Παρασκευή, 10 Ιαν, 2025

Ηράκλειο: Εθνογραφική έρευνα πραγματοποιούν επιστήμονες του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Ερευνητές του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με επικεφαλής τον διευθυντή του Κέντρου, Ευάγγελο Καραμανέ, βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο Ηράκλειο πραγματοποιώντας εθνογραφική έρευνα για την περίοδο από τα τέλη του 19ου ως τις αρχές του 20ού αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου και μετά την εγκατάσταση των Μικρασιατών στην πόλη. Η έρευνα διεξάγεται στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης Δήμου Ηρακλείου – ΙΤΕ – Ακαδημίας Αθηνών, η οποία είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2021 με αντικείμενο τη διάσωση και την ανάδειξη της ιστορίας του Ηρακλείου με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, που θα εφαρμόσει το Ινστιτούτο Πληροφορικής – Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή.

Στην παρούσα φάση η έρευνα εστιάζει στα δύο βασικά προϊόντα της αγροτικής τοπικής παραγωγής, αμπέλι-σταφίδα και ελιά-λάδι, και στο πώς αυτά επιδρούσαν στο κοινωνικό-οικονομικό και πολιτισμικό περιβάλλον της εποχής.

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ερευνητών της Ακαδημίας Αθηνών με τον αντιδήμαρχο Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού – Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού, Γιώργο Σισαμάκη καθώς και με τον διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, Ξενοφώντα Ζαμπούλη.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ένα κορυφαίο επιστημονικό ίδρυμα της χώρας, η Ακαδημία Αθηνών με το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας είναι εδώ και μελετάει μία πολύ σημαντική περίοδο της σύγχρονης οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας του Ηρακλείου. Αυτή η συνεργασία έχει όμως και μία καινοτόμο διάσταση, καθώς τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούν να γίνουν ευρέως γνωστά και να αποτελέσουν πολύτιμο υλικό για να γνωρίσουν καλύτερα το Ηράκλειο και την ιστορία του οι επισκέπτες και οι κάτοικοι μέσω των εφαρμογών του Ινστιτούτου Πληροφορικής», δήλωσε ο η. Σισαμάκης.

Ο κ. Καραμανές, μετά τη συνάντηση εργασίας αλλά και την επίσκεψη στον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, τόνισε: «Είμαστε εδώ για να μελετήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά του Ηρακλείου και μάλιστα μία πολύ ενδιαφέρουσα χρονική περίοδο, τις αρχές του 20ού αιώνα όπου συντελέστηκαν πλήθος αλλαγές σε κάθε έκφανση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ζωής του τόπου. Μεταξύ αυτών και η παρουσία των Μικρασιατών προσφύγων και η ενσωμάτωσή τους στον ντόπιο πληθυσμό. Εκτιμούμε ότι τα αποτελέσματα της καταγραφής αυτής θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

«Για πρώτη φορά ερχόμαστε σε συνεργασία με το Κέντρο Λαογραφίας να εφαρμόσουμε στον τόπο μας, το Ηράκλειο, αποτελέσματα πρωτοπόρων ερευνητικών προγραμμάτων του HORIZON 2020. Έχουμε πια την τεχνογνωσία και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε εφαρμογές παραγωγές για το ευρύ κοινό που να αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας», σημείωσε ο κ. Ζαμπούλης.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε