Τρίτη, 08 Απρ, 2025
Παιδιά βλέπουν την περιοχή από ένα σημείο επιφυλακής πάνω από γερανούς και κοντέινερ στο λιμάνι Κήλουνγκ, Ταϊβάν, στις 3 Απριλίου 2025. Ann Wang/Reuters

Η Ταϊβάν εξετάζει μηδενικούς δασμούς, περισσότερες επενδύσεις με τις ΗΠΑ

Παρά την έλλειψη επίσημων διπλωματικών δεσμών, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πιο κρίσιμος διεθνής υποστηρικτής της Ταϊβάν και η κύρια πηγή όπλων της.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, είπε στις 6 Απριλίου ότι το έθνος του θα προσφέρει μηδενικούς δασμούς και κανένα αντίποινο ως έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ δεσμεύτηκε να άρει τα εμπορικά εμπόδια.

Ο Λάι είπε ότι οι εταιρείες της Ταϊβάν θα αυξήσουν επίσης τις επενδύσεις τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα σχόλια έγιναν ως απάντηση στους σαρωτικούς δασμούς εισαγωγής που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου. Η Ταϊβάν έχει εμπορικό πλεόνασμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα δει δασμούς 32% στις εξαγωγές της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, οι νέοι δασμοί δεν επηρεάζουν τους ημιαγωγούς (τσιπ υπολιογιστών), μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγές της Ταϊβάν.

Κατά τη συνάντηση με στελέχη μικρομεσαίων εταιρειών στην κατοικία του, ο Λάι σημείωσε ότι επειδή η Ταϊβάν εξαρτάται από το εμπόριο, η οικονομία της μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες όσον αφορά τους δασμούς των ΗΠΑ, αλλά ότι οι επιπτώσεις τους θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν.

«Οι δασμολογικές διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν με ‘μηδενικούς δασμούς’ μεταξύ της Ταϊβάν και των Ηνωμένων Πολιτειών, με αναφορά στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού», είπε. Ο Τραμπ είπε ότι οτιδήποτε συμμορφώνεται με τη συμφωνία ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού δεν θα υπόκειται σε πρόσθετους δασμούς.

Σε σχόλια που δόθηκαν από το γραφείο του, ο Λάι πρόσθεσε ότι δεν έχει σχέδια για αντίποινα σε δασμούς και ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις επιχειρηματικές επενδυτικές δεσμεύσεις της Ταϊβάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, εφόσον είναι προς το συμφέρον του έθνους του.

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ με σύμβαση στον κόσμο, ανακοίνωσε πρόσθετη επένδυση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα.

«Στο μέλλον, εκτός από τις αυξημένες επενδύσεις της TSMC, άλλες βιομηχανίες, όπως η ηλεκτρονική, οι πληροφορίες και οι επικοινωνίες, τα πετροχημικά και το φυσικό αέριο, θα είναι σε θέση να αυξήσουν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ και να εμβαθύνουν τη βιομηχανική συνεργασία Ταϊβάν-ΗΠΑ», είπε ο Λάι.

Ο Λάι πρόσθεσε ότι το υπουργικό του συμβούλιο εξετάζει ποιες εκτεταμένες αγροτικές, βιομηχανικές και ενεργειακές αγορές να κάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το υπουργείο Άμυνάς του έχει προσφέρει μέχρι στιγμής τα σχέδιά του για αγορά όπλων.

«Όλες οι αγορές θα συνεχιστούν ενεργά», είπε.

Επιπλέον, οι μη δασμολογικοί φραγμοί είναι ένα μήνυμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες να αξιολογήσουν τη δικαιοσύνη του εμπορίου και η Ταϊβάν θα διευθετήσει προληπτικά τους μη δασμολογικούς φραγμούς που έχουν διαρκέσει για πολλά χρόνια για να ομαλοποιήσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε ο Λάι.

Παρά την έλλειψη επίσημων διπλωματικών δεσμών, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πιο κρίσιμος διεθνής υποστηρικτής της Ταϊβάν και η κύρια πηγή όπλων της.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα συνεχίζει να πιέζει την Ταϊβάν τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά, θεωρώντας το δημοκρατικά διοικούμενο νησί ως κινεζικό έδαφος, εν μέσω αντιρρήσεων από την κυβέρνηση στην Ταϊπέι.

Λίγο πριν από την εισαγωγή των δασμών του Τραμπ, η Κίνα ανακοίνωσε το τέλος της τελευταίας σειράς πολεμικών παιχνιδιών της γύρω από την Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν έχει υποστεί σημαντικές παγκόσμιες αλλαγές στο παρελθόν και επιβίωσε, είπε ο Λάι.

«Όχι μόνο μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, αλλά μπορέσαμε επίσης να μετατρέψουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες, μετατρέποντας την οικονομία της Ταϊβάν σε μια νέα και πιο ανθεκτική», πρόσθεσε.

Προσωρινοί περιορισμοί στο shrot-selling

Στις 6 Απριλίου, η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Ταϊβάν δήλωσε ότι θα επιβάλει προσωρινούς περιορισμούς στο shrot-selling μετοχών για να αντιμετωπίσει την πιθανή αναταραχή στην αγορά μετά τους δασμούς εισαγωγής του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε άλλων μέτρων όπως απαιτείται, ανέφερε η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή σε δήλωση.

Η επιτροπή είπε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των μετοχών που γίνονται short-selling ενώ θα αυξήσει τον ελάχιστο δείκτη shrot-selling στο 130 τοις εκατό από 90 τοις εκατό, αρχής γενομένης από τις 7 Απριλίου με λήξη στις 11 Απριλίου.

Στο shrot-selling οι επενδυτές δανείζονται μετοχές που αναμένουν να πουλήσουν, τις πουλάνε, μετά τις αγοράζουν, και τις επιστρέφουν αργότερα, βγάζοντας κέρδος από τη διαφορά.

Το χρηματιστήριο της Ταϊβάν έκλεισε λόγω αργίας στις 3 και 4 Απριλίου και θα ανοίξει ξανά στις 7 Απριλίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν είχαν την ευκαιρία να ανταποκριθούν στους νέους δασμούς. Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν πτώση μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, με 5 τρισεκατομμύρια δολάρια να χάνονται από τον S&P 500 σε δύο ημέρες.

Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Ταϊβάν δήλωσε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ «είναι αναπόφευκτο να δημιουργήσουν μια σειρά από σημαντικές αβεβαιότητες για τη σταθερότητα της κεφαλαιαγοράς της Ταϊβάν».

Καθώς παρακολουθεί τις διεθνείς χρηματοοικονομικές εξελίξεις και την εγχώρια κεφαλαιαγορά, η Επιτροπή θα προσαρμόσει τα μέτρα «έγκαιρα», πρόσθεσε, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Οι νέοι κανονισμοί εισήχθησαν για να καταστεί σαφές ότι το κερδοσκοπικό short-selling δεν είναι ευπρόσδεκτο», δήλωσε στο Reuters ο Κάο Τσινγκ-πινγκ, αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου Κεφαλαιαγοράς και Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Επιτροπής.

Οι έμποροι είπαν ότι το δολάριο της Ταϊβάν ενδέχεται να αντιμετωπίσει σημαντική πίεση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στις 7 Απριλίου, καθώς η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αναμένεται να πέσει εν μέσω εκροής ξένων κεφαλαίων.

Το δολάριο της Ταϊβάν έχει υποχωρήσει περίπου 0,9 τοις εκατό έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής το 2025, με τον χρηματιστηριακό δείκτη αναφοράς να υποχωρεί 7,5 τοις εκατό την ίδια περίοδο.

του Τζέικομπ Μπεργκ

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε