Σάββατο, 29 Ιούν, 2024
Ο Πάπας Φραγκίσκος μαζί με τους αρχηγούς κρατών και τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των χωρών της G7, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μια φωτογραφία κατά τη δεύτερη ημέρα της 50ής συνόδου κορυφής της G7 στο Borgo Egnazia στο Φασάνο της Ιταλίας, στις 14 Ιουνίου 2024. (Christopher Furlong/Getty Images)

Η Σύνοδος Κορυφής της G7 ολοκληρώνεται με σταθερή στάση απέναντι στην Κίνα, ενώ το θέμα των αμβλώσεων πυροδοτεί εντάσεις

Οι ηγέτες της G7 εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για την υποστήριξη που παρέχει το Πεκίνο στη στρατιωτικο-βιομηχανική βάση της Ρωσίας.

Ανάλυση ειδήσεων

ΜΠΑΡΙ, Ιταλία-Η σύνοδος κορυφής της G7 των επτά πλουσιότερων δημοκρατιών του κόσμου ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουνίου, με ενιαίες αποφάσεις και δράσεις που υπογράμμισαν τη σταθερή τους στάση έναντι της Κίνας και της Ρωσίας.

Ενώ αντιμετώπισαν διάφορες παγκόσμιες προκλήσεις, οι ηγέτες συνάντησαν πολλές τριβές για ένα αμφιλεγόμενο θέμα: πώς να αντιμετωπίσουν την άμβλωση στο ανακοινωθέν τους, το οποίο χρησιμεύει ως τελική δήλωση της συνόδου κορυφής.

Οι ηγέτες της G7 συγκεντρώθηκαν στις 13 Ιουνίου στο νότιο ιταλικό παραθαλάσσιο θέρετρο Borgo Egnazia για την 50ή σύνοδο κορυφής τους.

Το ανακοινωθέν που κυκλοφόρησε φέτος σηματοδότησε μια αξιοσημείωτη αλλαγή σε σχέση με τις δηλώσεις των προηγούμενων ετών, αντανακλώντας μια πιο διεκδικητική στάση απέναντι στην Κίνα.

Οι ηγέτες της G7 εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για την υποστήριξη που παρέχει το Πεκίνο στη στρατιωτικο-βιομηχανική βάση της Ρωσίας, προτρέποντας την Κίνα να σταματήσει να μεταφέρει αγαθά διπλής χρήσης, όπως εξαρτήματα όπλων και εξοπλισμό, που χρησιμοποιούνται από τη ρωσική βιομηχανία.

Οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να «λαμβάνουν μέτρα κατά φορέων στην Κίνα» που βοηθούν σημαντικά την πολεμική μηχανή της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών και άλλων οντοτήτων.

Το ανακοινωθέν κατέδειξε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι επιτέλους πρόθυμες να ευθυγραμμιστούν με τη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ για την Κίνα, παρά την υψηλή οικονομική τους εξάρτηση από την κομμουνιστική χώρα. Αυτό περιλαμβάνει τη δέσμευση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της βιομηχανικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της Κίνας, το οποίο καταπνίγει την καινοτομία στις δυτικές χώρες.

«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα, όπως είναι απαραίτητο και κατάλληλο, για να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις μας από αθέμιτες πρακτικές», δήλωσαν οι ηγέτες.

Όταν ρωτήθηκε για τον λόγο αυτής της αλλαγής στην πολιτική της Κίνας, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ηγέτες της G7 έχουν πλέον καλύτερη κατανόηση της φιλοδοξίας του επικεφαλής της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να «αποκαταστήσει την κυριαρχία της Κίνας», ιδίως στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και ενδεχομένως και πέραν αυτής.

Η νίκη του Μπάιντεν

Όταν οι ηγέτες της G7 συγκλήθηκαν για πρώτη φορά, η κύρια εστίασή τους ήταν να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για τη χρήση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την παροχή δανείων στην Ουκρανία, ένα θέμα που συγκέντρωσε σημαντική προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης. Πριν από τη σύνοδο κορυφής, Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να μειώσουν τις προσδοκίες για να αποφύγουν πιθανή απογοήτευση.

