Τετάρτη, 09 Ιούλ, 2025
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρουσιάζει το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ στην έδρα της τράπεζας στη Φρανκφούρτη, Γερμανία, στις 5 Ιουλίου 2016. Ralph Orlowski/Reuters

Η Βουλγαρία παίρνει το πράσινο φως για είσοδο στην Ευρωζώνη από 1η Ιανουαρίου 2026

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε, μετά από συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, ότι η Βουλγαρία έχει λάβει επίσημα έγκριση για την ένταξή της στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2026. Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών συμφώνησαν να καθορίσουν την ισοτιμία μετατροπής του βουλγαρικού λέβα στο 1,955 λέβα ανά ευρώ.

«Από σήμερα, η Βουλγαρία παίρνει τη θέση της ως το 21ο μέλος της Ευρωζώνης», δήλωσε η Στεφανί Λουζ, υπουργός Οικονομικών της Δανίας, η οποία εκπροσωπεί τη Δανία ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ε.Ε. «Αυτό σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας εκτεταμένης διαδικασίας ένταξης, που περιλάμβανε αυστηρή αξιολόγηση και εντατική προετοιμασία. Θερμά συγχαρητήρια στη Βουλγαρία και τον βουλγαρικό λαό για αυτό το σπουδαίο επίτευγμα», πρόσθεσε η Λουζ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στήριξε επίσης την ένταξη, εγκρίνοντας σχετική έκθεση με 531 ψήφους υπέρ και 69 κατά, ενώ 79 ευρωβουλευτές απείχαν.

Oil-painting-ntdtv

Η Βουλγάρα ευρωβουλευτής Εύα Μάιντελ τόνισε τη σημασία της ψηφοφορίας, δηλώνοντας: «Αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την πλήρη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Βουλγαρίας, για τη χώρα και τους πολίτες της. Οι Βούλγαροι άξιζαν αυτό το κατόρθωμα».

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε: «Από εκείνους που βρέθηκαν στην πλατεία το 1989 και ανέτρεψαν ειρηνικά το κομμουνιστικό καθεστώς, μέχρι όσους επλήγησαν από την κρίση του 1997 και τους νέους για τους οποίους η Ευρώπη είναι σήμερα το σπίτι τους. Με την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, το ευρωπαϊκό όνειρο των γενεών των Βουλγάρων εκπληρώνεται πλήρως».

Μετά την ένταξή της στην Ευρωζώνη, μόνο έξι από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ —η Σουηδία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Δανία— θα διατηρούν τα εθνικά τους νομίσματα, χωρίς άμεση πρόθεση να υιοθετήσουν το ευρώ, είτε για πολιτικούς λόγους είτε επειδή δεν πληρούν ακόμη τα απαιτούμενα κριτήρια. Η Βουλγαρία επιδίωκε να ενταχθεί νωρίτερα, όμως το ποσοστό του πληθωρισμού της θεωρήθηκε υπερβολικά υψηλό.

Για την είσοδο στην Ευρωζώνη, κάθε υποψήφιο κράτος-μέλος πρέπει να αποδείξει ότι η οικονομία του έχει συγκλίνει με εκείνες των υπόλοιπων χωρών του ευρώ και ότι διατηρεί υγιή δημοσιονομικά στοιχεία. Ένας από τους όρους είναι ο πληθωρισμός να μην υπερβαίνει κατά περισσότερο από 1,5 ποσοστιαίες μονάδες τον μέσο όρο των τριών καλύτερων επιδόσεων εντός της ΕΕ. Τον Ιούνιο, οι Βρυξέλλες διαπίστωσαν πως ο μέσος πληθωρισμός της Βουλγαρίας για τους 12 μήνες μέχρι τον Απρίλιο του 2025 ήταν 2,7%, οριακά κάτω από το όριο.

Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί τη φετινή επίσημη ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, 18 χρόνια μετά την προσχώρησή της στην ΕΕ το 2007. Ωστόσο, η απόφαση για αντικατάσταση του βουλγαρικού λέβα με το ευρώ έχει συναντήσει αντιδράσεις, καθώς δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι το 53% των Βουλγάρων διαφωνεί με την υιοθέτηση του ευρώ.

Πρόσφατα, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία της Σόφιας κατά των σχεδίων για εισαγωγή του ευρώ, ζητώντας τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι θα στήσουν καταυλισμό στην πλατεία, ονομάζοντάς τον «Πόλη του Λεβίτικου». Ένα μεγάλο πανό έγραφε: «Η μάχη για το βουλγαρικό λεβ είναι η τελευταία μάχη για τη Βουλγαρία».

Ο ηγέτης του φιλορωσικού κόμματος «Αναγέννηση» Κοσταδίν Κοσταδίνοφ απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους, δηλώνοντας: «Άλλοι θα αποφασίζουν πώς θα ξοδεύουμε τα χρήματά μας. Ο βουλγαρικός προϋπολογισμός θα εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για ένα αντικρατικό πραξικόπημα. Είναι προδοσία», τόνισε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε