Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ανέφεραν την Πέμπτη ότι η Πιονγκγιάνγκ δοκίμασε έναν νέο τύπο διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), καθώς ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε το ερημικό έθνος να προετοιμαστεί για μια «μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Hwasong-17 εκτοξεύθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ στις 24 Μαρτίου και πέταξε 1.090 χιλιόμετρα σε μέγιστο ύψος 6.248,5 χιλιόμετρα πριν χτυπήσει στόχο στη θάλασσα, ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης Korean Central News Agency (KCNA).
Ο Hwasong-17 είναι ο μεγαλύτερος πύραυλος της Βόρειας Κορέας, τον οποίο οι ειδικοί περιέγραψαν ως έναν «πύραυλο-τέρας» ικανό να πλήξει οπουδήποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πέραν αυτών.
Το KCNA υποστήριξε ότι ο Κιμ στοχεύει στην ενίσχυση της πυρηνικής πολεμικής αποτροπής για να αντιμετωπίσει την «καθημερινά κλιμακούμενη στρατιωτική ένταση της κορεατικής χερσονήσου» και το «αναπόφευκτο της μακροχρόνιας αντιπαράθεσης με τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ που συνοδεύεται από την απειλή πυρηνικού πολέμου».
Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλέστηκε τον Κιμ όπως είπε: «Είναι απαραίτητο να καταστήσουμε σαφές ότι όποιος προσπαθήσει να παραβιάσει την ασφάλεια του κράτους μας θα το πληρώσει ακριβά».
Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα εντόπισαν τον πύραυλο στις 24 Μαρτίου. Η Ιαπωνία δήλωσε ότι ο πύραυλος προσγειώθηκε περίπου 150 χιλιόμετρα δυτικά της χερσονήσου Οσίμα εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης, ανέφερε το Kyodo News.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν στις 24 Μαρτίου ότι επέβαλαν νέες κυρώσεις σε δύο ρωσικές εταιρείες, μία ρωσική και μία βορειοκορεατική, καθώς και στο Γραφείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δεύτερης Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών της Βόρειας Κορέας για τη μεταφορά ευαίσθητων αντικειμένων στο πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.
«Τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας να εμποδίσουμε την ικανότητα της ΛΔΚ να προωθήσει το πυραυλικό της πρόγραμμα και αναδεικνύουν τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στην παγκόσμια σκηνή ως φορέας διάδοσης σε προγράμματα που προκαλούν ανησυχία», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, χρησιμοποιώντας το επίσημο ακρωνύμιο για τη Βόρεια Κορέα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει δημόσια στις 3 μ.μ. την Παρασκευή για να συζητήσει την εκτόξευση ICBM από τη Βόρεια Κορέα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε επίσης την Πιονγκγιάνγκ «να απόσχει από περαιτέρω αντιπαραγωγικές ενέργειες».
«Πρόκειται για άλλη μια παραβίαση του μορατόριουμ που ανακοίνωσε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας το 2018 για εκτοξεύσεις αυτού του είδους και για σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η εκτόξευση του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς ενέχει τον κίνδυνο σημαντικής κλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες.
Η Βόρεια Κορέα διεξάγει σειρά πυραυλικών δοκιμών από τις αρχές του 2022. Στις 11 Μαρτίου, η Νότια Κορέα προειδοποίησε ότι η Πιονγκγιάνγκ φαίνεται να αποκαθιστά τμήματα του χώρου πυρηνικών δοκιμών Πουνγκγιέ-ρι, τον οποίο το καθεστώς Κιμ ισοπέδωσε τον Μάιο του 2018 ως ένδειξη της δέσμευσής του να τερματίσει τις πυρηνικές δοκιμές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παροτρύνουν για επιστροφή σε διάλογο, έκκληση την οποία η Πιονγκγιάνγκ αγνοεί λόγω των εχθρικών, όπως λέει, πολιτικών των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων της.
Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.