Η νομική σύμβουλος του Τραμπ, Τζέννα Έλλις, προέτρεψε την Τετάρτη τον αμερικανικό λαό που ενδιαφέρεται για την ακεραιότητα των εκλογών να έχει ελπίδα στις συνεχιζόμενες προσπάθειες που στοχεύουν στην αποκάλυψη παρατυπιών και ισχυρισμών απάτης.
«Θα ήθελα απλώς να πω στον αμερικανικό λαό: Μην απογοητεύεστε. Αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμα. Και έχουμε απολύτως κάθε πρόθεση να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ακεραιότητα των εκλογών», δήλωσε η Έλλις στους Ηγέτες της Αμερικανικής Σκέψης, της Epoch Times.
Η νομική ομάδα του Τραμπ, με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, αγωνίζεται ενάντια στον χρόνο για να διασφαλίσει την διατήρηση της αξίας της κάλπης. Η ομάδα και οι συνεργάτες της συλλέγουν στοιχεία προς παρουσίαση σε δικαστήρια, για να διασφαλίσουν ότι όλες οι ανησυχίες σχετικά με τις εκλογικές παρατυπίες και τους ισχυρισμούς αντισυνταγματικών ενεργειών που ανέφεραν κρατικοί και εκλογικοί αξιωματούχοι στις εκλογές του 2020, διερευνώνται για να εξασφαλιστεί εμπιστοσύνη στο εκλογικό αποτέλεσμα για όλους.
Το Κολλέγιο Εκλεκτόρων ψήφισε στις 14 Δεκεμβρίου, με τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν να λαμβάνει 306 ψήφους, ενώ ο Τραμπ 232. Ρεπουμπλικανοί εκλέκτορες σε αρκετές υπό δικαστικές έρευνες πολιτείες, ψήφισαν για τον Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ώστε να διατηρήσουν τις νομικές επιλογές του προέδρου ανοιχτές από τώρα έως τον Ιανουάριο.
Και τα δύο τμήματα του Κογκρέσου συναντώνται στις 6 Ιανουαρίου για την καταμέτρηση των ψήφων του Κολλεγίου Εκλεκτόρων. Η ημέρα ονομασίας προέδρου είναι στις 20 Ιανουαρίου, όπου σύμφωνα με το Αμερικανικό Σύνταγμα, λαμβάνει χώρα η μετάβαση εξουσίας.
Παρόλο που η 14η Δεκεμβρίου, ημέρα που οι εκλέκτορες του προέδρου των ΗΠΑ εκδίδουν τις ψήφους τους για τον πρόεδρο, έχει περάσει, η Έλλις υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ακόμη χρόνο να αμφισβητήσει τα εκλογικά αποτελέσματα και ότι τα νομοθετικά σώματα των πολιτειών έχουν ακόμη χρόνο να αποφασίσουν ποια ομάδα ψήφων από διαμαχόμενες ομάδες βουλευτών θα στείλουν στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα κατά την οποία μετρώνται οι ψήφοι του Κολλεγίου Εκλεκτόρων.
Αυτό γίνεται αφότου Ρεπουμπλικανοί εκλέκτορες σε επτά πολιτείες έδωσαν μια δεύτερη εναλλακτική ομάδα ψήφων υπέρ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δημιουργώντας μια νέα πρόκληση για το Κογκρέσο όταν πρόκειται να καταμετρήσει τις ψήφους τον επόμενο μήνα. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτές οι ψήφοι είναι απλώς συμβολικές και δεν έχουν νομική ισχύ. Ωστόσο, οι εναλλακτικές ψήφοι έχουν γίνει αποδεκτές από το Κογκρέσο στο παρελθόν.
Στο αμερικανικό εκλογικό σύστημα, οι πολίτες επιλέγουν τους εκλέκτορες, Δημοκρατικούς ή Ρεπουμπλικανούς για παράδειγμα, και στην συνέχεια οι εκλέκτορες ψηφίζουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Το 1960, οι Δημοκρατικοί έδωσαν με επιτυχία ένα εναλλακτικό σύνολο ψήφων για τον Τζον Φ. Κένεντι στη Χαβάη, αφού ο κυβερνήτης της πολιτείας πιστοποίησε τους εκλέκτορες για τον Ρίτσαρντ Νίξον εν μέσω δεύτερης καταμέτρησης. Το Κογκρέσο μέτρησε τελικά τις ψήφους των εκλεκτόρων του Κένεντι, οι οποίες επίσης υπογράφηκαν από τον κυβερνήτη, παρόλο που δεν είχε ανακηρυχθεί νικητής στις εκλογές μέχρι 11 ημέρες μετά την πιστοποίηση των εκλεκτόρων του Νίξον.
