Τρίτη, 30 Σεπ, 2025
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τζον Θιουν (R-S.D.) (κ), ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς (δ) και ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον (R-La.)(α) μιλούν στον Λευκό Οίκο. Ουάσιγκτον, 29 Σεπτεμβρίου 2025. (Madalina Kilroy/The Epoch Times)

ΗΠΑ: Κίνδυνος για προσωρινό κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Ο Τραμπ και οι ηγέτες του Κογκρέσου δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορετικές απόψεις τους για την υγειονομική περίθαλψη

Οι ηγέτες του Κογκρέσου απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για μια προσωρινή δαπάνη που θα απέτρεπε το προσωρινό κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις 12:01 π.μ. της 1ης Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον (R-La.), ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Βουλή Χακίμ Τζέφρις (D-N.Y.), ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τζον Θιουν (R-S.D.) και ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ (D-N.Y.) συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το απόγευμα της 29ης Σεπτεμβρίου, αλλά παρέμειναν σε αδιέξοδο καθώς οι Δημοκρατικοί συνέχισαν να απαιτούν σημαντικές πρόσθετες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη ως αντάλλαγμα για την ψήφο τους.

Ο Σούμερ δήλωσε στους δημοσιογράφους, βγαίνοντας από τον Λευκό Οίκο, ότι υπήρχαν «πολύ μεγάλες διαφορές στην υγειονομική περίθαλψη». Επεσήμανε ακόμη ότι ο Τραμπ μπορούσε να αποφύγει ένα κλείσιμο, αλλά εξακολουθούσαν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Τζέφρις τόνισε ότι οι Δημοκρατικοί αγωνίζονταν για να προστατεύσουν την υγειονομική περίθαλψη του αμερικανικού λαού και πρόσθεσε ότι δεν επρόκειτο να στηρίξουν ένα κομματικό ρεπουμπλικανικό νομοσχέδιο δαπανών που, όπως είπε, συνέχιζε να υπονομεύει την υγειονομική περίθαλψη των απλών Αμερικανών.

Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν δηλώσει ότι μια προσωρινή δαπάνη επτά εβδομάδων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της διαδικασίας των πιστώσεων, η οποία απαιτεί συμφωνία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου για δώδεκα ξεχωριστά νομοσχέδια δαπανών.

Ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς διαφώνησε με τη χρήση της διαφωνίας γύρω από την πολιτική υγειονομικής περίθαλψης ως εργαλείο πίεσης στις συνομιλίες για το κλείσιμο, λέγοντας ότι αυτό ήταν «παράλογο». Ο ίδιος σημείωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί ήταν διατεθειμένοι να εργαστούν για την εξεύρεση λύσης στα ζητήματα της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά όχι στην παρούσα φάση, υπογραμμίζοντας ότι «δεν κλείνεις την κυβέρνηση».

Ο Σούμερ ανέφερε ότι είχε καταθέσει κάποιες προτάσεις στους Ρεπουμπλικανούς ηγέτες, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιες ήταν αυτές. Αντίθετα, περιέγραψε τις συνέπειες της αδράνειας, όπως κλείσιμο αγροτικών νοσοκομείων, περικοπές στο Medicaid και σημαντική αύξηση των ασφαλίστρων υγειονομικής περίθαλψης για τους εργαζόμενους.

Οι Δημοκρατικοί έχουν επίσης ζητήσει την παράταση των ενισχυμένων φορολογικών πιστώσεων για ασφάλιση, που αποτελούν επιδοτήσεις της εποχής του COVID-19 για Αμερικανούς μεσαίου εισοδήματος οι οποίοι πληρώνουν για ασφάλιση υγείας μέσω του Affordable Care Act, γνωστού και ως Obamacare.

Οι ενισχυμένες αυτές πιστώσεις για περίπου 20 εκατομμύρια άτομα σε νοικοκυριά με εισόδημα άνω του τετραπλάσιου του ομοσπονδιακού ορίου φτώχειας λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Η ουσία της διαφωνίας είναι ότι οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να παραταθούν τα τρέχοντα επίπεδα δαπανών για τις επόμενες επτά εβδομάδες, ενώ το Κογκρέσο συνεχίζει να εργάζεται πάνω στα δώδεκα νομοσχέδια πιστώσεων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την επόμενη χρονιά. Οι Δημοκρατικοί, αντίθετα, επιθυμούν να προστεθούν νέες συμφωνίες δαπανών στο βραχυπρόθεσμο νομοσχέδιο, με στόχο την αντιμετώπιση αυτού που χαρακτήρισαν κρίση στην υγειονομική περίθαλψη.

Για να περάσει μια προσωρινή δαπάνη, οι Ρεπουμπλικανοί, που κατέχουν 53 έδρες στη Γερουσία, χρειάζονται τουλάχιστον επτά ψήφους από Δημοκρατικούς ή ανεξάρτητους γερουσιαστές.

Η Βουλή είχε εγκρίνει στις 19 Σεπτεμβρίου μια αποκαλούμενη «καθαρή» προσωρινή δαπάνη – ένα νομοσχέδιο που παρατείνει προσωρινά τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης στα τρέχοντα επίπεδα χωρίς προσθήκες – όμως το μέτρο απέτυχε στη Γερουσία με ψήφους 44 υπέρ και 48 κατά. Η γερουσιαστής Λίζα Μουρκόφσκι (R-Alaska) ενώθηκε με όλους τους Δημοκρατικούς και τους ανεξάρτητους που αντιτίθεντο, ενώ οκτώ Ρεπουμπλικανοί δεν ψήφισαν.

Ο διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, Ράσσελ Βοτ, ανέφερε ότι ήταν διατεθειμένος να καθίσει στο τραπέζι με τους Δημοκρατικούς και να συνεργαστούν για ορισμένα από τα ζητήματα που ήθελαν να συζητήσουν, αναφέροντας συγκεκριμένα την παράταση των ενισχυμένων φορολογικών πιστώσεων για ασφάλιση.

Κατά την εμφάνισή του στην εκπομπή «Meet the Press» στις 28 Σεπτεμβρίου, ο Θιουν επέκρινε τους Δημοκρατικούς, παρατηρώντας ότι επιβράδυναν μια απλή προσωρινή δαπάνη. Επεσήμανε ότι επρόκειτο για μια απλή επταβδομαδιαία χρηματοδότηση που θα τους επέτρεπε να ακολουθήσουν μια κανονική διαδικασία πιστώσεων, και πρόσθεσε ότι προσπαθούσαν να κάνουν τα νομοσχέδια πιστώσεων με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο.

Το Κογκρέσο δεν έχει συμφωνήσει στα δώδεκα νομοσχέδια πιστώσεων από το 1997. Τις περισσότερες χρονιές, το Κογκρέσο καταφεύγει σε μια σειρά από βραχυπρόθεσμες προσωρινές δαπάνες κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, οι οποίες ακολουθούνται από ένα ενιαίο συνολικό νομοσχέδιο δαπανών που περιλαμβάνει όλες τις αποφάσεις και εγκρίνεται αργά μέσα στο ημερολογιακό έτος.

Κανένα νομοσχέδιο πιστώσεων δεν έχει περάσει και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου φέτος.

Του Lawrence Wilson

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε