Η Σαουδική Αραβία και η Κίνα υπέγραψαν στις 11 Ιουνίου 30 επενδυτικές συμφωνίες συνολικού ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορους τομείς, εμβαθύνοντας έτσι τις διμερείς τους σχέσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.
Οι συμφωνίες υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια της Αραβο-Κινεζικής Επιχειρηματικής Διάσκεψης στο Ριάντ, οι οποίες αφορούσαν την τεχνολογία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη γεωργία, τα ακίνητα, τα ορυκτά, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τον τουρισμό και την υγειονομική περίθαλψη.
«Ο πρίγκιπας διάδοχος δεν έχει πάψει να ενισχύει τις προσπάθειες για την προώθηση της μακροχρόνιας και προηγμένης εταιρικής σχέσης μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Κίνας σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν.
Μεταξύ των συμφωνιών περιλαμβάνεται και μια συμφωνία ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ του σαουδαραβικού υπουργείου επενδύσεων και της κινεζικής εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Human Horizons για συνεργασία στην έρευνα και την κατασκευή αυτοκινήτων, ανέφερε το Arab News.
Επιπλέον, η σαουδαραβική σιδηροδρομική εταιρεία SABATCO υπέγραψε συμφωνία ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων με την κινεζική κρατική εταιρεία κατασκευής τροχαίου υλικού CRRC για την κατασκευή «σιδηροδρομικών βαγονιών και τροχών στο βασίλειο», σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε στο συνέδριο ότι η χώρα του προτιμά να συνεργάζεται με την Κίνα σε διάφορους τομείς παρά να ανταγωνίζεται τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο.
Τον Μάρτιο, ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco ανακοίνωσε δύο μεγάλες συμφωνίες για να αυξήσει τις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων επενδύσεις του στην Κίνα και να ενισχύσει την κατάταξή του ως κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Κίνας.
Οι δύο συμφωνίες ήταν οι μεγαλύτερες που ανακοινώθηκαν μετά την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στη Σαουδική Αραβία τον Δεκέμβριο του 2022, όταν ζήτησε το εμπόριο πετρελαίου σε γουάν, κίνηση που θα αποδυνάμωνε την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις διμερείς σχέσεις των χωρών, ο Σαλμάν δήλωσε: «Στην πραγματικότητα τις αγνοώ επειδή … ως επιχειρηματίας … τώρα θα πας όπου σου παρουσιαστεί ευκαιρία. Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε καμία επιλογή που έχει να κάνει με το να [λέμε] είτε με εμάς είτε με τους άλλους».
Σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας
Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, για να συζητήσει τη συνεργασία σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας. Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν ζητά από τη Σαουδική Αραβία να επιλέξει πλευρά μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.
«Όσον αφορά την Κίνα, ήμασταν επίσης πολύ σαφείς ότι δεν ζητάμε από κανέναν να επιλέξει μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φαρχάν στις 8 Ιουνίου.
«Προσπαθούμε απλώς να καταδείξουμε τα οφέλη της εταιρικής μας σχέσης και τη θετική ατζέντα που φέρνουμε σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε», πρόσθεσε.
Ο Φαρχάν δήλωσε ότι ήλπιζε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν την προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να παράγει πυρηνική ενέργεια.
«Θα προτιμούσαμε πάρα πολύ να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες ένας από τους υποψήφιους για το πρόγραμμα αυτό”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών. «Υπάρχουν και άλλοι που υποβάλλουν προσφορές και προφανώς θα θέλαμε να δημιουργήσουμε το πρόγραμμά μας με την καλύτερη τεχνολογία στον κόσμο και αυτό θα απαιτήσει την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης συμφωνίας.»
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας έχουν επιδεινωθεί μετά τη δολοφονία του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, κατοίκου των ΗΠΑ, το 2018, μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Μπάιντεν στις αρχές του 2021 και τη δημοσιοποίηση μιας εκτίμησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ενέκρινε τη δολοφονία του Κασόγκι, κάτι που ο πρίγκιπας διάδοχος αρνήθηκε.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε τον Νοέμβριο του 2022 να χορηγηθεί στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας ασυλία από την αμερικανική αστική αγωγή που κατατέθηκε εναντίον του σε σχέση με τη δολοφονία του Κασόγκι.
Το πρακτορείο Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.
Επιμέλεια: Αλία Ζάε