Η Βόρεια Κορέα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, δήλωσε κορυφαία αξιωματούχος του καθεστώτος την Τρίτη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και την κυβέρνηση Τραμπ «δεν είναι κακές».
Η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν και μέλος της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων, ανέφερε σε δήλωσή της στο κρατικό πρακτορείο KCNA ότι το 2025 δεν θυμίζει τα έτη 2018 ή 2019. Κατά τη Γιονγκ, προϋπόθεση για οποιαδήποτε πρόβλεψη ή σχεδιασμό για το μέλλον είναι η αποδοχή της «μη αναστρέψιμης θέσης της ΛΔ Κορέας ως πυρηνικής δύναμης», καθώς και η αναγνώριση των μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών συνθηκών και ικανοτήτων της χώρας.
Πρόσθεσε ότι ενδεχόμενη επαναπροσέγγιση με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί να συμβεί εάν η Ουάσιγκτον δεν αποδεχθεί αυτή τη «νέα πραγματικότητα» και επιμείνει «στις αποτυχημένες προσεγγίσεις του παρελθόντος».
Η δήλωση της Κιμ φέρεται να απαντά σε πρόσφατο δημοσίευμα του νοτιοκορεατικού πρακτορείου Yonhap, το οποίο επικαλούνταν ανώνυμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος Τραμπ θα ήταν ανοιχτός σε συνομιλίες για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Αν και δεν ανέφερε το όνομα του Τραμπ, η Κιμ σημείωσε ότι δεν αρνείται το γεγονός πως η προσωπική σχέση ανάμεσα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας και τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ «δεν είναι κακή».
Η Κιμ Γιο Γιονγκ θεωρείται η δεύτερη ισχυρότερη προσωπικότητα στο καθεστώς της Πιονγιάνγκ μετά τον αδελφό της και χειρίζεται τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κυρίως τις σχέσεις με τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ και ο Κιμ είχαν πραγματοποιήσει ιστορική συνάντηση στη Σιγκαπούρη το 2018, όπου συμφώνησαν στην αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου. Ωστόσο, η δεύτερη σύνοδος του 2019 στο Ανόι κατέρρευσε λόγω διαφωνιών για την άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Πιονγιάνγκ.
Η Βόρεια Κορέα έχει προκαλέσει περαιτέρω διεθνή ανησυχία λόγω της στρατιωτικής της συνεργασίας με τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη Δύση, η Πιονγιάνγκ έχει αποστείλει όπλα και προσωπικό στη Μόσχα, με αντάλλαγμα τεχνολογική υποστήριξη.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι διατηρεί «εξαιρετικές σχέσεις» με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ ο Λευκός Οίκος ανέφερε πρόσφατα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένει ανοιχτός σε επικοινωνία με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα με αφορμή την επέτειο της ανακωχής του Πολέμου της Κορέας (1953), ο Τραμπ υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησής του για «ασφάλεια, σταθερότητα, ευημερία και ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο», σημειώνοντας ότι κατά την πρώτη του θητεία επεδίωξε την αποπυρηνικοποίηση της περιοχής.
Η εφημερίδα The Epoch Times έχει ζητήσει σχόλιο από τον Λευκό Οίκο.
Με πληροφορίες από Reuters και Associated Press