Η Τουρκία συμφώνησε να υποστηρίξει τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μια κίνηση που είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ του μπλοκ και της Ρωσίας.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε πλέον μια συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. «Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν ένα μνημόνιο που αντιμετωπίζει τις ανησυχίες της Τουρκίας, μεταξύ άλλων γύρω από τις εξαγωγές όπλων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.
Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο έκανε μια παρόμοια ανακοίνωση την Τρίτη ότι η Τουρκία θα επιτρέψει την ένταξη των δύο χωρών, αφαιρώντας ένα σημαντικό εμπόδιο για την ένταξη των δύο χωρών.
«Τα συγκεκριμένα βήματα της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ θα συμφωνηθούν από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ημερών, αλλά αυτή η απόφαση είναι πλέον επικείμενη», δήλωσε ο Νιινίστο, προσθέτοντας ότι η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία επιδιώκουν «να επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους έναντι των απειλών για την ασφάλεια της κάθε χώρας.
Νωρίτερα φέτος, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν θα εγκρίνει τις αιτήσεις συμμετοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λόγω της υποστήριξης των δύο χωρών σε κουρδικές οργανώσεις που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές απειλές. Και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να υπογράψουν για την έγκριση τόσο της Φινλανδίας, η οποία μοιράζεται μακρά χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, όσο και της Σουηδίας, η οποία έχει θαλάσσια σύνορα με τη Ρωσία.
Καθώς η Σουηδία και η Φινλανδία είναι και οι δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι δύο χώρες πληρούν ήδη τις περισσότερες από τις προϋποθέσεις για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό περιλαμβάνει ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης, τη δυνατότητα συνεισφοράς στις δυνάμεις ασφαλείας του ΝΑΤΟ και πολλά άλλα.
Οι ηγέτες και των δύο χωρών εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος.
Πριν από την ανακοίνωση της Τρίτης, ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη της Ισπανίας, λέγοντας ότι οι αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα εξεταστούν.
«Το PKK θα είναι στην ατζέντα μας στις διμερείς μου συναντήσεις», είπε, αναφερόμενος στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, μια μαρξιστική ομάδα που έχει θεωρηθεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες.
«Θα εξηγήσουμε τη θέση μας στη Σουηδία και τη Φινλανδία για άλλη μια φορά. Το PKK θα πρέπει να εμποδιστεί να δρα σε αυτές τις χώρες», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Εάν πρόκειται να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια. Δεν θέλουμε στεγνά λόγια, θέλουμε αποτελέσματα».
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν εκδώσει κανένα δημόσιο σχόλιο σχετικά με τις προσφορές για ένταξη στο ΝΑΤΟ μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι του Κρεμλίνου δήλωσαν ότι η Μόσχα θα ενισχύσει τις πυρηνικές και πυραυλικές της δυνατότητες κατά μήκος των συνόρων της με τη Φινλανδία.
«Σε περίπτωση μιας τέτοιας επέκτασης του ΝΑΤΟ, το μήκος των χερσαίων συνόρων του με τη Ρωσία θα υπερδιπλασιαστεί», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ρωσική κρατική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, «δεν είναι η καλύτερη προοπτική για αυτές να έχουν τα Iskander μας, τους υπερηχητικούς πυραύλους μας, τα πολεμικά πλοία με πυρηνικά όπλα στο κατώφλι τους».
Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.