Σάββατο, 21 Δεκ, 2024
Βορειοκορεάτες επισκέπτονται το Νεκροταφείο Μαρτύρων του Απελευθερωτικού Πολέμου της Πατρίδας για να αποτίσουν φόρο τιμής στο μνημείο των πεσόντων στρατιωτών του Λαϊκού Στρατού της Κορέας στην Πιονγκγιάνγκ της Βόρειας Κορέας, στις 25 Ιουνίου 2020. (Jon Chol Jin/AP Photo)

Η Βόρεια Κορέα θα φιλοξενήσει αντιπροσωπείες της Κίνας και της Ρωσίας στην 1η μετά-COVID ξένη επίσκεψη

Η Βόρεια Κορέα προσκάλεσε Κινέζους και Ρώσους αντιπροσώπους να συμμετάσχουν στον εορτασμό της 70ής επετείου της ανακωχής του πολέμου της Κορέας, τους πρώτους επίσημους ξένους επισκέπτες του Βορρά μετά το ξέσπασμα της COVID-19 το 2020.

Επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Λι Χονγκζόνγκ, μέλος της κεντρικής επιτροπής χάραξης πολιτικής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ), μετέδωσε το κρατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας (Korean Central News Agency-KCNA).

Ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού θα επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα για την 70ή επέτειο. Το KCNA δήλωσε ότι η επίσκεψη θα προωθήσει περαιτέρω τις «φιλικές σχέσεις» μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα έχει προετοιμάσει τεράστιους εορτασμούς για την επέτειο, οι οποίοι πιθανότατα θα κορυφωθούν με μια στρατιωτική παρέλαση στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, όπου ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν θα μπορούσε να επιδείξει τους ισχυρότερους πυραύλους του, με πυρηνικές ικανότητες, σχεδιασμένους να στοχεύουν αντιπάλους και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε τον πόλεμο της Κορέας, μια αποτυχημένη προσπάθεια να κατακτήσει τον νότιο αντίπαλό της. Καμία συνθήκη ειρήνης που να τερματίζει τη σύγκρουση δεν έχει υπογραφεί ποτέ και τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν ένα από τα πιο τεταμένα στον κόσμο.

Η επικείμενη επίσκεψη της ρωσικής και της κινεζικής αντιπροσωπείας θα είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση που η Βόρεια Κορέα απευθύνει προσκλήσεις σε ξένους αξιωματούχους από τότε που επέβαλε το κλείσιμο των συνόρων το 2020 για να ελέγξει την εξάπλωση της COVID-19. Η απομονωμένη χώρα έχει κρατήσει τα σύνορά της κλειστά εκτός από το εμπόριο με την Κίνα.

Η Κίνα και η Ρωσία είναι γνωστό ότι είναι οι στενότεροι σύμμαχοι της Βόρειας Κορέας, έχοντας προηγουμένως χρησιμοποιήσει τη δύναμή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να εμποδίσουν ένα ψήφισμα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που θα αυστηροποιούσε τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας για τις εκτοξεύσεις πυραύλων της.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ επιθεωρούν τιμητικές φρουρές καθώς πραγματοποιεί ανεπίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο σε αυτή την αχρονολόγητη φωτογραφία που δημοσιεύθηκε από το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA) στην Πιονγκγιάνγκ στις 28 Μαρτίου 2018. (KCNA/μέσω Reuters)

 

Η G7, η ΕΕ και άλλοι παροτρύνουν την Κίνα να σταματήσει τη Βόρεια Κορέα

Εν τω μεταξύ, η Ομάδα των Επτά (G7) μεγάλων οικονομιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά άλλα μέλη του ΟΗΕ κάλεσαν την ΚΚΚ να σταματήσει τη Βόρεια Κορέα από το να αποφεύγει τις κυρώσεις του ΟΗΕ χρησιμοποιώντας τα νερά της.

Σε επιστολή τους προς τον Κινέζο απεσταλμένο του ΟΗΕ Τζανγκ Γιουν στις 21 Ιουλίου, οι χώρες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη παρουσία πολλών πετρελαιοφόρων που χρησιμοποιούν τα κινεζικά χωρικά ύδατα στον κόλπο Σάνσα «ως καταφύγιο για να διευκολύνουν το εμπόριο πετρελαιοειδών που υπόκεινται σε κυρώσεις» προς τη Βόρεια Κορέα.

Οι υπογράφοντες -συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας και της ΕΕ- δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν στην Κίνα δορυφορικές εικόνες που «δείχνουν σαφώς ότι αυτές οι πρακτικές συνέχισαν να συμβαίνουν εντός της δικαιοδοσίας της Κίνας το 2022 και το 2023».

«Ενθαρρύνουμε και πάλι την κινεζική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να εντοπίσει και να αποτρέψει αυτά τα σκάφη από το να αγκυροβολούν ή να παραμένουν στα κινεζικά χωρικά ύδατα», αναφέρει η επιστολή, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Κινέζος απεσταλμένος απάντησε λέγοντας ότι η Κίνα «εφαρμόζει αυστηρά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (UNSC) και εκπληρώνει σοβαρά τις διεθνείς υποχρεώσεις της», αντικρούοντας τους ισχυρισμούς των υπογραφόντων.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιβάλει σειρά κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας από το 2006, λόγω των πυρηνικών δοκιμών και των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων της χώρας. Το 2017, το UNSC περιόρισε την εισαγωγή διυλισμένων πετρελαιοειδών από τη Βόρεια Κορέα, θέτοντας ανώτατο όριο 500.000 βαρέλια ετησίως.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πέρυσι ότι η Βόρεια Κορέα έχει σκόπιμα παρακάμψει τις κυρώσεις «μέσω περίτεχνων δικτύων μαύρης αγοράς σε ολόκληρη την περιοχή και παράνομων μεταφορών από πλοίο σε πλοίο».

Σύμφωνα με έκθεση του UNSC του 2020, η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε «μια σημαντική επιχείρηση εξαγωγής άμμου» προς την Κίνα τον Μάιο του 2019, «με πάνω από 100 παράνομες αποστολές άμμου» που προέρχονταν από τη Βόρεια Κορέα. Οι αποστολές αυτές αφορούσαν 1 εκατομμύριο τόνους άμμου και είχαν αξία τουλάχιστον 22 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι εξαγωγές άνθρακα της Βόρειας Κορέας αυξήθηκαν επίσης το 2019 παρά τη διεθνή απαγόρευση, με 3,7 εκατομμύρια τόνους άνθρακα που εξήχθησαν μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2019, εκτιμώμενης αξίας 370 εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει η έκθεση.

Το Reuters και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτή το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε