Οι πονοκέφαλοι μπορεί να αποτελούν ένδειξη υποκείμενων προβλημάτων υγείας. Η αντιμετώπιση των πιθανών αιτιών των πονοκεφάλων, αντί της κάλυψης των συμπτωμάτων του πόνου με παυσίπονα που μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες δυσάρεστες παρενέργειες, έχει το πλεονέκτημα ότι προσφέρει πιο μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τη δυτική ιατρική, οι πονοκέφαλοι μπορούν να χωριστούν σε διάφορους τύπους που περιλαμβάνουν την ημικρανία, τον τύπο έντασης, το σύμπλεγμα και τον τύπο υπερβολικής χρήσης φαρμάκων, με τον τύπο έντασης να είναι ο πιο συνηθισμένος.
Οι ημικρανίες είναι μακράν ο πιο εξουθενωτικός τύπος πονοκεφάλου. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από ημικρανίες.
Ανάλογα με τη θέση του πόνου στο κεφάλι οι ημικρανίες περιγράφονται συνήθως ως υπερηβικός πόνος, πόνος πίσω από τα μάτια ή πόνος στον κρόταφο που συνήθως εμφανίζεται μόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού, αν και υπάρχουν και αμφίπλευροι, συμμετρικοί πονοκέφαλοι.
Οι ημικρανίες είναι νευροαγγειακές κεφαλαλγίες, οι οποίες προκαλούνται κυρίως από υπερβολική διαστολή ή συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Μπορεί να συνοδεύονται από οπτικά συμπτώματα, όπως η εμφάνιση αναλαμπών, φωτεινών σημείων ή σκοτεινών κηλίδων πριν από την έναρξη του πονοκεφάλου. Ορισμένοι ασθενείς βιώνουν επίσης πόνο στην κορυφή του κεφαλιού ή πόνο στον αυχένα και τους ώμους κατά τη διάρκεια της κρίσης ημικρανίας.
Η σκοπιά της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής
Από τη σκοπιά της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (ΠΚΙ), η αιτία της ημικρανίας σχετίζεται με την κατάσταση του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, συνήθως λόγω στασιμότητας του ηπατικού τσι (ζωτικής ενέργειας) – μια ένδειξη ότι η ενέργεια που επικεντρώνεται στο ήπαρ δεν λειτουργεί ομαλά.
Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική έχει ανακαλύψει ότι το ανθρώπινο σώμα διαθέτει ένα σύστημα μεσημβρινών, μέσω του οποίου ταξιδεύει το τσι και ότι τα εσωτερικά όργανα συνδέονται με τα διάφορα μέρη του σώματος μέσω των μεσημβρινών. Η εστία της ημικρανίας είναι στον μεσημβρινό του ήπατος και στον μεσημβρινό της χοληδόχου κύστης που συνδέεται στενά με το ήπαρ κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθεί.
Πριν από λίγο καιρό, είχαμε έναν ασθενή με σοβαρή ημικρανία, ο οποίος είχε δοκιμάσει όλα τα είδη φαρμάκων που συνταγογραφεί η δυτική ιατρική, αλλά όλα ήταν μάταια. Από τη σκοπιά της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, ο ασθενής αυτός διαγνώστηκε με ημικρανία που προκλήθηκε από σοβαρή στασιμότητα του τσι του ήπατος.
Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική πιστεύει ότι ο μεσημβρινός του ήπατος σχετίζεται με τη ρύθμιση των συναισθημάτων και του ύπνου – επομένως ο συχνός θυμός και η συναισθηματική αστάθεια θα επηρεάσουν το τσι του ήπατος.
Στην περίπτωση του προαναφερθέντος ασθενούς, ο λόγος για τη στασιμότητα του ηπατικού τσι ήταν ότι είχε βιώσει αρκετές περιπτώσεις τραυματικών γεγονότων κατά τη διάρκεια της ζωής του, τα οποία αναστάτωσαν σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματά του. Αυτά τα συναισθήματα συσσωρεύτηκαν ως μακροχρόνια καταπιεσμένη δυσαρέσκεια και θυμός μέσα στο μυαλό του.
Τέτοιου είδους μακροχρόνια καταπιεσμένη δυσαρέσκεια και θυμός βλάπτουν σταδιακά το σώμα του ατόμου, με αποτέλεσμα επιπλοκές όπως ημικρανία, λιπώδες ήπαρ, ασθένεια της χοληδόχου κύστης και, στην περίπτωση των γυναικών, ασθένεια της μήτρας.
Εάν δεν εξαλειφθούν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, το συκώτι του ασθενούς δεν θα ανακάμψει και η ημικρανία θα επιμείνει.
Δεδομένου ότι η βασική αιτία της ημικρανίας είναι η στασιμότητα του τσι του ήπατος, πρέπει πρώτα να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας για να καθαρίσετε τη στασιμότητα. Οι παρακάτω είναι μερικές απλές μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε:
1. Αφήστε τη δυσαρέσκεια
Ένας απλός τρόπος για να αφήνετε τη δυσαρέσκεια όταν συναντάτε δυσάρεστα πράγματα είναι να χρησιμοποιήσετε το μεσαίο δάχτυλο του δεξιού χεριού για να πιέσετε τον σφυγμό κάτω από τον αντίχειρα του αριστερού χεριού, ενώ πιέζετε την παλάμη του αριστερού χεριού στο μέτωπο. Ανακαλέστε τυχόν δυσάρεστα άτομα, καταστάσεις και λέξεις και επιτρέψτε στον εαυτό σας να ξαναζήσει τα συναισθήματα που νιώσατε εκείνη τη στιγμή. Σκεφτείτε το, νιώστε το και πάρτε βαθιές αναπνοές ξανά και ξανά, μέχρι αυτές οι εικόνες και τα συναισθήματα να εξαφανιστούν σιγά σιγά.
2. Αλλάξτε τον τρόπο σκέψης σας
Στην καθημερινή ζωή συμβαίνουν συχνά πράγματα που μπορούν να μας θυμώσουν. Πρέπει να προσαρμόσουμε το σύστημα πεποιθήσεών μας αλλάζοντας τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις και να θεωρήσουμε τα άδικα και ατυχή πράγματα που συναντάμε ως ευκαιρίες για να βελτιωθούμε και να εξυψώσουμε την ψυχή μας. Η υγεία έχει τέσσερις αλληλένδετες διαστάσεις – από το σχήμα του σώματος μέχρι τη διατροφή, στη συνέχεια την ενέργεια και τελικά την ψυχή. Η ιατρική που μπορεί να θεραπεύσει την ψυχή είναι αυτό που αποκαλούμε “πνευματική πρακτική” στον παραδοσιακό πολιτισμό.
3. Σωστή άσκηση
Μια χαλαρωτική άσκηση όπως το Τάι Τσι ή το Τσιγκόνγκ, ειδικά όταν ασκείται σε εξωτερικούς χώρους, θα έχει ως αποτέλεσμα την καταπράυνση του ήπατος και τη ρύθμιση του τσι. Ακόμη και το απλό περπάτημα μπορεί να έχει καταπραϋντική επίδραση στην ψυχική μας κατάσταση.
4. Χαλάρωση
Ένα φλιτζάνι φρεσκοφτιαγμένο τσάι ακούγοντας ήρεμη μουσική μπορεί να κάνει θαύματα στην ανακούφιση από το στρες, στην εξάλειψη της κόπωσης και στην καταπράυνση του σώματος και του νου. Η κινεζική μουσική με ζίτερ ή επτάχορδο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να γαληνεύει την ψυχή.
Επιμέλεια: Αλία Ζάε