Το Ισραήλ ανακοίνωσε, στις 5 Φεβρουαρίου, την αποχώρησή του από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UNHRC), επικαλούμενο τη «διαρκή και αδιάκοπη θεσμική μεροληψία» εις βάρος του εβραϊκού κράτους.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ότι η απόφαση συνδέεται με την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την προηγουμένη, για την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Συμβούλιο.
«Το Ισραήλ ενώνεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν θα συμμετάσχει στο UNHRC», έγραψε ο Σάαρ.
Ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ ανήκουν στα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου, αλλά, όπως όλα τα μέλη του ΟΗΕ, διαθέτουν καθεστώς παρατηρητή και δικαίωμα παρουσίας στις συνεδριάσεις.
Σκληρή κριτική από αξιωματούχους του ΟΗΕ
Η απόφαση του Ισραήλ προκάλεσε την αντίδραση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, η οποία χαρακτήρισε την κίνηση «εξαιρετικά σοβαρή».
«Δείχνει ύβρη και έλλειψη συνειδητοποίησης του τι έχουν κάνει. Η επιμονή τους στο δίκαιο της θέσης τους, και η άρνηση κάθε λογοδοσίας, αποδεικνύεται ενώπιον της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε η Αλμπανέζε, προσθέτοντας ότι φοβάται πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, τις οποίες χαρακτήρισε ως γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, θα επεκταθούν και στη Δυτική Όχθη.
Ισχυρισμοί για προκατάληψη κατά του Ισραήλ
Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του UNHRC, Γιοργκ Λάουμπερ, ο Σάαρ κατήγγειλε ότι η προκατάληψη κατά του Ισραήλ είναι συνεχής, από την ίδρυση του Συμβουλίου το 2006.
«Το UNHRC παραδοσιακά προστατεύει τους παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιτρέποντάς τους να αποφεύγουν τους ελέγχους, ενώ εμμονικά δαιμονοποιεί τη μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή – το Ισραήλ», ανέφερε ο Σάαρ στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).
«Αντί να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Συμβούλιο προτιμά να επιτίθεται σε μια δημοκρατική χώρα και να προπαγανδίζει τον αντισημιτισμό.»
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι πολλές χώρες με σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ιστορικό τους έχουν δεχθεί λιγότερες καταδικαστικές αποφάσεις από το Ισραήλ.
«Η διάκριση εις βάρος μας είναι ξεκάθαρη: Στο UNHRC, το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που διαθέτει ξεχωριστό σημείο στην ημερήσια διάταξη αποκλειστικά για αυτήν. Το Ισραήλ έχει βρεθεί αντιμέτωπο με πάνω από 100 καταδικαστικές αποφάσεις, περισσότερες από το 20% όλων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί ποτέ στο Συμβούλιο – περισσότερες από όσες έχουν ληφθεί για το Ιράν, την Κούβα, τη Βόρεια Κορέα και τη Βενεζουέλα μαζί. Το Ισραήλ δεν αποδέχεται πια αυτή τη διάκριση!» τόνισε.
Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντανιέλ Μερόν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Συμβούλιο «ήταν προκατειλημμένο από την αρχή, επιτρέποντας σε δικτατορίες να κάνουν διαλέξεις σε δημοκρατίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Το Ισραήλ διατηρεί τη δέσμευσή του για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα συνεργαστεί μέσω αξιόπιστων, μη πολιτικοποιημένων μηχανισμών», σημείωσε.
ΗΠΑ και Ισραήλ αποσύρουν τη στήριξή τους στο UNRWA
Τα μέλη του Συμβουλίου κατηγορούν συχνά το Ισραήλ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πόλεμο που διεξάγει στη Γάζα εναντίον της Χαμάς. Πέρυσι, μια έρευνα του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κλίμακα των θανάτων ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Το Ισραήλ απέρριψε το πόρισμα, υποστηρίζοντας ότι λαμβάνει προφυλάξεις για την αποφυγή θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Σημείωσε ότι οι μεγάλες εκτοπίσεις πληθυσμού στη Γάζα πραγματοποιήθηκαν αφού οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) είχαν προειδοποιήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν συγκεκριμένες περιοχές πριν από επιθέσεις.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης, στις 4 Φεβρουαρίου, ότι οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη Γάζα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν παγώσει τις πληρωμές στην UNRWA και το 2018, κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, αλλά η χρηματοδότηση αποκαταστάθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν, πριν διακοπεί εκ νέου μετά την αποκάλυψη ότι τουλάχιστον εννέα υπάλληλοι της υπηρεσίας συμμετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο πραγματικός αριθμός των εργαζομένων της UNRWA που συνδέονται με τη Χαμάς είναι πολύ μεγαλύτερος, ισχυριζόμενο ότι 1.200 από τους 13.000 υπαλλήλους της στη Γάζα ανήκουν στη Χαμάς και ότι 6.000 από αυτούς έχουν συγγενείς που είναι μέλη της οργάνωσης.
Του Dan M. Berger