Η συγκεκριμένη επίσκεψη της τρόικας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10/2 και θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντική, όπως τονίζουν και άτομα του κυβερνητικού επιτελείου, καθώς θα δοθεί αναλυτικός έλεγχος της οικονομικής πορείας της χώρας.
Οι θεσμοί (τρόικα και όλο το σχετικό επιτελείο), θα εξετάσουν προσεκτικά μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπως:
- Φορολογικά έσοδα
- Οφειλές του Δημοσίου
- Πρόοδος των δημόσιων έργων
- Υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης
Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο τραπεζικό σύστημα, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε νέους αυστηρότερους ελέγχους στις τράπεζες της ευρωζώνης.
Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για Οικονομικές και Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχει υπερβολική αισιοδοξία από την ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας την ανάγκη καλύτερης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων.
Συζητείται από τις Βρυξέλλες το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο που θα καθορίσει πώς θα κατανεμηθούν τα κοινοτικά κονδύλια για τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας ότι τα ποσά θα μειωθούν για κάποιες χώρες, καθώς κράτη με αυξημένες αμυντικές δαπάνες ή ανάγκες για τεχνολογική ανάπτυξη ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο.
Η χώρα μας βασίζεται πολύ σε αυτά τα κονδύλια και αν αλλάξουν οι όροι διανομής και αν δεν βρεθούν νέες πηγές ανάπτυξης, η οικονομία μπορεί να επιβραδυνθεί ή ακόμα και να περιέλθει σε ύφεση.
Σε αυτό το ενδεχόμενο της επικείμενης αλλαγής των όρων, η Ελλάδα μπορεί να δυσκολευτεί να διατηρήσει το σημερινό επίπεδο χρηματοδότησης.