Σάββατο, 21 Δεκ, 2024
Ρουκέτες εκτοξεύονται προς το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας στις 11 Οκτωβρίου 2023. (Fatima Shbair/AP Photo)

Η σιωπή του Πεκίνου για τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ προκαλεί ανησυχίες για το ρόλο της στην Μέση Ανατολή

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τρεις ηγέτες της Μέσης Ανατολής πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς.

Το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας δεν έχει καταδικάσει τις επιθέσεις της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ και τη σφαγή ισραηλινών πολιτών από τότε που συνέβη το περασμένο Σάββατο.

Εν τω μεταξύ, τα επίσημα μέσα ενημέρωσης του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) δημοσίευσαν ένα άρθρο που προειδοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες: «Εάν παρεμβαίνετε στην κατάληψη της Ταϊβάν από εμάς, θα τα βάλουμε με το Ισραήλ σας».

Η πρόσφατη άμεση επαφή του ηγέτη του ΚΚΚ Σι Τζινπίνγκ με τρεις ηγέτες της Μέσης Ανατολής πριν από τις επιθέσεις έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή.

Η Χαμάς εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες στο Ισραήλ καθώς μεγάλος αριθμός τρομοκρατών εισήλθε κρυφά στη χώρα το περασμένο Σάββατο, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.200 Ισραηλινούς και παίρνοντας 100-150 ομήρους πίσω στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αντεπιθέσεις και η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου κήρυξε τον πόλεμο στη Χαμάς.

Ενώ οι δημοκρατικές χώρες παγκοσμίως έχουν καταδικάσει τις επιθέσεις και τις φρικαλεότητες της Χαμάς, το Υπουργείο Εξωτερικών του ΚΚΚ δήλωσε στις 8 Οκτωβρίου ότι ανησυχεί βαθύτατα για την «κλιμάκωση των εντάσεων και της βίας μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ» και ζήτησε «άμεση κατάπαυση του πυρός».

Επίσης, αναφέρθηκε και πάλι στη «λύση των δύο κρατών» και ζήτησε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Κίνα στις 8 Οκτωβρίου κάλεσε τις αρχές του ΚΚΚ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Χ να καταδικάσουν τις επιθέσεις της Χαμάς. Το υπουργείο Εξωτερικών του ΚΚΚ αρνήθηκε.

Στις 11 Οκτωβρίου, ο Τζάι Τζουν (Zhai Jun), ειδικός απεσταλμένος του ΚΚΚ για τη Μέση Ανατολή, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρώτη αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης, Αμάλ Τζαντού (Amal Jadou), σχετικά με την κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Ο κ. Τζάι εξέφρασε την ανησυχία του για την ασφάλεια και την ανθρωπιστική κατάσταση στην Παλαιστίνη και υποστήριξε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Αξιωματούχοι του Παλαιστινιακού Υπουργείου Εξωτερικών ευχαρίστησαν το ΚΚΚ για τη μακροχρόνια υποστήριξή του προς την Παλαιστίνη και δήλωσαν ότι η Παλαιστίνη «εμπιστεύεται» το ΚΚΚ.

Ένας στρατιώτης των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων αντιδρά και καλύπτει το πρόσωπό του πριν απομακρύνει το πτώμα ενός πολίτη που σκοτώθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα σε επίθεση μαχητών της Χαμάς, στις 10 Οκτωβρίου 2023, στο Κφαρ Αζά του Ισραήλ. (Alexi J. Rosenfeld/Getty Images)

Ταϊβάν για Ισραήλ

Το Ifeng.com, ένα επίσημο μέσο ενημέρωσης του ΚΚΚ που είναι εγγεγραμμένο στο Χονγκ Κονγκ, δημοσίευσε ένα άρθρο στις 7 Οκτωβρίου με τίτλο «Αν μας παρεμποδίζετε να πάρουμε την Ταϊβάν, θα τα βάλουμε με το Ισραήλ σας- η Κίνα θα κάνει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε τρεις περιοχές στη Συρία».

Το άρθρο επέκρινε τις ενέργειες των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδισαν την «επιστροφή» της Ταϊβάν στην Κίνα και ότι η Κίνα το υπέμεινε αρκετά.

«Αυτή τη φορά, η Κίνα είναι έτοιμη να αντεπιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, να δημιουργήσει στενή συνεργασία με τη Συρία και να επιτεθεί στο Ισραήλ, το οποίο είναι το αμερικανικό πιόνι», ανέφερε το άρθρο.

Το άρθρο διαγράφηκε στις 9 Οκτωβρίου από το ifeng.com, αλλά μπορεί ακόμη να βρεθεί στο Toutiao, μια κινεζική πλατφόρμα ειδήσεων και πληροφοριακού περιεχομένου που ανήκει στην ByteDance, τη μητρική εταιρεία του TikTok.

Το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke USS Chung-Hoon παρατηρεί το πλοίο Luyang III (επάνω) του κινεζικού Ναυτικού PLA, ενώ διαπλέει το στενό της Ταϊβάν με το HMCS Montreal του Βασιλικού Καναδικού Ναυτικού στις 3 Ιουνίου 2023. (Andre T. Richard / US NAVY / AFP)

 

Ο συγγραφέας και σχολιαστής της επικαιρότητας Κάι Σενκούν (Cai Shenkun) δήλωσε στην Epoch Times στις 9 Οκτωβρίου ότι η επίθεση της Χαμάς ήταν προσεκτικά προετοιμασμένη.

«Ήταν μια επίθεση μεγάλης κλίμακας, υψηλού κινδύνου, η οποία μπορεί να χρησιμεύσει ως μεγάλη αναφορά για το σχεδιασμό του ΚΚΚ να εισβάλει στην Ταϊβάν», είπε.

Ο Κάι Σενκούν δήλωσε ότι το ΚΚΚ μπορεί να έχει μάθει από την επιτυχία της ξαφνικής επίθεσης της Χαμάς για να αντιμετωπίσει την Ταϊβάν στη συνέχεια.

«Επειδή το χάος στο Ισραήλ και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει τη στρατηγική των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό και τον ρόλο τους στα Στενά της Ταϊβάν. Θα αποσπάσει την προσοχή των δυτικών χωρών και θα είναι πολύ απασχολημένες για να απαντήσουν [όταν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν]. Εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν μπορούν να επιλυθούν καλά, σύντομα θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος πολέμου [για τα Στενά της Ταϊβάν]», δήλωσε.

«Η Χαμάς μπόρεσε να αποκτήσει χιλιάδες ρουκέτες στο πλαίσιο του συνολικού εμπάργκο όπλων, γεγονός που δείχνει ότι σίγουρα υποστηρίζεται από μεγαλύτερες δυνάμεις. Δεν είναι μόνο το Ιράν- πιστεύω ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν παίξει ρόλο σε αυτό.»

Ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal στις 8 Οκτωβρίου ανέφερε ότι το Ιράν βοήθησε τη Χαμάς να σχεδιάσει την επίθεση, εκτός από τη μακροχρόνια υποστήριξή του στην αναγνωρισμένη από τις ΗΠΑ τρομοκρατική ομάδα με κεφάλαια, όπλα και εκπαίδευση.

Η Κίνα υπέγραψε 25ετή συμφωνία συνεργασίας με το Ιράν το 2021 για την εισροή 300-400 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε άμεσες ξένες επενδύσεις στις ιρανικές βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετροχημικών προϊόντων, γεγονός που σταθεροποίησε και ενίσχυσε την οικονομία του μεσανατολικού καθεστώτος που βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Το ΚΚΚ έχει επίσης δώσει στο Ιράν τεχνολογία και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Ο Σι συναντά ηγέτες της Μέσης Ανατολής

Ενώ ο κ. Σι σπάνια συναντάται με ξένους αξιωματούχους τα τελευταία χρόνια, συναντήθηκε με ηγέτες της Παλαιστίνης, του Ιράν και της Συρίας τους τελευταίους μήνες πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς.

