Η Βόρεια Κορέα στέλνει πολίτες της για να ενισχύσει τη ρωσική πολεμική προσπάθεια κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι και οι δυτικοί υποστηρικτές του έχουν επανειλημμένα επισημάνει ύποπτες αποστολές όπλων της Βόρειας Κορέας προς τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθημερινής του βραδινής ομιλίας στις 13 Οκτωβρίου, ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε ότι η εταιρική σχέση μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας φαίνεται να έχει εξελιχθεί από μεταφορές όπλων σε πιο άμεση βορειοκορεατική συμμετοχή στην πολεμική προσπάθεια.
«Βλέπουμε μια αυξανόμενη συμμαχία μεταξύ της Ρωσίας και καθεστώτων όπως η Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Ζελένσκι.
«Αυτό δεν αφορά πλέον μόνο τη μεταφορά όπλων. Πρόκειται στην πραγματικότητα για τη μεταφορά ανθρώπων από τη Βόρεια Κορέα στις στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής».
Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (National Security Council-NSC) του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι, σύμφωνα με την εκτίμησή του, πρόκειται για αποστολές περίπου 1.000 εμπορευματοκιβωτίων με όπλα και πυρομαχικά από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία με πλοία και σιδηροδρομικές γραμμές. Τον Ιανουάριο, το NSC ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν βαλλιστικούς πυραύλους της Βόρειας Κορέας στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.
Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί ότι η Βόρεια Κορέα στέλνει όπλα στη Ρωσία για την πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε τις αναφορές για συμμετοχή Βορειοκορεατών στη ρωσική πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία.
«Αυτό μοιάζει με άλλη μια ψευδή είδηση», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στις 10 Οκτωβρίου.
Ενώ η ρωσική κυβέρνηση έχει διαψεύσει ότι αντλεί από τα αποθέματα όπλων ή το ανθρώπινο δυναμικό της Βόρειας Κορέας, οι δύο χώρες έχουν σηματοδοτήσει αυξανόμενη συνεργασία τους τελευταίους μήνες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε συμφωνία «στρατηγικής σχέσης» με τον Κιμ Γιονγκ Ουν σε διμερή σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο στην Πιονγκγιάνγκ.
Διεθνείς παρατηρητές έχουν ισχυριστεί ότι η Ρωσία λαμβάνει βοήθεια όχι μόνο από τη Βόρεια Κορέα αλλά και από το Ιράν στη συνεχιζόμενη πολεμική της προσπάθεια στην Ουκρανία.
Επικαλούμενος τη φερόμενη εμπλοκή βορειοκορεατών πολιτών, ο Ζελένσκι ζήτησε νέα υποστήριξη από τους δυτικούς υποστηρικτές του.
«Προφανώς, υπό αυτές τις συνθήκες, οι σχέσεις μας με τους εταίρους πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω. Η πρώτη γραμμή χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη», δήλωσε ο Ζελένσκι την Κυριακή.
Εδώ και μήνες, ο Ζελένσκι ζητά άδεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους δυτικούς υποστηρικτές να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας με τα οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που έχουν στείλει οι χώρες αυτές στην Ουκρανία.
«Όταν μιλάμε για την παροχή στην Ουκρανία μεγαλύτερων δυνατοτήτων μεγάλου βεληνεκούς και πιο αποφασιστικών προμηθειών για τις δυνάμεις μας, δεν πρόκειται απλώς για έναν κατάλογο στρατιωτικού εξοπλισμού. Πρόκειται για την αύξηση της πίεσης στον επιτιθέμενο – πίεση που θα είναι ισχυρότερη από αυτή που μπορεί να χειριστεί η Ρωσία», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης.
Η Ρωσία δήλωσε προηγουμένως ότι οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία και προειδοποίησε τον Σεπτέμβριο ότι θα σήμαινε κήρυξη πολέμου αν επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά μέσα στο έδαφός της.
Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.