Κατά την εναρκτήρια ημέρα της συνόδου κορυφής, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν «βάλει πολλή ενέργεια και προσπάθεια» για το σχέδιο.

Αφού οι ηγέτες δήλωσαν ότι επιτέλους κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ο πρόεδρος Μπάιντεν βρήκε την ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνοντας: «Δεν μπορεί να μας καθυστερεί, δεν μπορεί να μας διχάσει».

Τα σχόλιά του έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις 13 Ιουνίου με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Με αυτή τη συμφωνία, οι τεχνικές λεπτομέρειες της οποίας ακόμη επεξεργάζονται, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε επίσης την ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα στους Αμερικανούς φορολογούμενους που είναι κουρασμένοι από την αποστολή δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η G7 «βάζει τη Ρωσία να πληρώσει» για τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι τους φορολογούμενους.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπάιντεν έφτασε στη σύνοδο κορυφής με άδεια χέρια, χωρίς να προσφέρει κανένα θετικό νέο σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Γάζα. Ενημέρωσε τους ηγέτες της G7 για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής. Εν τω μεταξύ, έμαθε ότι η Χαμάς απέρριψε μια πρόταση που υποστηρίχθηκε από την Αμερική.

Στις 13 Ιουνίου, όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν αν θα επιτευχθεί σύντομα ειρηνευτική συμφωνία για τη Γάζα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε: «Όχι», προσθέτοντας: «Δεν έχω χάσει την ελπίδα».

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, τα μέσα ενημέρωσης έγιναν μάρτυρες της αλλαγής της διάθεσης του Προέδρου Μπάιντεν, καθώς επέκρινε έναν δημοσιογράφο που έκανε ερώτηση για τη Γάζα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο.

«Μακάρι να παίζατε λίγο με τους κανόνες. Είμαι εδώ για να μιλήσω για μια κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία», είπε στους δημοσιογράφους, ζητώντας τους να αφήσουν τις ερωτήσεις τους σχετικά με τη Γάζα για αργότερα.

Στην τελική δήλωση της συνόδου κορυφής, οι ηγέτες εξέφρασαν την ενότητά τους στην υποστήριξή τους για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την πορεία προς μια λύση δύο κρατών.

Διαμάχη για την άμβλωση

Παρά την επίδειξη ενότητας για την αντιμετώπιση πολλών παγκόσμιων κρίσεων στη σύνοδο κορυφής, ένα θέμα έχει διασπάσει αυτή την ενότητα: οι αμβλώσεις.

Διπλωματικές πηγές διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, οικοδέσποινα της συνόδου, προσπαθούσε να αφαιρέσει κάθε αναφορά στην άμβλωση από την τελική δήλωση της συνόδου.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν φέρεται να διαφώνησε με τις προσπάθειες της κ. Μελόνι, απαιτώντας μια σαφή αναφορά στα «αναπαραγωγικά δικαιώματα», που να συνάδει τουλάχιστον με το περσινό ανακοινωθέν.

Η ένταση έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 13 Ιουνίου, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπέστη βαριά ήττα στις πρόσφατες ευρωεκλογές, επέκρινε την ιταλική κυβέρνηση επειδή δεν προστατεύει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Σε απάντηση, η κ. Μελόνι κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι χρησιμοποιεί το φόρουμ της G7 ως προεκλογική εκστρατεία για να κερδίσει πολιτικούς πόντους, χωρίς να αναφέρει το όνομά του.

Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Γάλλου και του Ιταλού ηγέτη ήταν εμφανείς κατά τη διάρκεια της χειραψίας τους στη σύνοδο κορυφής, με ένα βίντεο μιας συνάντησης να γίνεται γρήγορα γνωστό στο διαδίκτυο.

Η ηγέτιδα της Ιταλίας κατάφερε να διαγράψει την αναφορά της «πρόσβασης σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις» από την τελική δήλωση, αποδεικνύοντας την ισχυρή επιρροή της ως οικοδέσποινα.

Όταν ρωτήθηκε αν ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ικανοποιημένος με την ορολογία που συμπεριλήφθηκε στην τελική δήλωση, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος «υποστηρίζει πλήρως την ορολογία».

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε