Ο κινέζος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γκάο Τζισένγκ που αποκαλείτε και ως «η συνείδηση της Κίνας», εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό το 2017. Από τότε έχουν περάσει πέντε χρόνια και η σύζυγός του, Γκενγκ Χε, συνεχίζει την αναζήτηση του.
Η Γκενγκ μοιράστηκε πρόσφατα στην κινεζική έκδοση της Epoch Times τις σκέψεις της με σχετικά με την αναζήτηση του Γκάο.
Είπε ότι εκτιμά τη σοφία και την επιμονή του Γκάο να αψηφήσει το κομμουνιστικό καθεστώς και εξέφρασε ότι θα συνεχίσει να τον αναζητά.
Η αναζήτηση δεν σταματά ποτέ
Η Γκενγκ δήλωσε ότι ένας φίλος επισκέφθηκε τη γενέτειρα του Γκάο στις 9 Αυγούστου με την ελπίδα να βρει κάποιες απαντήσεις για το πού βρίσκεται. Ωστόσο, η επίσκεψη ακυρώθηκε λόγω πολύ έντονης βροχόπτωσης.
Η οικογένεια προσέλαβε δικηγόρους για να αναζητήσουν τον Γκάο μέσω διαφόρων καναλιών, όπως τα γραφεία δημόσιας ασφάλειας, τον Σύλλογο Δικηγόρων του Πεκίνου και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά τα αιτήματα των δικηγόρων απορρίφθηκαν. Η Γκενγκ δήλωσε ότι ο Γκάο απομακρύνθηκε χωρίς τη θέλησή του και χωρίς κανένα ένταλμα σύλληψης.
Καμία από τις έρευνες δεν βρήκε κάποιο ίχνος του.
Μια βασανισμένη οικογένεια
Το 2009, η Γκενγκ αναζήτησε άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου και διέφυγε με την 16χρονη κόρη της και τον 5χρονο γιο της.
Δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν από τους συγγενείς της στην Κίνα εδώ και έξι μήνες, επειδή κάθε τηλεφώνημα δίνει στο καθεστώς περισσότερες αφορμές για να τους παρενοχλεί.
«Δεν ήξερα μέχρι πρόσφατα ότι το καθεστώς κατάσχεσε την ταυτότητα κάθε μέλους της οικογένειάς μου αμέσως μετά την αναχώρησή μας από την Κίνα», ώστε να περιοριστούν από να αναζήσουν τον Γκάο.
Στην Κίνα, χωρίς ταυτότητα, δεν μπορείς να αγοράσεις ούτε εισιτήριο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ο βαριά άρρωστος κουνιάδος της Γκενγκ αυτοκτόνησε τον Απρίλιο του 2021, επειδή χωρίς ταυτότητα δεν μπορούσε να πάρει την θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο του. Οι αρχές αρνήθηκαν να επιστρέψουν την ταυτότητα λόγω των τηλεφωνημάτων που έκανε η Γκενγκ στην αδελφή της.
Η αδελφή του Γκάο αυτοκτόνησε τον Μάιο του 2020. Είχε κατάθλιψη μετά από χρόνια παρενόχλησης από την αστυνομία και της έλειπε ο μικρότερος αδελφός της-δικηγόρος Γκάο Τζισένγκ.
Η Γκενγκ δήλωσε ότι η οικογένειά της δεν της είχε πει τι συνέβη για πολύ καιρό, επειδή οι αρχές θα τους δημιουργούσαν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.
Η Γκενγκ δήλωσε: «Αισθάνομαι ένοχη που έβαλα όλους τους συγγενείς σε μια τόσο δυσχερή θέση και ταλαιπωρία».
Εικόνα του Γκάο φτιαγμένη από κάλυκες σφαιρών
Στις 20 Ιουνίου, η Γκενγκ δημοσίευσε ένα βίντεο στον λογαριασμό της στο Twitter που έδειχνε την ίδια και τα παιδιά της να εργάζονται μαζί για να φτιάξουν μια εικόνα του Γκάο χρησιμοποιώντας άδειους κάλυκες σφαιρών.
Η Γκενγκ είπε ότι είναι μια παρηγοριά για εκείνη, που μαζί με την οικογένεια της μπορεί να κάνει στην προσπάθειά της να σώσει τον Γκάο. Εδώ και πέντε χρόνια, το άγχος και οι ενοχές έχουν γίνει η καθημερινότητα της, είπε.
Στις 20 Σεπτεμβρίου θα πάνε στην Ουάσινγκτον για μια σειρά συνεντεύξεων Τύπου, όπου θα εκτεθεί και το έργο τους στο Μουσείο Θυμάτων του Κομμουνισμού στην Ουάσινγκτον.
Ορόσημο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΚΚΚ
Η εξαφάνιση του Γκάο θεωρείται μια υπόθεση ορόσημο στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κομμουνιστικό καθεστώς.
Υπό το ΚΚΚ, οι άνθρωποι μέσα στην Κίνα βιώνουν καθημερινά τη βαρβαρότητα.
Η ίδια δήλωσε ότι το ΚΚΚ προκειμένου να καλύψει τα εγκλήματά του, διώκει τους αντιφρονούντες με σατανικά μέσα από τη μία πλευρά και από την άλλη διεισδύει στον κόσμο με οικονομικά συμφέροντα.
Θέλει να καλέσει τις δημοκρατικές χώρες να συνεργαστούν για να σταματήσουν την πολιτιστική δίωξη από το ΚΚΚ σε όλο τον κόσμο.
Η συνείδηση της Κίνας
Η Γκενγκ εξήρε την αξιοπρέπεια του Γκάο ο οποίος αψήφησε το καθεστώς. Είπε: «Τους βλέπει καθαρά και δεν θα τους υποταχθεί, δεν θα συνεργαστεί ούτε θα συμβιβαστεί».
Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του Γκάο έστειλαν διάφορους ανθρώπους και δοκίμασαν διάφορες μεθόδους βασανιστηρίων αλλά τίποτε από αυτά δεν τον λύγησε.
Η Γκενγκ αφηγήθηκε τη ζωή τους στο Πεκίνο. Ο Γκάο δεν της είπε ποτέ τίποτα για τις υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκε ως δικηγόρος. Έμαθε για τις διάφορες υποθέσεις μόνο αφού έφυγε από την Κίνα. Είπε: «Δεν μου έλεγε τίποτα, φοβούμενος ότι θα ανησυχούσα».
Θύματα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ο Γκάο έγινε θύμα της δίωξης του ΚΚΚ επειδή χειρίστηκε πολλές κινεζικές υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ και θυμάτων εξαναγκαστικών κατεδαφίσεων των σπιτιών τους , παρά τις προειδοποιήσεις και την καταστολή από τον Σύλλογο Δικηγόρων του Πεκίνου.
Τελικά, το 2005, το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Πεκίνου έκλεισε το δικηγορικό του γραφείο και του ανακάλεσε την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Συνελήφθη τον Αύγουστο του 2006 και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης και πέντε χρόνια με αναστολή για το αδίκημα της υποκίνησης και υπονόμευσης της κρατικής εξουσίας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οικογένεια του Γκάο παρενοχλούνταν συνεχώς από την αστυνομία η οποία μετακόμισε ακόμη και στο σπίτι τους για να τους παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, η κόρη του εμποδίστηκε από το να φοιτήσει στο σχολείο, μια κίνηση που ανάγκασε την Γκενγκ Χε και τα παιδιά της να εγκαταλείψουν την Κίνα.
Στις 13 Αυγούστου 2017, ο Γκάο εξαφανίστηκε ξαφνικά ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Για πάνω από πέντε χρόνια, το καθεστώς δεν έχει απαντήσει στις διεθνείς έρευνες για την τύχη του Γκάο.
Το 2015 κυκλοφόρησε η ταινία-ντοκιμαντέρ «Ξεπερνώντας τον φόβο η ιστορία του Γκάο Τζισένγκ» η οποία προβλήθηκε και στο στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Της Mary Hong
Οι Haizhong Ning και Hong Ning συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.