Τρίτη, 08 Απρ, 2025
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο Κρατικό Μέγαρο στη Χαράρε στις 27 Αυγούστου 2023. JEKESAI NJIKIZANA/AFP via Getty Images

Η Ζιμπάμπουε καταργεί όλους τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα

Κίνηση καλής θέλησης από τον πρόεδρο Μνανγκάγκουα μετά την πρόσφατη αύξηση των αμερικανικών δασμών

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Έμερσον Μνανγκάγκουα, αποφάσισε την κατάργηση όλων των δασμών στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, μόλις λίγες ημέρες μετά την επιβολή δασμού 18% από τον Λευκό Οίκο στα προϊόντα της αφρικανικής χώρας.

Το Σάββατο, ο Μνανγκάγκουα δήλωσε μέσω κοινωνικών δικτύων: «Η αρχή της αμοιβαιότητας στους δασμούς, ως μέσο προάσπισης της εγχώριας απασχόλησης και βιομηχανίας, έχει αξία. Ωστόσο, η Δημοκρατία της Ζιμπάμπουε ακολουθεί μια πολιτική ανάπτυξης φιλικών σχέσεων με όλα τα κράτη και αποφυγής εχθρικών αντιπαραθέσεων».

Πρόσθεσε επίσης πως «στο πλαίσιο της οικοδόμησης μιας αμοιβαία επωφελούς και θετικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ, έχω δώσει εντολή στην κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε να καταργήσει όλους τους δασμούς που επιβάλλονται στα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης».

«Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση των εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων στη Ζιμπάμπουε, παράλληλα με τη διεύρυνση της πρόσβασης των εξαγωγών στην αγορά των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Ζιμπάμπουε είναι η Νότια Αφρική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα, ωστόσο πραγματοποιεί εξαγωγές καπνού και ρυζιού προς τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε στις 2 Απριλίου αυτό που χαρακτήρισε ως «αμοιβαίους δασμούς» σε χώρες ανά τον κόσμο, κηρύσσοντας τη μέρα αυτή «Ημέρα Απελευθέρωσης στην Αμερική».

Τα νέα ποσοστά περιλαμβάνουν έναν σταθερό δασμό 10%, μαζί με πρόσθετους συντελεστές που προσαρμόζονται αναλόγως των εμπορικών φραγμών κάθε χώρας έναντι των ΗΠΑ.

Οι δασμοί που επιβλήθηκαν σε αφρικανικές χώρες ποικίλουν, με ενδεικτικά ποσοστά 50% στο Λεσότο, 32% στην Αγκόλα, 18% στη Ζιμπάμπουε και 10% στο Σουδάν.

Ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κέβιν Χάσετ, δήλωσε στις 6 Απριλίου ότι περισσότερες από 50 χώρες ήρθαν σε επαφή με την κυβέρνηση Τραμπ για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σχετικά με τους νέους δασμούς.

Μιλώντας στην εκπομπή «This Week» του ABC News, ο Χάσετ, επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, ανέφερε: «Υπάρχουν πάνω από 50 χώρες που απευθύνονται στον πρόεδρο για να διαπραγματευτούν… Και το κάνουν επειδή κατανοούν ότι οι ίδιοι τελικά είναι που επωμίζονται το κόστος των δασμών».

Στις 4 Απριλίου ο Τραμπ έγραψε στο Truth Social: «Μόλις είχα μια πολύ αποδοτική συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, Το Λαμ, ο οποίος μου είπε ότι το Βιετνάμ επιθυμεί να μειώσει τους δασμούς στο ΜΗΔΕΝ αν επιτευχθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ. Τον ευχαρίστησα και δήλωσα πως αναμένω με χαρά μια συνάντηση στο κοντινό μέλλον.»

Από την πλευρά του, το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Βιετνάμ, Χο Ντουκ Φοκ, σε δήλωση που εξέδωσε στις 4 Απριλίου, αναφέρει πως το Βιετνάμ σκοπεύει να αυξήσει τις αγορές από τις ΗΠΑ και θα συζητήσει τις περαιτέρω κινήσεις για τους νέους δασμούς.

Στη Ζιμπάμπουε, ο Μνανγκάγκουα έγινε πρόεδρος μετά την απομάκρυνση του μακροχρόνιου ηγέτη της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, το 2017.

Ο Μνανγκάγκουα, ο οποίος επανεκλέχθηκε τον Αύγουστο του 2023, χρησιμοποιεί το σύνθημα «Αναδιάρθρωση, Μεταρρυθμίσεις, Ανοικοδόμηση» και προσπαθεί να βελτιώσει την οικονομία της χώρας, η οποία υπέφερε για χρόνια υπό τον Μουγκάμπε.

Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα ZANU-PF έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για διαφθορά και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πέρυσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν ήρε τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί το 2003 στη Ζιμπάμπουε, αντικαθιστώντας τις με στοχευμένες κυρώσεις κατά του Μνανγκάγκουα, της συζύγου του Αουξίλια και εννέα ακόμη αξιωματούχων.

Ο τότε υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ουόλι Αντεγιέμο δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «παραμένουν ιδιαίτερα ανήσυχες από την υποχώρηση της δημοκρατίας, τις παραβιάσεις δικαιωμάτων και τη διαφθορά στη Ζιμπάμπουε».

Σε ανακοίνωσή του στις 4 Μαρτίου 2024, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) κατηγόρησε τον Μνανγκάγκουα για «διευκόλυνση δικτύων λαθρεμπορίας χρυσού και διαμαντιών».

Στις 31 Μαρτίου μια αντίπαλη ομάδα μέσα στο ZANU-PF, με επικεφαλής τον Μπλέσεντ Γκέζα, γνωστός και ως «Σύντροφος Bombshell», κάλεσε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που τελικά δεν είχαν μεγάλη ανταπόκριση. Ο Γκέζα αποπέμφθηκε από το κόμμα και πλέον αντιμετωπίζει κατηγορίες για προδοσία.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε