Οι αντιπροσωπείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας συναντήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο Λονδίνο στις 10 Ιουνίου 2025, στο πλαίσιο νέου κύκλου οικονομικών και εμπορικών συζητήσεων υψηλού επιπέδου. Οι διαβουλεύσεις, που διεξάγονται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο ιστορικό Lancaster House, σκοπό έχουν να εκτονώσουν τις εμπορικές εντάσεις και να διερευνήσουν πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ, κατά την άφιξή του στον χώρο των συνομιλιών, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Οι συνομιλίες πάνε καλά και αφιερώνουμε πολύ χρόνο μαζί». Όπως διευκρίνισε, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν την προηγούμενη ημέρα, στις 9 Ιουνίου, και αναμένεται να συνεχιστούν και τη δεύτερη ημέρα, υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα που αποδίδουν και οι δύο πλευρές στον διάλογο.
Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που οι διεθνείς οικονομικές ισορροπίες δοκιμάζονται, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα επιδιώκουν να ενισχύσουν τις εμπορικές τους σχέσεις αλλά και να διατηρήσουν τη γεωστρατηγική τους αυτονομία. Οι τελευταίοι μήνες είχαν σημαδευτεί από σειρά διαφωνιών, ιδίως σε τομείς όπως η τεχνολογία, τα βιομηχανικά προϊόντα και οι πολιτικές δασμών. Ωστόσο, η συνάντηση στο Λονδίνο ερμηνεύεται ως ένδειξη προθυμίας για διάλογο και πιθανή εξομάλυνση των αμφίσημων εμπορικών σχέσεων.
Παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται σε επίπεδο δηλώσεων, ούτε η αμερικανική ούτε η κινεζική αντιπροσωπεία έχουν αποκαλύψει το περιεχόμενο της ατζέντας ή εάν έχουν ήδη υπάρξει συγκεκριμένες συμφωνίες ή παραχωρήσεις. Η διάρκεια των συνομιλιών και η επιλογή του Λονδίνου ως ουδέτερου εδάφους θεωρούνται ενδεικτικές της επιδίωξης και των δύο πλευρών να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας σε μια κρίσιμη συγκυρία για το διεθνές εμπόριο.
Η κατάληξη των συνομιλιών αυτών αναμένεται με ενδιαφέρον από την παγκόσμια οικονομική κοινότητα, καθώς τυχόν πρόοδος στον σινοαμερικανικό διάλογο μπορεί να συμβάλει στην σταθεροποίηση των διεθνών αγορών. Παράλληλα, σημαντικοί οικονομικοί τομείς, όπως η τεχνολογία, η ενέργεια και οι εξαγωγικές βιομηχανίες, παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, ελπίζοντας σε μερική άμβλυνση των δασμών και περιορισμό των αντιποίνων που επηρεάζουν το παγκόσμιο εμπόριο.
Η επιλογή του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ να χαρακτηρίσει το κλίμα των συνομιλιών ως «θετικό» ενδέχεται να αποτελεί μια προσπάθεια καθησυχασμού των αγορών και ταυτόχρονα ένα μήνυμα προς τους διεθνείς εταίρους ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη διπλωματική αποκλιμάκωση των εμπορικών διαφορών.
Ενώ η ουσία των διαπραγματεύσεων δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, η συνέχιση των επαφών στη βάση ενός σταθερού διαλόγου αντανακλά την αναγνώριση της πολυπλοκότητας των διμερών σχέσεων ΗΠΑ–Κίνας. Η προοπτική μιας συμφωνίας, έστω και τμηματικής, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή για ένα νέο, πιο σταθερό πλαίσιο συνεργασίας στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.
Καθώς οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, η διεθνής κοινότητα παραμένει σε επιφυλακή, αναμένοντας εάν οι δύο μεγάλες δυνάμεις θα καταφέρουν να γεφυρώσουν το χάσμα που τις χωρίζει και να θέσουν τις βάσεις για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία.
Με την συμβολή του Reuters