Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε τέσσερις Κουβανούς δικαστικούς αξιωματούχους, κατηγορώντας τους για σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της εμπλοκής τους στην κράτηση πολιτικού αντιφρονούντος το 2020.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, στις 21 Μαΐου, στο πλαίσιο των αμερικανικών προσπαθειών για την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και της δημοκρατίας, οι εν λόγω αξιωματούχοι θα αντιμετωπίζουν περιορισμούς ως προς τη μετακίνηση και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, οι τέσσερις που τίθενται στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων είναι η εισαγγελέας Γιαναΐσα Μάτος Λεγκρά, καθώς και οι δικαστές Γκλάντις Μαρία Πάντρον Κανάλς, Μαρία Ελένα Φορνάρι Κόντε και Χουάν Σόσα Οράμα.
Λόγοι για τις κυρώσεις
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών αξιολογεί τη σύλληψη και παρατεταμένη κράτηση του πολιτικού αντιφρονούντος ως «κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων». Παρότι δεν δημοσιοποιήθηκαν λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο περιστατικό, παραπέμπεται σε ευρύτερες ανησυχίες που αφορούν τη δικαστική ανεξαρτησία και την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης στην Κούβα.
Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο τόνισε: «Η επιβολή κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί σταθερή προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υποστηρίζουμε τον κουβανικό λαό στον αγώνα του για ελευθερία».
Αντιδράσεις και πολιτικό πλαίσιο
Οι κυρώσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Κούβας, όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταγγέλλει επανειλημμένως περιστατικά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών.
Η κυβέρνηση της Κούβας έχει επανειλημμένα απορρίψει τέτοιους ισχυρισμούς, υπογραμμίζοντας ότι οι δικαστικές διαδικασίες διεξάγονται «βάσει των εθνικών νόμων» και κατηγορώντας τις ΗΠΑ για επεμβατική πολιτική. «Οι αμερικανικές κυρώσεις αποτελούν μέρος συνεχιζόμενης προσπάθειας υπονόμευσης της κυριαρχίας και της εσωτερικής σταθερότητας της Κούβας», έχουν υποστηρίξει σε παλαιότερες ανακοινώσεις Κουβανοί αξιωματούχοι.
Η επιβολή των νέων κυρώσεων αναμένεται να επιτείνει την ένταση στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας, τη στιγμή που το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη νησιωτική χώρα παραμένει αντικείμενο παρακολούθησης από διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Παραμένει άγνωστο πώς θα αντιδράσει περαιτέρω η Αβάνα, καθώς και κατά πόσο θα επηρεάσουν τα μέτρα αυτά τις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει επανειλημμένως στο παρελθόν στοχευμένες κυρώσεις κατά Κουβανών αξιωματούχων, στο πλαίσιο προσπαθειών να προωθηθεί ο σεβασμός θεμελιωδών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών στη χώρα.