Τρίτη, 26 Νοέ, 2024
Σε φωτογραφία αρχείου φαίνεται ένα πακέτο σε παντοπωλείο στην Καλιφόρνια. (Robyn Beck/AFP via Getty Images)

ΗΠΑ: Τα ΓΤΟ τρόφιμα θα επισημαίνονται ως “βιομηχανοποιημένα” καθώς τίθεται σε ισχύ ο νέος κανονισμός

Τα προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) θα επισημαίνονται ως “βιομηχανοποιημένα” σύμφωνα με τους νέους κανόνες γνωστοποίησης τροφίμων που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Αυτή είναι μια αλλαγή από το να περιγράφονται ως “γενετικά τροποποιημένα” ή συστατικά ΓΤΟ.

Οι εταιρείες είχαν προθεσμία μέχρι την 1η Ιανουαρίου για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες, οι οποίοι οριστικοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ. Η κυβέρνηση ακολουθούσε νόμο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο το 2016 για τη δημιουργία ενός εθνικού προτύπου για τη γνωστοποίηση των τροφίμων που είναι ή ενδέχεται να είναι βιομηχανοποιημένα.

Ο τέως Υπουργός Γεωργίας Σόνι Πέρντιου ανέφερε ότι οι επικαιροποιημένες απαιτήσεις επισήμανσης έχουν προκαλέσει επικρίσεις και νομική αμφισβήτηση για την Ασφάλεια των Τροφίμων και προκαλούν σύγχυση.

«Αυτοί οι κανονισμοί δεν αφορούν την ενημέρωση του κοινού, αλλά μάλλον έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στις εταιρείες να κρύβουν τη χρήση γενετικά τροποποιημένων συστατικών από τους πελάτες του», ανέφερε ο Άντριου Κίμπρελ, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων και του Διεθνούς Κέντρου Αξιολόγησης Τεχνολογίας, σε δήλωσή του αυτή την εβδομάδα. «Πρόκειται για μια απάτη την οποία επιδιώκουμε να ακυρώσουμε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο».

Η Ένωση Βιολογικού Εμπορίου, το Ινστιτούτο για τη Γεωργία και την Εμπορική Πολιτική και το Μη ΓΤΟ πρότζεκτ (Non-GMO Project) είναι μεταξύ άλλων αντιπάλων του νέου κανονισμού.

«Συνολικά, πολλά προϊόντα που περιέχουν ΓΤΟ δεν θα επισημαίνονται, πράγμα που σημαίνει ότι η απουσία γνωστοποίησης βιομηχανοποιημένων τροφίμων δεν σημαίνει ότι ένα προϊόν είναι μη ΓΤΟ», ανέφερε το έργο σε δήλωσή του όταν αποκαλύφθηκαν οι κανόνες.

Το Κογκρέσο με τον Εθνικό Νόμο περί γνωστοποίησης βιομηχανοποιημένων τροφίμων διέταξε τους κατασκευαστές τροφίμων να τοποθετούν στις ετικέτες κείμενο, ένα σύμβολο ή έναν ψηφιακό σύνδεσμο, όπως ένας κωδικός QR, εάν τα προϊόντα έχουν βιομηχανοποιημένα συστατικά. Οι νομοθέτες χρησιμοποίησαν τον όρο βιομηχανοποιημένα, αλλά επέτρεψαν στο Υπουργείο Γεωργίας να χρησιμοποιήσει παρόμοιους όρους. Ωστόσο, ο οργανισμός επέλεξε να παραμείνει μόνο στον όρο βιομηχανικά.

Στους υποστηρικτές των κανονισμών περιλαμβάνονται ομάδες της βιομηχανίας τροφίμων, όπως το Ινστιτούτο Μάρκετινγκ Τροφίμων και η Ένωση Κατασκευαστών Παντοπωλείων.

«Ο κανονισμός παρέχει έναν συνεπή τρόπο για την παροχή διαφάνειας σχετικά με τα τρόφιμα που πωλούμε και επιτρέπει στους πελάτες μας σε όλη τη χώρα να μάθουν περισσότερα για τα προϊόντα παντοπωλείου που περιέχουν βιομηχανοποιημένα συστατικά», δήλωσε το Ινστιτούτο το 2018.

Ακόμα και ορισμένοι υποστηρικτές, ωστόσο, είχαν παροτρύνει την κυβέρνηση Μπάιντεν να καθυστερήσει την προθεσμία συμμόρφωσης λόγω των ανεξέλεγκτων προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε