Τρίτη, 22 Ιούλ, 2025
Οικογένειες Βεδουίνων σε αυτοκινητοπομπή με επικεφαλής οχήματα της Ερυθράς Ημισελήνου στο Μπούσρα αλ Χαρίρ. Σύρια, 21 Ιουλίου 2025. (AP Photo/Malek Khattab)

Η Συρία επιβεβαιώνει την απομάκρυνση οικογενειών Bεδουίνων από τη Σουέιντα

Περισσότεροι από 128.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ

Το υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας επιβεβαίωσε στις 21 Ιουλίου την έναρξη της απομάκρυνσης οικογενειών Bεδουίνων από την πόλη Σουέιντα, έπειτα από τις συγκρούσεις μεταξύ μαχητών της κοινότητας των Δρούζων και φυλών Βεδουίνων.

Ο στρατηγός Αχμέντ αλ Νταλάτι, επικεφαλής των Δυνάμεων Εσωτερικής Ασφάλειας στη νότια επαρχία της Συρίας, φέρεται να δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA ότι η κυβέρνηση θα διευκολύνει την αποχώρηση όσων επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Τόνισε επίσης πως θα παρασχεθεί η δυνατότητα επιστροφής σε όσους το επιθυμούν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για εδραίωση της σταθερότητας και αποκατάσταση της ασφάλειας στην επαρχία Σουέιντα.

Η ανακοίνωση έγινε μία ημέρα μετά την αποχώρηση των Βεδουίνων μαχητών από τη Σουέιντα, εξέλιξη που επέτρεψε την είσοδο ανθρωπιστικών κομβόι στην πόλη και αποτέλεσε βήμα αποκλιμάκωσης της βίας, η οποία είχε εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Oil-painting-ntdtv

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν πριν από μία εβδομάδα ανάμεσα σε παραστρατιωτικές ομάδες των Δρούζων – θρησκευτικής και εθνοτικής μειονότητας με παρουσία σε Συρία, Λίβανο και Ισραήλ – και φυλές Βεδουίνων. Σύμφωνα με έκθεση που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας The Epoch Times, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔOM) του ΟΗΕ εκτίμησε ότι 128.571 άτομα εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, εκ των οποίων 43.000 μόνο στις 19 Ιουλίου.

Η κυβέρνηση της Συρίας, της οποίας ο προσωρινός πρόεδρος Αχμέντ αλ Σαρά έχει δεσμευθεί για την προστασία των δικαιωμάτων των Δρούζων, είχε αποστείλει στρατεύματα στην περιοχή, εντείνοντας τις εχθροπραξίες.

Η σύγκρουση κλιμακώθηκε και σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς στις 16 Ιουλίου το Ισραήλ προχώρησε σε αεροπορικές επιδρομές στη νότια Συρία και στη Δαμασκό, στοχεύοντας εγκαταστάσεις των κυβερνητικών δυνάμεων. Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανέφεραν ότι οι επιθέσεις είχαν ως σκοπό την προστασία των Δρούζων αμάχων.

Η εκεχειρία, η οποία επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας και αραβικών κρατών και ανακοινώθηκε στις 18 Ιουλίου, διεκόπη προσωρινά στις 19 του μηνός, αλλά φάνηκε να τηρείται εκ νέου από τις 20 Ιουλίου.

Ο Σύρος υπουργός Εσωτερικών Άνας Χατάμπ φέρεται να δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποκαταστήσει την ηρεμία στην περιοχή, ενώ Βεδουίνοι μαχητές και σύμμαχες φυλές είχαν υποχωρήσει στα περίχωρα της Σουέιντα, καθώς οι Αρχές είχαν αποκλείσει την πόλη.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ Μπάρακ, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X στις 20 Ιουλίου ότι οι δύο πλευρές είχαν «φτάσει σε παύση και διακοπή των εχθροπραξιών», σημειώνοντας ότι το επόμενο βήμα θα ήταν η «ολοκληρωμένη ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων».

Η Δαμασκός προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε παραβίαση της εκεχειρίας θα θεωρηθεί προσβολή της εθνικής κυριαρχίας και θα αντιμετωπιστεί με νομικά μέτρα, σύμφωνα με το σύνταγμα και τους ισχύοντες νόμους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο SANA.

Ο Μπάρακ, που είναι και ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, συναντήθηκε στις 20 Ιουλίου με τον διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαζλούμ Aμπντί, με τον οποίο συζήτησαν για την κατάσταση στο πεδίο και την ανάγκη άμεσων βημάτων για την σταθεροποίηση της χώρας.

Η κατάσταση στην περιοχή

Σύμφωνα με το SANA, οι κυβερνητικές δυνάμεις επέβαλαν ζώνη ασφαλείας γύρω από τη Σουέιντα προκειμένου να διευκολύνουν την απομάκρυνση αμάχων και τη διανομή βοήθειας. Παράλληλα, κρατικοί αξιωματούχοι εργάζονται για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών και την ανταπόκριση σε εκκλήσεις για προμήθειες και βασικές υπηρεσίες στην περιοχή.

Ο ΔΟΜ ανέφερε ότι η επαρχία αντιμετωπίζει διακοπές ρεύματος, ελλείψεις νερού και καυσίμων. Σε καταφύγια φιλοξενίας εκτοπισμένων παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής, ενώ οι ανθρωπιστικοί εταίροι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν λόγω οδοφραγμάτων, προβλημάτων ασφαλείας και έλλειψης πόρων, εν μέσω παράλληλων κρίσεων όπως οι πυρκαγιές και η ξηρασία.

Η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι απέστειλε 32 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Σουέιντα, στις 20 Ιουλίου. Ξεχωριστό κυβερνητικό κομβόι φέρεται να εμποδίστηκε να εισέλθει στην πόλη από παρατάξεις Δρούζων που είναι πιστές στον θρησκευτικό ηγέτη σεΐχη Χικμάτ αλ Χίτζρι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας ανέφερε ότι το κομβόι περιελάμβανε δύο ασθενοφόρα με προμήθειες από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς.

Ο σεΐχης Χίτζρι δεν απάντησε άμεσα στις κατηγορίες, ωστόσο σε δήλωσή του καλωσόρισε την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Σουέιντα και κατήγγειλε εκστρατείες δυσφήμησης εναντίον του. Τόνισε πως δεν υπάρχει καμία διαμάχη από πλευράς του σε θρησκευτική ή εθνοτική βάση, ενώ καυτηρίασε κάθε προσπάθεια υποκίνησης διχόνοιας και μίσους μεταξύ των νέων.

Ο ΔOM ανέφερε ότι περίπου 33.150 εκτοπισμένοι έχουν μετακινηθεί στη γειτονική επαρχία Ντερά και βρίσκονται σε επείγουσα ανάγκη στέγασης, τροφίμων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Της Evgenia Filimianova

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε