Όταν ο γιος της, Κήγκαν, διαγνώστηκε με αυτισμό σε ηλικία 19 μηνών, η Γκρηρ ΜακΓκίνες αποφάσισε να επιστρέψει στο κολέγιο και να αποκτήσει μεταπτυχιακό στις επιστήμες υγείας για να τον βοηθήσει καλύτερα.
Καθώς ερευνούσε φυσικές θεραπείες για τον αυτισμό, για την εργασία της, η ΜακΓκίνες ‘ανακάλυψε’ τη σουλφοραφάνη – μια φυτική ένωση που βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά και συχνά εξάγεται από σπόρους και φύτρα μπρόκολου. Η έρευνα την ανάγκασε να εντρυφήσει και να δημοσιεύσει μια κριτική. Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιώντας τη για τον Κήγκαν παρατήρησε συναρπαστικές αλλαγές.
«Μπορούσες να πεις ότι ένιωθε καλύτερα. Έγινε πιο σαφής με την ομιλία του. Άρχισε να επεξεργάζεται τα πράγματα λίγο καλύτερα και πιο καθαρά. Μπορεί να μην παρήγαγε μεγάλες προτάσεις, αλλά μπορούσαμε να κάνουμε διάλογο», δήλωσε η ΜακΓκίνες στην Epoch Times.
Διαιτολόγος στο επάγγελμα, συνιστά τώρα τη σουλφοραφάνη ως μέρος ενός πρωτοκόλλου θεραπείας για παιδιά με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού (Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος – ΔΑΦ). Ακόμη και πριν η έρευνα αναδείξει τη σουλφοραφάνη ως θεραπεία για τον αυτισμό, πολλές οικογένειες που έχουν παιδιά με αυτισμό χρησιμοποιούσαν την ένωση, η οποία συνιστάται από οργανώσεις, γιατρούς και γονείς παιδιών στο φάσμα του αυτισμού. Οι ειδικοί λένε ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι με αυτισμό θα μπορούσαν πιθανότατα να επωφεληθούν από τη χρήση της, εφόσον τη χρησιμοποιούν σωστά και στην κατάλληλη μορφή.
Η ένωση μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από φλεγμονές, βλάβες στο DNA και οξειδωτικό στρες – παράγοντες που συνδέονται με τον αυτισμό – μέσω μηχανισμών που συνδέονται με τη βελτιωμένη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αποτοξίνωση.
«Η σουλφοραφάνη ελέγχει όλα τα ‘κουτιά’. Είναι πραγματικά σπάνιο να βρει κανείς ένα συμπλήρωμα που κάνει τόσα όσα η σουλφοραφάνη», δήλωσε στην Epoch Times ο Δρ Αρμέν Νικογκοσιάν, γιατρός που ειδικεύεται στη λειτουργική και ολοκληρωμένη ιατρική για τον αυτισμό και άλλες σύνθετες καταστάσεις.
Θόρυβος στους κύκλους του αυτισμού
Οι εταιρείες κατασκευής συμπληρωμάτων αλέθουν τα φύτρα και τους σπόρους του μπρόκολου, τα τοποθετούν σε κάψουλες και τα εμπορεύονται με τολμηρούς ισχυρισμούς για τα οφέλη τους στον αυτισμό πολύ πριν η επιστήμη τεκμηριώσει αυτά τα οφέλη. Αυτό βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα τεκμηριωμένα οφέλη της σουλφοραφάνης για το ανοσοποιητικό σύστημα σε μελέτες για τον καρκίνο και στις βελτιώσεις της γνωστικής δυσλειτουργίας σε μελέτες για νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
Οι μεγαλεπήβολες υποσχέσεις είναι συνηθισμένες στον κόσμο των συμπληρωμάτων. Ο Νικογκοσιάν είπε ότι συχνά, όταν η έρευνα φτάσει τους ισχυρισμούς, τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και η φήμη χάνεται. Αυτό δεν συνέβη με τη σουλφοραφάνη.
«Οι περισσότεροι από τους ισχυρισμούς υποστηρίζονταν από στοιχεία. Αρχίσαμε να το παίρνουμε πραγματικά στα σοβαρά. Ουσιαστικά, πρέπει να τεκμηριωθεί το γιατί δεν θα έπρεπε να το δώσω στα παιδιά, παρά το γιατί πρέπει να το δώσω.»
Τα αποδεικτικά στοιχεία προέρχονται από μια μελέτη PNAS του 2014 που διεξήχθη από τον παιδονευρολόγο Δρα Άντριου Ζίμερμαν και άλλους. Συνέκριναν 29 αγόρια με αυτισμό που έπαιρναν συμπλήρωμα καθαρής σουλφοραφάνης από φύτρα μπρόκολου με 15 αγόρια με αυτισμό που έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Σε 18 εβδομάδες, η ομάδα που έπαιρνε σουλφοραφάνη παρουσίασε βελτίωση στη συμπεριφορά, την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη λεκτική επικοινωνία.
Τέσσερις εβδομάδες αφότου σταμάτησαν να παίρνουν το συμπλήρωμα, οι βαθμολογίες και στους τρεις τομείς επέστρεψαν στα αρχικά επίπεδα.
«Οι διαφορές ήταν πραγματικά δραματικές», δήλωσε ο Ζίμερμαν στην Epoch Times. «Ήταν η πιο επιτυχημένη από όλες τις κλινικές δοκιμές που έχουμε κάνει.»
Αναφορές από τη μελέτη
Μια σειρά περιπτώσεων παρακολούθησης προσέφερε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη μελέτη, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης τουλάχιστον ενός αγοριού που σταμάτησε να παίρνει σουλφοραφάνη μετά τη δοκιμή, αλλά φαίνεται ότι παρουσίασε διαρκή αποτελέσματα.
«Μετατράπηκε στο πιο χαλαρό και φανταστικό παιδί (με τη σουλφοραφάνη). [Ήταν] σίγουρα σπουδαίο. Τον βοήθησε πολύ. Οι φίλοι του και η οικογένειά του παρατηρήσαμε όλοι μια θαυμάσια αλλαγή», ανέφερε ένας από τους γονείς του στους συγγραφείς.
Ένας άλλος συμμετέχων παρουσίασε ραγδαίες βελτιώσεις στη συμπεριφορά και την επικοινωνία. Πριν από τη λήψη σουλφοραφάνης, δεν είχε γλωσσικές δεξιότητες, έκανε συνεχείς θορύβους, είχε τικ (ακούσιες γρήγορες κινήσεις ή ήχους) και φαινόταν να μην έχει κανέναν έλεγχο του σώματος και της συμπεριφοράς του. Είχε πάρει 18 διαφορετικά φάρμακα που είχαν ελάχιστη επίδραση στα συμπτώματά του.
Δύο από τα φάρμακά του – η ρισπεριδόνη και η αριπιπραζόλη – χορηγούνται συνήθως σε παιδιά με αυτισμό για τον έλεγχο της συμπεριφοράς. Όμως οι παρενέργειες ήταν ανυπόφορες: δυσκολίες στον ύπνο, δυσκοιλιότητα και περισσότερα τικ.
Ωστόσο, η μητέρα του αγοριού ανέφερε ότι μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξη της μελέτης, ήξερε ότι [ο γιος της] έπαιρνε σουλφοραφάνη και όχι εικονικό φάρμακο.
«Θέλω να το φωνάξω παντού και να πω στους ανθρώπους να δίνουν στα παιδιά βλαστάρια μπρόκολου [εκχύλισμα] γιατί κυριολεκτικά, μας άλλαξε τη ζωή», είπε η μητέρα του. «Τώρα μπορούμε να πάμε στον κινηματογράφο, σε εστιατόρια, σε θεατρικές παραστάσεις, πήγαμε διακοπές με μια άλλη οικογένεια, πηγαίνουμε στην εκκλησία, μόλις πήγαμε σε μια συναυλία, πράγματα που δεν μπορούσαμε να κάνουμε ποτέ πριν, είναι τώρα δυνατά!»
Ενεργοποιώντας την απόκριση θερμικού σοκ
Ο Ζίμερμαν δήλωσε ότι η σουλφοραφάνη προσφέρει κάτι μοναδικό στη θεραπεία του αυτισμού. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον αυτισμό προσπαθούν να περιορίσουν τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές και τη διάθεση, ενώ η σουλφοραφάνη βελτιώνει τη συναπτική λειτουργία σε μεγάλο βαθμό, προκαλώντας αυτό που ονομάζεται απόκριση θερμικού σοκ.
Η απόκριση θερμικού σοκ είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός που προφυλάσσει τα κύτταρα από βλάβες. Ενεργοποιείται επίσης όταν έχετε πυρετό, διεγείροντας πρωτεΐνες θερμικού σοκ και κυτταρικές αποκρίσεις στρες που βελτιώνουν τη νευρική ή συναπτική λειτουργία και συνδεσιμότητα. Αυξάνει επίσης την έκφραση γονιδίων που είναι φυσιολογικά μειωμένα στη ΔΑΦ.
Σε ορισμένα παιδιά με αυτισμό έχει παρατηρηθεί αναστροφή των συμπτωμάτων όταν έχουν πυρετό – το λεγόμενο φαινόμενο του πυρετού – γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να δοκιμάσουν τη σουλφοραφάνη σε παιδιά με αυτισμό.
Η Γκρηρ ΜακΓκίνες παρατήρησε από πρώτο χέρι το φαινόμενο του πυρετού στον Κήγκαν. Κατά τη διάρκεια του πυρετού, το παιδί σταμάτησε να χτυπάει τα χέρια του. Μπορούσε να μιλάει με πλήρεις προτάσεις. Η γλώσσα του ήταν πιο ξεκάθαρη. Ήταν πιο ήρεμος.
«Όταν είχε πυρετό, ήταν σχεδόν σαν να λειτουργούσε καλύτερα ο εγκέφαλός του. Αυτό ουσιαστικά μπορεί να κάνει η σουλφοραφάνη», εξήγησε η ΜακΓκίνες.
Νέα κατανόηση του αυτισμού
Στην εργασία της, η ΜακΓκίνες αναλύει πώς οι τοξίνες μπορούν δυνητικά να πυροδοτήσουν τον αυτισμό. Ο ιστός του εγκεφάλου καταστρέφεται από τις ελεύθερες ρίζες (ασταθή άτομα που βλάπτουν τα κύτταρα) οδηγώντας σε οξειδωτικό στρες και μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. Τα μιτοχόνδρια είναι μέρος των κυττάρων και υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας. Εάν δεν λειτουργούν σωστά, τα κύτταρα μπορεί να καταστραφούν.
Πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες – από την έκθεση σε χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα, νανοσωματίδια και μέταλλα – μπορεί να προκαλέσουν μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. Τα άτομα με αυτισμό έχουν υψηλότερα επίπεδα μετάλλων και χαμηλότερα επίπεδα γλουταθειόνης, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα μιτοχόνδρια. Αυτό υποδηλώνει ότι κάτι μπορεί να επηρεάζει την κατάσταση από μέσα (γενετική) και από έξω (έκθεση σε τοξίνες).
Η ΜακΓκίνες επεσήμανε ότι η ΔΑΦ σχετίζεται επίσης με χαμηλότερα επίπεδα βασικών ενώσεων που περιέχουν θείο, οι οποίες βοηθούν το σώμα να ρυθμίζει το οξειδωτικό στρες, τη γλουταθειόνη και τη λειτουργία των μιτοχονδρίων.
Ο εντοπισμός μιας μεμονωμένης αιτίας του αυτισμού είναι πιθανότατα μια άκαρπη προσπάθεια, σύμφωνα με τον Ζίμερμαν, ο οποίος, σε μια παρουσίαση που έκανε πέρυσι, σημείωσε μία πληθώρα αιτιών που ευθύνονται για τον αυτισμό και μια σειρά από βιοχημικές ανωμαλίες στα αυτιστικά παιδιά, περιλαμβανομένης της υψηλότερης αναλογίας οξειδωμένων μορίων σε σύγκριση με τα μόρια γλουταθειόνης. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος με αυτισμό δεν έχει μεγάλη ικανότητα να εξαλείψει τις ελεύθερες ρίζες.
Το φαινόμενο της οπισθοχώρησης
Στον αυτισμό, είναι συνηθισμένο τα παιδιά να αναπτύσσονται φυσιολογικά και μετά να υποχωρούν.
Η ΜακΓκίνες αμφισβητεί εάν η παλινδρόμηση μπορεί να προκύψει από συγκεκριμένες ή συνδυασμένες περιβαλλοντικές τοξίνες που προκαλούν συμπτώματα. Ο γιος της αρχικά αναπτυσσόταν κανονικά, αλλά στη συνέχεια έχασε το λεξιλόγιο και την οπτική επαφή.
«Έχουμε αυτή τη νέα εκδοχή αυτού που ονομάζουμε αυτισμό, που μπορεί να μην είναι αυτισμός. Το ονομάζουμε αυτισμό, αλλά μπορεί να είναι μούχλα ή μόλυβδος ή άλλη περιβαλλοντική τοξίνη», επεσήμανε η Μακ Γκίνες, αναφέροντας ότι ο μόλυβδος μπορεί να μειώσει το IQ.
«Αυτό είναι μόνο ο μόλυβδος. Αυτό είναι μόνο ένα πράγμα. Πρέπει να δούμε το σύνολο.»
Ανέφερε ένα δημοφιλές ρητό ότι όταν έχεις γνωρίσει ένα άτομο με αυτισμό, έχεις γνωρίσει ένα άτομο με αυτισμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρότυπο για τη βασική αιτία, την έκφραση των συμπτωμάτων, τη θεραπεία και την αποκατάσταση.
Δεν υπάρχει καθολική λύση
Ομοίως, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η σουλφοραφάνη θα λειτουργήσει για όλους.
Ο Ζίμερμαν ανέφερε ότι περίπου το 5-10% των ασθενών είχαν προβλήματα με τη σουλφοραφάνη κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών και σημείωσε ότι δεν κάνει για όλους. Μεταξύ των αντιδράσεων παρατηρήθηκαν αυξημένη επιθετικότητα, κοιλιακό άλγος, αυξημένα αέρια, ευερεθιστότητα και πολλά άλλα, αν και οι αριθμοί ήταν παρόμοιοι με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Μελέτη το 2023, στην οποία χορηγήθηκε σουλφοραφάνη σε 28 παιδιά με αυτισμό μεταξύ 3 και 7 ετών, τα οποία παρακολουθήθηκαν για 36 εβδομάδες, δεν βρήκε κλινικές βελτιώσεις στη συμπεριφορά τους.
Ο ερευνητής αυτισμού Λουκ Κέρτις σχολίασε τη μελέτη, σημειώνοντας ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για τη διατροφή και τις χημικές ουσίες των φυτών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυτιστικών ασθενών.
«Δεδομένου ότι πολλοί αυτιστικοί ασθενείς καταναλώνουν πολύ λίγα φρούτα και λαχανικά και δεδομένου ότι πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι χρήσιμα, η θεραπεία με μεμονωμένα φυτοθρεπτικά συστατικά μπορεί να μην αποφέρει στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις.»
Διατροφή αντί για φάρμακα
Η σουλφοραφάνη υπογραμμίζει πως τα τρόφιμα μπορούν να γίνουν φάρμακο – ένα θέμα που ενθαρρύνει τις έρευνες για τον αυτισμό και προκαλεί την περιέργεια των γονέων.
Η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ διατροφής και συμπεριφοράς απασχόλησε την Τζένιφερ Τζούστρα-Κόζεκ όταν ο αυτιστικός γιος της ετοιμαζόταν να ξεκινήσει το νηπιαγωγείο. Ήταν σίγουρη ότι δεν θα αργούσαν να την πιέσουν να του δώσει φάρμακα.
«Είδα από πρώτο χέρι μικρά παιδιά να παίρνουν αντιψυχωσικά φάρμακα. Παιδιά ηλικίας 3 και 4 ετών έπαιρναν φάρμακα για κακή συμπεριφορά», είπε στην The Epoch Times η κα Τζούστρα-Κόζεκ, ψυχοθεραπεύτρια.
«Αλλά δεν ήθελα τα δικά μου παιδιά να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο και να παγιδευτούν στον φαύλο κύκλο της φαρμακευτικής οδού.»
Συνειδητοποιώντας ότι δεν είχαν τίποτα να χάσουν, η οικογένεια επέλεξε να δοκιμάσει να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του Έβαν με το φαγητό, αντί με φάρμακα. Τα συμπτώματα περιελάμβαναν κακή επικοινωνία, απροσεξία και χτυπήματα των χεριών. Ένα σημαντικό σημείο καμπής για την ανακούφιση των συμπτωμάτων ήταν η έναρξη της λήψης σουλφοραφάνης.
Η Τζένιφερ αποφάσισε να γράψει ένα φυλλάδιο και να το μοιραστεί με τους γονείς των ταλαιπωρημένων ασθενών της που ζήτησαν παραπομπές, καθώς και με συναδέλφους ψυχοθεραπευτές που συχνά εισάγουν τους ασθενείς τους στο ιατρικό μοντέλο των φαρμακευτικών αγωγών.
Ήθελε να τους ενημερώσει ότι υπήρχε ελπίδα πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή. Το φυλλάδιο μετατράπηκε σε ένα βιβλίο με τίτλο «Healing without Hurting: Treating ADHD, Apraxia and Autism Disorders Naturally and Effectively».
Ενίσχυση της βιταμίνης D
Η σουλφοραφάνη έχει άλλο πλεονέκτημα. Ο Δρ Νικογκοσιάν έχει παρατηρήσει ότι βελτιώνει τα επίπεδα βιταμίνης D των ασθενών. Η βιταμίνη D, η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι βιταμίνη αλλά ορμόνη, μπορεί να ενισχυθεί με τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, οι κρόκοι αυγών και με την έκθεση στον ήλιο.
Ταχαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με μια σειρά ασθενειών, αλλά και με τη γενικότερη δυσλειτουργία
του ανοσοποιητικού συστήματος.
«Για χρόνια, έδινα βιταμίνη D στα παιδιά μας και μετά βίας μπορούσα να κουνήσω τη βελόνα», είπε ο Δρ Νικογκοσιάν. «Βάζεις σουλφοραφάνη και φτάνεις στα 60, 70, 80 ng/mL, χωρίς κανένα πρόβλημα.»
Τα ιδανικά επίπεδα βιταμίνης D είναι μεταξύ 30 και 60 ng/mL. Σύμφωνα με τον Δρα Νικογκοσιάν, η ταυτόχρονη χορήγηση βιταμίνης D και σουλφοραφάνης έχει καλύτερο αποτέλεσμα για την υγεία γενικότερα.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η σουλφοραφάνη και η βιταμίνη D μαζί μπορούν να προκαλέσουν αυτοφαγία, μια φυσική διαδικασία κυτταρικής ανανέωσης, που αφαιρεί τα κυτταρικά απόβλητα και τα υπολείμματα ανακυκλώνοντάς τα, και ενισχύοντας τα κύτταρα. Η αυτοφαγία ίσως αποβεί επιβλαβής για άτομα με αυτισμό.
Περισσότεροι δυνητικοί μηχανισμοί
Μελέτη για τον Μοριακό Αυτισμό δείχνει πως θα μπορούσαν ενδεχομένως να υπάρχουν δεκάδες μηχανισμοί που επηρεάζουν τα συμπτώματα αυτισμού κατά τη λήψη σουλφοραφάνης. Η μελέτη μέτρησε 694 μεταβολίτες των ούρων 15 παιδιών που έλαβαν σουλφοραφάνη για 12 εβδομάδες. Οι μεταβολίτες είναι μόρια που παράγονται από την πεπτική μας διαδικασία και εκτελούν σωματικές λειτουργίες.
Υπήρξαν 77 σημαντικές αλλαγές στους μεταβολίτες που αντιστοιχούσαν με βελτιωμένα συμπτώματα. Μερικά από τα ευρήματα ήταν μια αύξηση στους μεταβολίτες που:
- Επεξεργάζονται τις ελεύθερες ρίζες
- Συνδέονται με βελτιώσεις σε πέντε νευροδιαβιβαστές, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης που βελτιώνει τη διάθεση και τη γλουταμίνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό
- Συνδέονται με την κορτιζόλη, υποδεικνύοντας ότι το σώμα παράγει περισσότερη από την ορμόνη που ρυθμίζει το στρες και το ανοσοποιητικό ή δυνητικά αποβάλλει περισσότερη από αυτήν.
Υπήρξε επίσης μια αύξηση στους μεταβολίτες της σφιγγομυελίνης, οι οποίοι βρίσκονται σε μη φυσιολογικά επίπεδα σε άλλες διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η νόσος του Αλτσχάιμερ και η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).
Προμήθεια σουλφοραφάνης
Η δεύτερη δοκιμή σουλφοραφάνης του Ζίμερμαν το 2021 δεν είχε τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα όσο η πρώτη, κάτι που, όπως είπε, μπορεί να εξηγηθεί με βάση το συμπλήρωμα που χρησιμοποιήθηκε. Αντί για μια μορφή καθαρής σουλφοραφάνης, η ομάδα χρησιμοποίησε γλυκοραφανίνη, πρόδρομη ουσία της σουλφοραφάνης.
Η γλυκοραφανίνη είναι πιο σταθερή κατά την αποθήκευση — η καθαρή σουλφοραφάνη πρέπει να βρίσκεται στο ψυγείο— καθιστώντας την προτιμότερη για πολλούς. Η επίδρασή της όμως είναι μικρή και στατιστικά ασήμαντη.
Τα συμπληρώματα μπορεί επίσης να είναι προβληματικά, επειδή πολλές μάρκες δεν περιέχουν τις ποσότητες που αναφέρονται στις ετικέτες, επισημαίνει ο Ζίμερμαν.
Για καθαρές εκδόσεις, προτείνει το BROQ και το BrocElite Plus. Για τη γλυκοραφανίνη, συνιστά το Life Extension Optimized Broccoli and Cruciferous Blend και Thorne Crucera SGS. Ο Δρ Νικογκοσιάν συνεργάζεται συχνά με το Sulophraclear by Metagenics ή το Sulphorozone by Master Supplements, εκτός από το Avmacol, μια έκδοση γλυκοραφανίνης που χρησιμοποιείται στην έρευνα.
Μερικοί ασθενείς προτιμούν να πάνε κατευθείαν στο φυτό. Οι γονείς πολλών ατόμων στην πρώτη δοκιμή του Ζίμερμαν άρχισαν να καλλιεργούν τα δικά τους φύτρα μπρόκολου. Τα επίπεδα σουλφοραφάνης είναι υψηλότερα όταν τα φύτρα είναι περίπου τριών ημερών, αναφέρει.
Της Amy Denney