Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μαζί με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Κουλέμπα, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία εδώ και χρόνια και ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της συμμαχίας θα συζητήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα την παροχή στο Κίεβο αυτών που λέει ότι χρειάζεται περισσότερο για να συνεχίσει να αντιστέκεται στις ρωσικές δυνάμεις.
«Τώρα οι Σύμμαχοι παρέχουν εξοπλισμό, υποστήριξη σε εσάς για να διατηρήσετε το δικαίωμά σας για αυτοάμυνα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Και στη συνάντησή μας αργότερα με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, είμαι βέβαιος ότι θα εξετάσουμε την ανάγκη για περισσότερα συστήματα αεράμυνας, αντιαρματικά όπλα, ελαφρύτερα, αλλά και βαρύτερα όπλα».
Αυτό έρχεται καθώς η Τσεχική Δημοκρατία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ, έγινε τις τελευταίες ημέρες η πρώτη χώρα που προμηθεύει άρματα μάχης στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στους τύπους των όπλων που η συμμαχία είναι διατεθειμένη να προμηθεύσει στο Κίεβο, καθώς ο στρατός του μάχεται τις καλύτερα εξοπλισμένες ρωσικές δυνάμεις.
Η πρεσβεία της Τσεχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο Twitter ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που μια ξένη χώρα προμηθεύει άρματα μάχης στην Ουκρανία.
Η πρεσβεία κοινοποίησε ένα άρθρο της Wall Street Journal που επικαλείται τον Τσέχο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Tomáš Kopečný, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του έχει στείλει περισσότερα από δώδεκα εκσυγχρονισμένα, σοβιετικής σχεδίασης άρματα μάχης T-72M στην Ουκρανία.
«Μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα, πολλές φορές περισσότερα, αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας με άλλους συμμάχους», δήλωσε ο Kopečný στο δημοσίευμα.
Η τσεχική τηλεόραση έδειξε πλάνα από τη φόρτωση των αρμάτων σε σιδηροδρομικά βαγόνια και τη μεταφορά τους.
Ενώ η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θεωρεί νόμιμους στόχους τις αποστολές όπλων προς την Ουκρανία, δεν έχει καταφέρει να ανακόψει τη ροή τους.
Η Πολωνία, μέσω της οποίας διέρχεται μια σημαντική οδός προμήθειας όπλων προς την Ουκρανία, διαθέτει επίσης σημαντικό αριθμό αρμάτων μάχης Τ-72, με πολλές εικασίες των μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες γύρω από το αν η Βαρσοβία θα τα προμηθεύσει στην Ουκρανία.
Επιφυλακτική απέναντι στις δημόσιες συζητήσεις γύρω από τις λεπτομέρειες των προμηθειών όπλων στο Κίεβο, μετά τις προτάσεις της Βαρσοβίας να παράσχει τα μαχητικά της αεροσκάφη MiG-29 που έγιναν πρωτοσέλιδα και αργότερα χάθηκαν, η Πολωνία ήταν πιο επιφυλακτική όσον αφορά την αποκάλυψη οποιωνδήποτε λεπτομερειών.
Ο Γιακούμπ Κούμοτς, επικεφαλής του Γραφείου Διεθνούς Πολιτικής στο γραφείο του Προέδρου Αντρέι Ντούντα, δήλωσε στην εφημερίδα The Wall Street Journal ότι οι λεπτομέρειες των συζητήσεων γύρω από τις προμήθειες όπλων δεν θα δημοσιοποιηθούν.
«Κάθε συζήτηση σχετικά με την όποια υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι μια συζήτηση που πραγματοποιείται μεταξύ της Πολωνίας και των στενότερων συμμάχων της, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της Ουκρανίας και λαμβάνοντας υπόψη τη φιλοδοξία να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν ο πόλεμος», δήλωσε.