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς παρευρίσκονται σε τελετή υποδοχής στο Πεκίνο στις 14 Ιουνίου 2023. (Jade Gao/Pool μέσω Getty Images)

 

Ο κ. Σι συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο Πεκίνο στις 14 Ιουνίου, όπου τόνισε ότι η Κίνα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης. Ο κ. Σι δήλωσε επίσης ότι η Κίνα «υποστήριζε πάντα σταθερά τη δίκαιη υπόθεση του παλαιστινιακού λαού για την αποκατάσταση των νόμιμων εθνικών δικαιωμάτων του και την προώθηση μιας έγκαιρης συνολικής, δίκαιης και διαρκούς λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Εκείνη την εποχή, η Κίνα και η Παλαιστίνη ανακοίνωσαν την εγκαθίδρυση μιας «στρατηγικής συνεργασίας».

Στις 24 Αυγούστου, ο κ. Σι συναντήθηκε με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Στη σύνοδο κορυφής, το ΚΚΚ υποστήριξε το Ιράν να γίνει επίσημο μέλος των BRICS.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και η σύζυγός του Άσμα υποδέχονται κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Χανγκζού της Κίνας, στις 21 Σεπτεμβρίου 2023. (Συριακή Προεδρία/Δωρεά μέσω Reuters)

 

Στους Ασιατικούς Αγώνες της Χανγκζού, οι οποίοι μόλις ολοκληρώθηκαν στις 9 Οκτωβρίου, το ΚΚΚ προσκάλεσε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να παραστεί στην τελετή έναρξης, παρέχοντάς του μεταφορά με ειδικό ιδιωτικό τζετ. Ο κ. Σι συνόδευσε επίσης τον κ. Άσαντ για να επισκεφθεί τον ναό Λινγκγίν, έναν από τους μεγαλύτερους βουδιστικούς ναούς στην Κίνα.

Η Χαμάς αποκατέστησε τους δεσμούς με τη Συρία το 2022. Μια άλλη από τις τρομοκρατικές ομάδες που είναι πληρεξούσιοι του Ιράν, η Χεζμπολάχ στη Συρία, συμμετείχε επίσης στις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, εκτοξεύοντας ρουκέτες από το βορρά προς το Ισραήλ.

Ο Σου Τζε-γιουν (Su Tze-yun), διευθυντής του Ινστιτούτου Αμυντικής Στρατηγικής και Πόρων στο Ινστιτούτο Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ταϊβάν, δήλωσε στην Epoch Times στις 9 Οκτωβρίου ότι η διεθνής κοινότητα δεν αγνόησε τις τρεις συναντήσεις του κ. Σι.

«Η διεθνής κοινότητα είναι τώρα πιο καχύποπτη για το αν το ΚΚΚ παρέχει έμμεσα τις ρουκέτες που χρησιμοποιεί η Χαμάς μέσω τρίτου μέρους, όπως το Ιράν, επειδή τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν κάποτε ότι οι ρουκέτες της Χαμάς κατασκευάζονται στην Κίνα. Μήπως η Κίνα έχει επίσης προμηθεύσει τη Χαμάς με πρώτες ύλες για την κατασκευή των ρουκετών;», είπε.

«Η Κίνα διαθέτει μεγάλη παραγωγική ικανότητα όπλων στο Ιράν, το οποίο έχει παράσχει μεγάλη ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία. Ωστόσο, η ίδια η ικανότητα παραγωγής όπλων του Ιράν από μόνη της δεν είναι στην πραγματικότητα καθόλου αρκετή γι’ αυτό. Τι ρόλο έχει παίξει στην πραγματικότητα η Κίνα (ΚΚΚ) σε αυτό; Αξίζει να το εξετάσουμε.»

Οι Ning Haizhong και Luo Ya συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε