική αξία των εισαγωγών και των εξαγωγών μειώθηκε επίσης κατά περισσότερο από 40 τοις εκατό.
Χρησιμοποιώντας ως αναφορά το ετήσιο ΑΕΠ της Σαγκάης το 2021, το οποίο ήταν 646 δισεκατομμύρια δολάρια, η μέση ημερήσια παραγωγή της πόλης είναι 1,77 δισεκατομμύρια δολάρια και η άμεση οικονομική απώλεια από το 70ήμερο lockdown της Σαγκάης αναμένεται να είναι 123,9 δισεκατομμύρια δολάρια, αν αγνοήσουμε τη μερική επαναλειτουργία προς το τέλος του lockdown.
Ο υπολογισμός αυτός δεν περιλαμβάνει τους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους που δαπανήθηκαν για την κατασκευή πρόχειρων νοσοκομείων στη Σαγκάη, την καραντίνα μεγάλου αριθμού ανθρώπων και τις επαναλαμβανόμενες μαζικές εξετάσεις νουκλεϊκών οξέων σε 25 εκατομμύρια κατοίκους της.
Επιπλέον, ορισμένες επιχειρήσεις έκλεισαν οριστικά. Πολλές επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό έχουν ήδη αποσυρθεί ή σχεδιάζουν να αποσυρθούν από τη Σαγκάη, οι ακριβείς αριθμοί δεν είναι ακόμη διαθέσιμοι.
Οι παράπλευρες απώλειες ήταν αμέτρητες: πολλοί άρρωστοι πέθαναν αφού πάσχιζαν να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού, υπήρξαν περιστατικά αυτοκτονίας ανθρώπων λόγω αφόρητου στρες ή κατάθλιψης, ενώ ηλικιωμένοι που ζούσαν μόνοι τους βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι, πιθανότατα από ασιτία. Στις 11 Απριλίου, ένα μέλος του ιατρικού προσωπικού πρώτης γραμμής πέθανε ξαφνικά λόγω υπερκόπωσης.
Καθώς τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σπάνια αναφέρουν κακές ειδήσεις, ορισμένοι πολίτες στη Σαγκάη προσπαθούν να κάνουν τη δική τους έρευνα για να συλλέξουν στοιχεία.
Ένας λογαριασμός στο Twitter με την ονομασία «Shanghai 2022 Lockdown Unnatural Death Record» έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 136 περιπτώσεις θανάτου. Μεταξύ αυτών, 69 περιπτώσεις έχουν πλήρεις πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων, διευθύνσεων, χρόνου θανάτου και λεπτομερών λογαριασμών.
Η ζωή ανάποδα
Ο Λι Γιουανχούα, πρώην καθηγητής στο Normal University του Πεκίνου, δήλωσε στην Epoch Times ότι ορισμένοι Κινέζοι που ανήκουν στις εύπορες τάξεις συνήθιζαν να απολαμβάνουν μια ανέμελη ζωή, πιστεύοντας ότι θα είναι πάντα υπέροχη και ειρηνική. Το λουκέτο στη Σαγκάη τους έκανε ξαφνικά να συνειδητοποιήσουν ότι όσο πλούσιοι και αν είναι, μπορεί να υπάρξει ένα σενάριο που δεν θα μπορούν να αγοράσουν τίποτα. Κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της ζωής τους.
«Το ΚΚΚ ισχυρίστηκε ότι “κέρδισε τη μάχη”. Ποιος κέρδισε; Μέσω του lockdown της Σαγκάης αυτή τη φορά, οι άνθρωποι έχουν δει διεξοδικά την κακή φύση του καθεστώτος του ΚΚΚ και δεν εμπιστεύονται πλέον και δεν εναποθέτουν ελπίδα στο ΚΚΚ», δήλωσε ο Λι.
Τον Απρίλιο και τον Μάιο, υπήρξαν πολλά άρθρα σε ιστολόγια στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μοιράζονταν τους προβληματισμούς των ανθρώπων σχετικά με την απελπιστική κατάσταση των κατοίκων της Σαγκάης, κάτι που δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν πριν. Από αυτά τα άρθρα προέκυψε ένα νέο σύνθημα, το οποίο λέει: «Η οικονομική ελευθερία δεν σημαίνει τίποτα στον Τιτανικό».
Πολλοί κάτοικοι της μεσαίας τάξης στη Σαγκάη καταδίκασαν δημοσίως το Κομμουνιστικό Κόμμα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το WeChat.
«Χάρη στο lockdown, ένας τεράστιος αριθμός Κινέζων αφυπνίστηκε», έγραψε η Ζουέ Πινγκ (ψευδώνυμο) σε δημόσια ανάρτησή της. «Ας ελπίσουμε ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα επανεκλεγεί, ώστε το ΚΚΚ να καταρρεύσει κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αν κάποιος άλλος ανέβει στο θρόνο, μπορεί να παρατείνει τη ζωή του ΚΚΚ και οι απλοί πολίτες θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο».