Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε την εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων αυτή την εβδομάδα, οι οποίοι αφορούσαν ένα αναβαθμισμένο σύστημα πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς και έναν τακτικό κατευθυνόμενο πύραυλο μικρού βεληνεκούς, ανέφεραν την Παρασκευή τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Δύο πύραυλοι κρουζ μεγάλου βεληνεκούς εκτοξεύθηκαν πάνω από την Ανατολική Θάλασσα της Κορέας -γνωστή και ως Θάλασσα της Ιαπωνίας- την Τρίτη, πλήττοντας ένα νησί-στόχο σε απόσταση 1.800 χιλιομέτρων, ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης Korean Central News Agency (KCNA) στο ρεπορτάζ του.
Το KCNA σημείωσε επίσης ότι η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε δύο τακτικούς κατευθυνόμενους πυραύλους την Πέμπτη για να αξιολογήσει την “εκρηκτική ισχύ της συμβατικής κεφαλής” ενός τακτικού κατευθυνόμενου πυραύλου.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Νότιας Κορέας ανέφερε νωρίτερα ότι δύο βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την πόλη Χαμχούνγκ της Πιονγκγιάνγκ την Πέμπτη και διένυσαν περίπου 190 χιλιόμετρα σε μέγιστο ύψος 20 χιλιομέτρων. Εντόπισε επίσης τους δύο πυραύλους κρουζ που εκτοξεύτηκαν στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Κορέας την Τρίτη.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να επισκέφθηκε ένα εργοστάσιο πυρομαχικών που παράγει το «σημαντικότερο οπλικό σύστημα της χώρας», ανέφερε το KCNA σε ξεχωριστή αναφορά την Παρασκευή, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία ή την τοποθεσία του εργοστασίου.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο Κιμ επαίνεσε το εργοστάσιο για τη «συλλογική καινοτομία και βελτίωση στην παραγωγή μεγάλων όπλων» και τόνισε τον κρίσιμο ρόλο του εργοστασίου στον εκσυγχρονισμό του εθνικού αμυντικού τομέα.
Η Πιονγκγιάνγκ έχει πραγματοποιήσει έξι δοκιμές πυραύλων αυτόν τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων των δύο πρόσφατων εκτοξεύσεων. Δύο από τις προηγούμενες πυραυλικές δοκιμές της, στις 5 και 11 Ιανουαρίου, αφορούσαν υπερηχητικούς πυραύλους, ένας εκ των οποίων περιγράφηκε ως έχων “εξαιρετική ικανότητα ελιγμών“.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, εξέδωσε κοινή δήλωση στις 20 Ιανουαρίου εκ μέρους οκτώ χωρών -των ΗΠΑ, της Αλβανίας, της Βραζιλίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ιαπωνίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ηνωμένου Βασιλείου- με την οποία καλούσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει ενωτικά την “παράνομη συμπεριφορά” της Πιονγκγιάνγκ.
Κάλεσαν την επιτροπή του Συμβουλίου να στηρίξει τις κυρώσεις του ΟΗΕ κατά όσων βοηθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, προειδοποιώντας ότι αν δεν το πράξουν αυτό θα ισοδυναμούσε με το να δώσουν στην Πιονγκγιάνγκ “λευκή επιταγή”.
Ο Μαρκ Λάμπερτ, αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την Ιαπωνία και την Κορέα, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει “πολύ σαφές” στην Πιονγκγιάνγκ ότι δεν διατηρεί “καμία επιφύλαξη” όσον αφορά τις συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση.
«Πρέπει να έχουμε μια σοβαρή συζήτηση για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και αν η Βόρεια Κορέα είναι πρόθυμη να το κάνει αυτό, μπορούν να συμβούν όλα τα είδη των ελπιδοφόρων πραγμάτων», δήλωσε ο Λάμπερτ την Τετάρτη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι είναι ανοικτή σε διάλογο με τη Βόρεια Κορέα ανά πάσα στιγμή χωρίς προϋποθέσεις, αλλά το αυταρχικό κράτος κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι έχει “εχθρικές πολιτικές”, όπως στρατιωτικές ασκήσεις και κυρώσεις που πρέπει να αποσύρει εναντίον της Πιονγιάνγκ πριν από την επανάληψη οποιωνδήποτε συνομιλιών.