Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Αριζόνα ψήφισε στις 20 Φεβρουαρίου ένα νομοσχέδιο με στόχο να αντιταχθεί στα συστηματικά εγκλήματα βίαιης αφαίρεσης οργάνων του Πεκίνου. Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί τώρα στη Γερουσία της πολιτείας.
Το νομοσχέδιο τριών σελίδων, με τίτλο «Arizona End Organ Harvesting Act» (Νόμος της Αριζόνα για το Σταμάτημα της Αφαίρεσης Οργάνων), σκοπεύει να περιορίσει την ασφαλιστική κάλυψη των επεμβάσεων μεταμόσχευσης οργάνων εάν οι χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται στην ηπειρωτική Κίνα ή στο Χονγκ Κονγκ ή εάν το όργανο προέρχεται από περιοχές υπό την εξουσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ).
Το νομοσχέδιο επιτρέπει στους ασφαλιστικούς παρόχους, συμπεριλαμβανομένων των συμβολαίων συνδρομής, των οργανισμών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, των ασφαλιστών αναπηρίας, και του κρατικού οργανισμού Medicaid, να περιορίζουν ή να αρνούνται την κάλυψη για έναν ασθενή που επιλέγει να λάβει μεταμόσχευση οργάνου από την Κίνα.
«Στείλαμε πραγματικά ένα μήνυμα για να πούμε ότι η Αριζόνα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτό με οποιονδήποτε τρόπο, σχήμα, ή μορφή», δήλωσε ο κύριος χορηγός του νομοσχεδίου, βουλευτής Λέο Μπιασιούτσι, σε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Αριζόνα στις 3 Φεβρουαρίου.
Μια προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου, η οποία περιελάμβανε επίσης μια ενότητα για την προστασία δεδομένων αλληλουχίας γονιδίων από ξένους αντιπάλους, πέρασε από το Νομοθετικό Σώμα της Αριζόνα, αλλά σταματήθηκε από την κυβερνήτρια Κέιτι Χομπς, η οποία είπε ότι οι διατάξεις για τον μηχανικό εξοπλισμό γονιδιακής αλληλουχίας ξεπέρασαν τα όρια και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα καταλληλότητας μηχανισμού.
Ο Μπιασιούτσι αποφάσισε να χωρίσει το μέτρο στα δύο όταν επανέφερε τις προτάσεις φέτος.
Περιέγραψε το νομοσχέδιο κατά της αναγκαστικής συγκομιδής οργάνων ως «απλό—[διαλέγεις] άσπρο ή μαύρο».
Η Κέλυ Κάρι, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, συντάχθηκε με τον Μπιασιούτσι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 3ης Φεβρουαρίου.
«Οι φορολογούμενοι της Αριζόνα δεν πρέπει να επιδοτούν ή με οποιονδήποτε τρόπο να ενθαρρύνουν αυτή τη μακάβρια μορφή ιατρικού τουρισμού που υποστηρίζει και επιδοτεί την καταστολή, θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς, και ενθαρρύνει την πλέον αποτρόπαια μορφή κατάχρησης [εξουσίας]», είπε.
Τα νοσοκομεία της Κίνας προσφέρουν σύντομους χρόνους αναμονής για ένα όργανο, μερικές φορές μόνο μέρες. Αυτό προσελκύει ασθενείς από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν σε μια λίστα αναμονής. Το 2019 στο Λονδίνο, ένα ανεξάρτητο δικαστήριο ειδικών εθελοντών για αυτό το έγκλημα της Κίνας, κατέληξε στο συμπέρασμα μετά από έρευνα ότι η βίαιη αφαίρεση οργάνων κατόπιν αιτήματος γίνεται στην Κίνα σε σημαντική κλίμακα και ότι τα θύματα είναι συχνά ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, μιας πνευματικής άσκησης που το ΚΚΚ έχει προσπαθήσει να εξαλείψει μέσω συλλήψεων, βασανιστηρίων, και προπαγάνδας από το 1999.
«Βασικά αγοράζετε ένα όργανο κατά παραγγελία», είπε η Κάρι. «Μπορείτε να προγραμματίσετε το ραντεβού σας, να πληρώσετε μετρητά, και μετά να πάτε να κάνετε την επέμβαση».
Αρκετές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Τέξας, της Γιούτα, και του Άινταχο, έχουν θεσπίσει παρόμοιους νόμους για να περιορίσουν την υγειονομική κάλυψη όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις οργάνων που σχετίζονται με την Κίνα.
Η Ταϊβάν το 2015 απαγόρευσε τον μεταμοσχευτικό τουρισμό και την πώληση, αγορά, και μεσιτεία οργάνων λόγω των παραβιάσεων του κινεζικού καθεστώτος στην διάπραξη της βίαιης αφαίρεσης οργάνων.
Τον Νοέμβριο του 2024, οι εισαγγελείς της κομητείας Τσανγκχουά της Ταϊβάν ανακοίνωσαν την πρώτη κατηγορία βάσει του νέου νόμου, κατηγορώντας έναν εξέχοντα τοπικό χειρουργό ότι έστελνε ασθενείς στην Κίνα για παράνομες μεταμοσχεύσεις οργάνων.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο γιατρός βοήθησε τουλάχιστον 10 Ταϊβανέζους ασθενείς να υποβληθούν σε παράνομες χειρουργικές επεμβάσεις μεταμόσχευσης νεφρού ή ήπατος σε δύο κινεζικές πόλεις.