Το ικαριώτικο είναι επί της ουσίας ένα τουρλού το οποίο μαγειρεύεται χωρίς την προσθήκη νερού ή σάλτσας. Το αποτέλεσμα είναι μελωμένα λαχανικά που κρατούν τη γεύση τους, δεμένα σε ένα άρτιο σύνολο.
Τα συστατικά είναι τα κλασικά καλοκαιρινά λαχανικά – μελιτζάνα, κολοκυθάκι, πιπεριά, ντομάτα – συν τα υλικά ‘βάσης’ (πατάτα, καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο). Στην πραγματικότητα, ο συνδυασμός που θα κάνετε εξαρτάται από το τι βρίσκεται στο ψυγείο σας και από το τι σας αρέσει. Μπορείτε, π.χ., κάλλιστα να παραλείψετε το κολοκυθάκι ή την ντομάτα. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι αν παραλείψετε τη μελιτζάνα θα λείπει κάτι σημαντικό, αλλά αυτό είναι προσωπική σας υπόθεση. Μία ενδιαφέρουσα προσθήκη, που αποκλίνει από το κλασικό ικαριώτικο, είναι τα μανιτάρια. Αν θέλετε να έχει ντομάτα, δοκιμάστε τα τοματίνια, κομμένα στη μέση.
Το μυστικό είναι να κόψετε τα λαχανικά σας σε χοντρά κομμάτια, να τα λαδώσετε, αλατοπιπερώσετε και ανακατέψετε πολύ καλά. Μπορείτε να προσθέσετε άνηθο, μάραθο, μαϊντανό ή το μυρωδικό της προτίμησής σας κατά το μαγείρεμα (στα τελευταία λεπτά) ή να γαρνίρετε στο σερβίρισμα με φρέσκο μαϊντανό ή κολίανδρο. Συνοδεύεται θαυμάσια με φέτα.
Είναι ένα ιδανικό καλοκαιρινό φαγητό, ελαφρύ, και εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία και το μαγείρεμα. Προσοχή μόνο στο μαγείρεμα, να μην σας καεί.
Η συνταγή που ακολουθεί προτείνει κάποια βασικά υλικά, αλλά μπορείτε να πειραματιστείτε ανάλογα με τα αποθέματά σας και τις προτιμήσεις σας.
Ικαριώτικο
Υλικά
- 1 μεγάλη ή 2 μικρές μελιτζάνες
- 1 μεγάλη ή 2 μικρές πατάτες
- 1 κολοκυθάκι
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι
- 1 πιπεριά κόκκινη ή πράσινη
- 1 ή 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
- Αλάτι, πιπέρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Μαϊντανό για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Κόβουμε όλα τα υλικά σε χοντρά κομμάτια και τα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε το λάδι και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά (ιδανικά με τα καθαρά μας χέρια), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
Παρακολουθούμε το φαγητό. Όταν δούμε ότι τα λαχανικά έχουν αρχίσει να βγάζουν τα υγρά τους βάζουμε τη φωτιά πολύ χαμηλά και ξανασκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, έχοντάς το στον νου μας. Συνήθως χρειάζεται 20-30΄για να γίνει, αλλά καλό είναι να το ελέγχουμε κατά διαστήματα, ανακατεύοντας. Ελέγχουμε και διορθώνουμε και το αλάτι, αν χρειάζεται.
Δοκιμάζουμε με πηρούνι και όταν δούμε ότι τα λαχανικά έχουν μαλακώσει και μελώσει, το φαγητό είναι έτοιμο.
Γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!