Νομοθετική πρωτοβουλία που κατατέθηκε πρόσφατα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ προβλέπει την κατάργηση της νομικής προστασίας που απολαμβάνουν σήμερα οι κατασκευαστές εμβολίων έναντι αγωγών.
Το νομοσχέδιο με αριθμό H.R. 4668, γνωστό ως End the Vaccine Carve-Out Act, επιδιώκει να τροποποιήσει την ομοσπονδιακή νομοθεσία, δίνοντας τη δυνατότητα για περισσότερες προσφυγές εναντίον των φαρμακευτικών εταιρειών από ό,τι επιτρέπεται σήμερα.
Σύμφωνα με τον νόμο National Childhood Vaccine Injury Act του 1986, όσοι ισχυρίζονται ότι υπέστησαν σοβαρές παρενέργειες ή θανάτους μετά από εμβολιασμό μπορούν να στραφούν νομικά κατά των κατασκευαστών μόνο εφόσον πρώτα υποβάλουν αίτηση σε ειδικό κρατικό πρόγραμμα αποζημίωσης.
Η διαδικασία αυτή απαιτεί δικαστική εξέταση, ωστόσο το πρόγραμμα αντιμετωπίζει σοβαρή καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων και μια τελική απόφαση μπορεί να αργήσει χρόνια.
Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στις 23 Ιουλίου, προβλέπει ότι οι πολίτες θα μπορούν να προσφεύγουν απευθείας στα πολιτικά δικαστήρια κατά των κατασκευαστών.
Επιπλέον, ο νόμος του 1986 απαλλάσσει τις εταιρείες από ευθύνη για βλάβες ή θανάτους, εάν αυτές οφείλονται σε αναπόφευκτες παρενέργειες, παρά τη σωστή παρασκευή και τις ορθές οδηγίες.
Εξαίρεση αποτελούν περιπτώσεις όπου υπήρξε απάτη, απόκρυψη στοιχείων από την κυβέρνηση πριν ή μετά την έγκριση του εμβολίου ή άλλες παράνομες πράξεις σε θέματα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Το νέο νομοσχέδιο επιδιώκει να καταργήσει αυτές τις προστατευτικές διατάξεις.
Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Πολ Γκόσαρ, που εισηγήθηκε το σχέδιο νόμου, δήλωσε στις 24 Ιουλίου: «Το υφιστάμενο καθεστώς νομικής ασυλίας, που αδίκως προστατεύει τις μεγάλες φαρμακευτικές από τις συνέπειες των προϊόντων τους, εμποδίζει όσους έχουν υποστεί βλάβες από εμβόλια να διεκδικήσουν αποζημίωση σε πολιτικό δικαστήριο, σε κρατικό ή ομοσπονδιακό επίπεδο.
Αυτή η εξαίρεση έχει προσφέρει τεράστια κέρδη, αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, στις φαρμακευτικές, αφήνοντας ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς τη δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για βλάβες που υπέστησαν».
Συνεχίζοντας τόνισε: «Το νομοσχέδιο προτάσσει τους ασθενείς έναντι των κερδών, καταργώντας τα σημερινά προνόμια ασυλίας και τον περιορισμό παραγραφής, που αδίκως προστατεύει τις εταιρείες, δίνοντας στους παθόντες το δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημίωση σε πολιτικό δικαστήριο».
Ο Γκόσαρ είχε καταθέσει ανάλογη πρόταση και το 2024, ωστόσο δεν κατάφερε να προχωρήσει λόγω των πολιτικών συσχετισμών στο Κογκρέσο. Πλέον, οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν και τα δύο νομοθετικά σώματα, με το νέο σχέδιο να συγκεντρώνει 29 συνυπογράφοντες, αριθμός αντίστοιχος με τον περσινό.
Υπέρ της πρωτοβουλίας τάχθηκε και η Μέρι Χόλαντ, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Children’s Health Defense, η οποία δήλωσε: «Το νομοσχέδιο αυτό είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται προκειμένου τα εμβόλια να πληρούν τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, όπως συμβαίνει σχεδόν για κάθε άλλο προϊόν».
Ο οργανισμός PHRMA, που εκπροσωπεί τις φαρμακευτικές εταιρείες παραγωγής εμβολίων, δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.