Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, προειδοποίησε τις άλλες χώρες να αποφύγουν οποιαδήποτε αντίδραση απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για εκτεταμένους δασμούς τουλάχιστον 10% σε όλες τις εισαγωγές προϊόντων στη χώρα.
«Η συμβουλή μου προς κάθε χώρα αυτή τη στιγμή είναι να μην αντιδράσετε. Περιμένετε, αποδεχθείτε το μέτρο και ας δούμε πώς θα εξελιχθεί. Γιατί αν απαντήσετε με αντίμετρα, θα υπάρξει κλιμάκωση. Αν δεν υπάρξουν αντίποινα, τότε θα είναι το τελευταίο βήμα της έντασης», δήλωσε ο κ. Μπέσεντ σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Special Report» του τηλεοπτικού δικτύου Fox News το βράδυ της Τετάρτης.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο παρουσιαστής Μπρετ Μπάιερ έθεσε στον υπουργό το ζήτημα των Αμερικανών που ανησυχούν για τα συνταξιοδοτικά τους προγράμματα – όπως τα δημοφιλή 401(k) και τα Roth IRA -μετά την ανακοίνωση των δασμών. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν ισχυρή πτώση, με τον Dow Jones να σημειώνει προσωρινές απώλειες έως και 1.500 μονάδων.
«Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να προετοιμάσουμε το έδαφος για την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη», απάντησε ο κ. Μπέσεντ. «Ήμασταν ήδη καθ’ οδόν προς μια χρηματοπιστωτική κρίση. Προσωπικά, συνήθιζα να διδάσκω την ιστορία των χρηματοοικονομικών κρίσεων. Το τεράστιο κόστος της κρατικής δαπάνης ήταν μη βιώσιμο».
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι πριν από κάθε μεγάλη κρίση οι αγορές συνήθως ήταν «σε εξαιρετική κατάσταση» λίγο πριν από την τελική κατάρρευση. «Η διοίκηση Τραμπ μας απομάκρυνε από εκείνη την επικίνδυνη τροχιά μιας ολικής κατάρευσης και μας επαναφέρει στον δρόμο της υγιούς ανάπτυξης», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι βασικοί δασμοί ύψους 10% τίθενται σε ισχύ από τις 5 Απριλίου, ενώ αυξημένες, αντίστοιχες κυρώσεις σε επιλεγμένες χώρες θα ισχύσουν από τις 9 Απριλίου. Παράλληλα, δασμοί ύψους 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων ενεργοποιήθηκαν ήδη σήμερα τα μεσάνυχτα.
Τα νέα τέλη περιλαμβάνουν δασμούς 34% σε εισαγόμενα αγαθά από την Κίνα, 46% στο Βιετνάμ, 24% στην Ιαπωνία και 20% στην Ευρώπη. Στην περίπτωση της Κίνας, ο συνολικός δασμός διαμορφώνεται πλέον στο 54%.
Ο πρόεδρος Τραμπ, παρουσιάζοντας τους νέους δασμούς, τόνισε την ανάγκη δίκαιων εμπορικών σχέσεων και χαρακτήρισε τη νέα πολιτική ως «Ημέρα Απελευθέρωσης», καταγγέλλοντας ότι παραδοσιακοί σύμμαχοι πολλές φορές εκμεταλλεύονταν εμπορικά τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο έντονα ακόμη και από τους εχθρούς τους.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε τους νέους δασμούς ισχυρό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία και προειδοποίησε πως η ΕΕ των 27 είναι έτοιμη να απαντήσει με αντίμετρα. «Η αβεβαιότητα θα αυξηθεί και θα οδηγήσει σε έξαρση του προστατευτισμού», δήλωσε η ίδια, προειδοποιώντας ότι «οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο».
Την ίδια στιγμή, εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης έγινε γνωστό ότι το Πεκίνο αντιτίθεται στους νέους δασμούς και σκοπεύει να αντιδράσει δυναμικά στις κινήσεις της Ουάσιγκτον. Εν τω μεταξύ, πρόσφατα ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που κλείνει «παραθυράκι» στο εμπόριο, μέσω του οποίου μικρά πακέτα από Κίνα και Χονγκ Κονγκ εισάγονταν στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς, δίνοντας μεγάλο πλεονέκτημα σε εταιρείες όπως η Temu και η Shein.
Σε συνέντευξή του την Πέμπτη στο «Fox and Friends», ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς παραδέχθηκε πως οι δασμοί ίσως προκαλέσουν ορισμένες βραχυπρόθεσμες δυσκολίες, αλλά τόνισε ότι είναι απαραίτητοι προκειμένου οι ΗΠΑ να ανακτήσουν θέσεις εργασίας και να ενισχύσουν την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή.
«Ξέρουμε ότι πολλοί Αμερικανοί ανησυχούν», σημείωσε. «Όμως θα ζητήσω από τον κόσμο να κατανοήσει ότι αυτά τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη».
Υπενθυμίζεται τέλος πως κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης προεκλογικής του εκστρατείας το 2024, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δεσμευτεί να εφαρμόσει οριζόντιους δασμούς μεταξύ 10%-20% σε όλες τις εισαγωγές και είχε αναφέρει επίσης πως θα ήθελε να δει ελάχιστο δασμό 60% σε όλα τα κινέζικα προϊόντα.