Οι Ρεπουμπλικανοί στις επτά πολιτείες δήλωσαν ότι το σκεπτικό τους για την αποστολή διαμαχόμενων εκλεκτόρων στο Κογκρέσο ήταν να διατηρήσουν τη νομική αξίωση του Τραμπ στις εκλογές, καθώς η ομάδα του εργάζεται σε νομικές αγωγές σχετικά με την καταμέτρηση «παράνομων ψήφων». Τα γραφεία του υπουργού Εξωτερικών της Νεβάδας και της Πενσυλβανίας είπαν στην Epoch Times ότι έλαβαν μόνο τα πιστοποιητικά ψήφων των Δημοκρατικών και όχι των Ρεπουμπλικανών.
Η Έλλις καλεί τους πολιτειακούς νομοθέτες στις αμφισβητούμενες πολιτείες να διεξαγάγουν εκλεκτορική σύνοδο για να εξετάσουν ενοχοποιητικά στοιχεία για πιθανή εκλογική απάτη και να εγκρίνουν ψήφισμα για αποστολή των ψήφων των Ρεπουμπλικανών εκλεκτόρων.
«Εάν μια πολιτεία είναι πρόθυμη να το κάνει αυτό, νομίζω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες», είπε.
Πιστεύει επίσης ότι είναι ευθύνη κάθε Αμερικανού να προστατεύει τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια ομάδα Αμερικανών που θα ήθελαν να αποδείξουν την αλήθεια ή μη των ισχυρισμών.
«Είναι καθήκον, ωστόσο, για κάθε Αμερικανό – ανεξάρτητα από το ποιον ψηφίσατε, είτε σας αρέσει είτε όχι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών – να σταματήσετε οποιαδήποτε εξαπάτηση, να σταματήσετε οποιαδήποτε ανομία, να σταματήσετε οτιδήποτε παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ για να διασφαλίσετε ότι θα υπάρχουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», είπε. «Νομίζω ότι υπάρχει μια κίνηση μεταξύ του αμερικανικού λαού που θέλει πραγματικά να βρει την αλήθεια αυτών των ερωτήσεων.»
Πρόσθεσε ότι κάθε πολιτειακό νομοθετικό σώμα πρέπει επίσης να εξετάσει τους δικούς του νόμους και τη δική του διοίκηση για να διασφαλίσει την ακεραιότητα των ψήφων.
Η Έλλις είπε ότι οι Αμερικανοί έχουν τον τελικό λόγο στο να κρατούν τους ηγέτες τους υπόλογους για τις πράξεις τους, και υπάρχει μια σειρά ενεργειών που μπορούν να ληφθούν για να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικοί θα υπόκεινται τις συνέπειες άνομων πράξεων.
«Μπορούμε να το κάνουμε αυτό όχι μόνο επικοινωνώντας μαζί τους και πιέζοντάς τους να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα, όχι μόνο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι μας γνωρίζουν ότι αυτό περιμένουμε από αυτούς – να πάρουν στα σοβαρά την ακεραιότητα των εκλογών», είπε.
Είπε ότι οι Αμερικανοί σε ορισμένες από τις αμφισβητούμενες πολιτείες θα μπορούσαν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εκκινήσουν αιτήσεις ανάκλησης – μια διαδικασία που επιτρέπει στους πολίτες να ανακαλούν και να αντικαθιστούν κρατικούς υπαλλήλους πριν από τη λήξη της θητείας τους. Η αίτηση απαιτεί έναν συγκεκριμένο αριθμό υπογραφών σε μια καθορισμένη χρονική περίοδο. Εάν συλλεχθεί ένας έγκυρος αριθμός υπογραφών, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί εκλογική διαδικασία ανάκλησης. Διαφορετικές πολιτείες έχουν διαφορετικούς κανόνες για αυτήν τη διαδικασία.
«Και λοιπόν τώρα, όταν εξετάζουμε τα πολιτειακά νομοθετικά σώματα, εάν αυτός ο κλάδος αποτύχει, τότε εναπόκειται σε “Εμάς τους Ανθρώπους”* να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουν χώρα οι συνταγματικές διαδικασίες, ότι στη συνέχεια μπορούμε να αλλάξουμε εκείνους που έχουν την εξουσία, διότι κανένα άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν δικαιούται εξ ορισμού κρατική εξουσία», είπε.
Ο Ivan Pentchoukov συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.
*: Η εναρκτήρια φράση του Αμερικανικού Συντάγματος.
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.