Η Ρωσία και η Κίνα έχουν επιδείξει μια επιθετικότητα και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά που καταδεικνύει πόσο εύκολα θα μπορούσε να κλιμακωθεί μια σύγκρουση σε διαστημική διάσταση, σύμφωνα με τον Αρχηγό Επιχειρήσεων της Διαστημικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγό Μπ. Τσανς Σάλτζμαν. Μιλώντας στο συνέδριο ασφαλείας της Politico στις 15 Μαΐου, ο Σάλτζμαν επεσήμανε πως η χρήση των διαστημικών δυνατοτήτων στο σύγχρονο πεδίο μάχης είναι εκτεταμένη και πρόσθεσε ότι η παρεμπόδιση της πρόσβασης ενός κράτους σε αυτές τις δυνατότητες μπορεί να προσφέρει στρατιωτικό πλεονέκτημα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, συνήθεις πρακτικές περιλαμβάνουν παρεμβολές σε δορυφορικές επικοινωνίες χαμηλής τροχιάς μέσω ραδιοσυχνοτήτων, καθώς και κυβερνοεπιθέσεις από επίγειες υποδομές, όπως συνέβη με την επίθεση στο δίκτυο της Viasat, η οποία διέκοψε την πρόσβαση στο διαδίκτυο για δεκάδες χιλιάδες χρήστες στην Ουκρανία και την Ευρώπη την περίοδο που ξεκινούσε η ρωσική εισβολή.
Ο Σάλτζμαν ανέφερε ότι αυτές οι ενέργειες δείχνουν πώς μπορεί να ξεκινήσει μια τέτοια κλιμάκωση, εκφράζοντας ανησυχία ότι ενδεχομένως να μην περιοριστεί εκεί. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία διαθέτουν τη δυνατότητα να προβούν σε ακόμη πιο επιθετικές κινήσεις, όπως η σύλληψη δορυφόρων ή η απομάκρυνσή τους από την τροχιά, χρησιμοποιώντας τεχνολογία πυραύλων ή άλλες κινητικές αντιδορυφορικές δυνατότητες.
Υπενθύμισε πως η Ρωσία έχει ήδη επιδείξει τέτοιου είδους κλιμάκωση, αναφέροντας ότι λίγους μήνες πριν την εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα δοκίμασε επιτυχώς πύραυλο που κατέστρεψε έναν δικό της δορυφόρο, επιβεβαιώνοντας την κατοχή «κινητικής ικανότητας εξόντωσης στόχου». Σημείωσε ότι πρόκειται για επανάληψη ανάλογης ενέργειας που είχε πραγματοποιήσει η Κίνα 14 χρόνια νωρίτερα.
Παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι από τα διαστημικά θραύσματα έχουν κατανοηθεί και συζητηθεί ευρέως, ανέφερε πως Ρωσία και Κίνα συνεχίζουν να επιλέγουν την καταστροφή δορυφόρων, πιθανώς για λόγους «επικοινωνιακού μηνύματος». Σύμφωνα με τον Σάλτζμαν, αυτό το μήνυμα έχει ληφθεί και αποτυπώνει την πρόθεση των χωρών αυτών να επιδείξουν επιθετική συμπεριφορά και στρατιωτικοποίηση του διαστημικού τομέα. Ειδική αναφορά έκανε και στο ενδεχόμενο τοποθέτησης πυρηνικού όπλου σε τροχιά από τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες πρακτικές θα έχουν συνέπειες πολύ πέρα από τα όρια ενός τοπικού στρατιωτικού επεισοδίου.
Αναφορικά με την Κίνα, ο Σάλτζμαν εξέφρασε τη μεγαλύτερη ανησυχία του για την ταχύτητα με την οποία το Πεκίνο ενσωματώνει διαστημικές δυνατότητες στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις. Επεσήμανε ότι η Κίνα έχει αναπτύξει αυτό που η πλευρά του αποκαλεί χαριτολογώντας «kill web» («δίκτυο θανάτου»), δηλαδή ένα δίκτυο εκατοντάδων δορυφόρων που σχηματίζουν ένα σύστημα αισθητήρων σε πραγματικό χρόνο, με στόχο την ακρίβεια στην αναγνώριση και στοχοποίηση εχθρικών δυνάμεων.
Αυτό το δίκτυο, όπως εξήγησε, μπορεί να καταστήσει τις αμερικανικές δυνάμεις ευάλωτες σε πλήγματα μεγάλης εμβέλειας ακόμη και πριν μπορέσουν να εκτελέσουν οποιονδήποτε στρατιωτικό σχεδιασμό, ιδιαίτερα στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού. Τόνισε ότι αυτό συνιστά σοβαρό πρόβλημα και ότι η πρόκληση είναι ιδιαίτερα εμφανής στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.
Ο Σάλτζμαν υπογράμμισε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Διάστημα αποτελεί κρίσιμη συνιστώσα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Η σημασία των διαστημικών δυνατοτήτων για την άμυνα των ΗΠΑ έχει αναδειχθεί και από την κυβέρνηση Τραμπ. Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα με την ονομασία «Χρυσός Θόλος» («Golden Dome»), με στόχο τη δημιουργία ενός προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος, στο οποίο η Διαστημική Διοίκηση θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο.
Στις 13 Μαΐου, η Υπηρεσία Στρατιωτικών Πληροφοριών των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή της με τίτλο «Χρυσός Θόλος», στην οποία περιγράφονται οι αναδυόμενες απειλές και κατονομάζονται η Κίνα και η Ρωσία ως χώρες που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν κενά στην αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα.
Επιπλέον, στις 15 Μαΐου, αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας συναντήθηκαν με γερουσιαστές των ΗΠΑ προκειμένου να συζητήσουν για την πρωτοβουλία και τον σχετικό προϋπολογισμό.