Η Βόρεια Κορέα έστειλε πρόσφατα κοντέινερ στη Ρωσία που θα μπορούσαν να περιέχουν έως και 4,8 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Σιν Γουόν-σικ σε συνέντευξή του στο Bloomberg που δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουνίου. Η Σεούλ εντόπισε τουλάχιστον 10.000 κοντέινερ που στάλθηκαν από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, σύμφωνα με τον κο Γουόν-σικ . Η Πιονγκγιάνγκ έστειλε επίσης δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους, τους οποίους εκτόξευσαν τα στρατεύματα της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.
Ως αντάλλαγμα για τα πυρομαχικά, η Ρωσία θα παρέχει στη Βόρεια Κορέα πετρέλαιο, δορυφορική τεχνολογία και τεχνολογία για τη βελτίωση των δεξαμενών και των αεροσκαφών της. Το φθηνό εργατικό δυναμικό της Βόρειας Κορέας, αν και είναι ηθικά αμφισβητήσιμο, αποδεικνύεται χρήσιμο στην ταχεία κατασκευή όπλων.
Οι επικριτές υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι το πυροβολικό που προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα είναι «υποτυπώδες» και πολύ λιγότερο προηγμένο από αυτό που παράγεται στη Δύση, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της επίδρασης στους στόχους. Ωστόσο, πέντε εκατομμύρια τεμάχια συνιστούν αξιόλογο οπλοστάσιο, ανεξαρτήτως τεχνολογίας, υπεραρκετό για να συντηρηθεί μια μεγάλης κλίμακας επίθεση.
Τα νέα έρχονται εννέα μήνες αφότου ο Κιμ Γιονγκ Ουν ταξίδεψε στη Ρωσία για να συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ τις επόμενες ημέρες. Οι συμφωνίες όπλων με τη Βόρεια Κορέα παραβιάζουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ, αλλά δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ ο κος Πούτιν για τις θέσεις του ΟΗΕ.
Δεν είναι σαφές εάν η Σεούλ πιστεύει ότι όλο το πυροβολικό έχει ήδη φτάσει στη Ρωσία, αλλά η χρονική στιγμή της αναφοράς συμπίπτει με τις φήμες ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση αυτό το καλοκαίρι.
Η Ρωσία έχει εμπλακεί σε μια στρατηγική «πολέμου φθοράς» στην Ουκρανία, κάτι που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν έχουν αντιμετωπίσει από τον πόλεμο του Βιετνάμ, για περισσότερα από 60 χρόνια.
Είναι μια μέθοδος την οποία οι περισσότεροι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ, συνηθισμένοι να κάνουν ελιγμούς πολέμου εναντίον στόχων ανταρτών χαμηλής τεχνολογίας, δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ στην πράξη.
Ένα βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Ρωσίας περιλαμβάνει τη χρήση πυροβολικού ως ασπίδας για την προστασία των επιθετικών μονάδων καθώς προελαύνουν ενάντια σε ουκρανικά καταφύγια και χαρακώματα.
Δεδομένου ότι η Ρωσία έχει ήδη διεισδύσει στην άμυνα της Ουκρανίας σε αρκετές περιοχές, μια μεγάλη επίθεση βασισμένη στο πλεονέκτημα του πυροβολικού της είναι πιθανό να λάβει χώρα τους επόμενους δύο μήνες.
Επιμέλεια: Βαλεντίνα Λισάκ