Πέμπτη, 24 Ιούλ, 2025
Ο υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ καταθέτει ενώπιον της υποεπιτροπής Ενέργειας της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Καπιτώλιο, στις 7 Μαΐου 2025. Nathan Howard/File Photo /Reuters

ΗΠΑ: Σκέψεις για νέες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο – ενισχύονται οι πιέσεις προς τη Μόσχα

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ δήλωσε πρόσφατα στο Fox News ότι η επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο αποτελεί πραγματική επιλογή για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ράιτ εξήγησε: «Οι κυρώσεις είναι το μεγαλύτερο μέσο πίεσης που μπορεί να ασκηθεί, και ο πρόεδρος Τραμπ υπήρξε πάντοτε υπέρ της ειρήνης, όπου κι αν απαιτείται. Νομίζω πως είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο».

Στη συζήτησή του με τον παρουσιαστή Μπρετ Μπάιερ, ο Ράιτ τόνισε τον καίριο ρόλο της Αμερικής ως ηγέτιδας δύναμης στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ είναι σήμερα ικανές να προχωρήσουν σε ενέργειες που άλλοτε θεωρούνταν αδύνατες.

Oil-painting-ntdtv

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη βούλησή του να επιβάλει δευτερεύοντες δασμούς σε αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία ειρήνης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πρότεινε προθεσμία 50 ημερών, μετά το πέρας της οποίας θα επέβαλε δασμό 100% σε προϊόντα τρίτων χωρών που συνεχίζουν το εμπόριο με τη Ρωσική Ομοσπονδία, στρατηγική που αποσκοπεί στην περαιτέρω οικονομική απομόνωση της Μόσχας.

Οι προτεινόμενοι δευτερεύοντες δασμοί 100% του Τραμπ θα συνυπάρχουν με ξεχωριστό νομοσχέδιο κυρώσεων που έχει καταθέσει ο γερουσιαστής Λίντζι Γκρέιαμ, το οποίο προβλέπει ακόμη υψηλότερους δασμούς για τη Ρωσία και τους εμπορικούς της εταίρους.

Ο «Νόμος Επιβολής Κυρώσεων στη Ρωσία» του 2025 προβλέπει την επιβολή ελάχιστου δασμού 500% σε αγαθά και υπηρεσίες που εισάγονται από τη Ρωσία, καθώς και ανάλογες επιβαρύνσεις για χώρες που εμπορεύονται εν γνώσει τους ουράνιο και προϊόντα πετρελαίου ρωσικής προέλευσης.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της ρωσικής ενέργειας. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Κάγια Κάλλας, δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε το κόστος, ώστε ο τερματισμός της επιθετικότητας να καταστεί η μόνη επιλογή για τη Μόσχα».

Διπλωματικές πρωτοβουλίες: Νέος γύρος συνομιλιών στην Τουρκία

Στο διπλωματικό πεδίο, προγραμματίζεται τρίτος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών αυτήν την Τετάρτη στην Τουρκία, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Σε προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων μέσα στη χρονιά υπήρξαν επιμέρους συμφωνίες για ανταλλαγή αιχμαλώτων και επαναπατρισμό νεκρών στρατιωτών, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί αποφασιστική πρόοδος προς τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως βασικές του επιδιώξεις στις επικείμενες συναντήσεις είναι η ανταλλαγή αιχμαλώτων, η επιστροφή απαχθέντων παιδιών και η δρομολόγηση επαφής υψηλού επιπέδου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έκανε γνωστό ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη ρωσική διαπραγματευτική ομάδα, την οποία θα συνεχίσει να ηγείται ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Στις προηγούμενες συνομιλίες, η Μόσχα είχε θέσει ως όρους για τον τερματισμό του πολέμου την παραχώρηση στην Ρωσία τεσσάρων νοτιοανατολικών ουκρανικών επαρχιών που βρίσκονται υπό μερικό ρωσικό έλεγχο, καθώς και την οριστική απόσυρση της Ουκρανίας από το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ — απαιτήσεις που το Κίεβο έχει απορρίψει κατηγορηματικά. Ο Ζελένσκι έχει επίσης τονίσει ρητά ότι δεν αναγνωρίζει τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Υποστήριξη και αναδιατάξεις

Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας εξακολουθούν να ενισχύουν την αμυντική της ικανότητα. Πρόσφατα, ο Τραμπ πρότεινε την αποστολή προηγμένων οπλικών συστημάτων, όπως πυραυλικά αντιαεροπορικά Patriot, στο Κίεβο, με το κόστος να καλύπτεται από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι ηγήθηκε συνόδου της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, καλώντας αξιωματούχους και υπουργούς Άμυνας από 50 και πλέον χώρες να στηρίξουν ένα 50ήμερο σχέδιο ενίσχυσης της στρατιωτικής βοήθειας με στόχο την άσκηση πίεσης προς τον Πούτιν για διαπραγματεύσεις.

Ο Ζελένσκι, επιπλέον, έχει ξεκινήσει ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, με στόχο την αύξηση της εγχώριας παραγωγής όπλων από το 40% στο 50% μέσα σε έξι μήνες.

Με την συμβολή του Μπιλ Παν

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε