Το Ισραήλ προχώρησε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε αεροπορικά πλήγματα κατά θέσεων των Χούθι στην Υεμένη, στοχεύοντας τρία λιμάνια και έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF).
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα πλήγματα σημειώθηκαν στα λιμάνια Χοντάιντα, Ρας Ίσα και Σαλίφ, καθώς και στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Ρας Κάντα. Πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και σχεδόν ένα μήνα που το Ισραήλ προβαίνει σε επίθεση κατά στόχων στην Υεμένη.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση στην πλατφόρμα Χ, ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου των IDF προς τον αραβόφωνο κόσμο, συνταγματάρχης Αβιχάι Αντρί, ανέφερε: «Δεκάδες αεροσκάφη συμμετείχαν στα πλήγματα κατά των λιμένων, τους οποίους οι τρομοκράτες Χούθι χρησιμοποιούν για τη μεταφορά πολεμικού υλικού από το ιρανικό καθεστώς, με σκοπό την υλοποίηση τρομοκρατικών σχεδίων κατά του Ισραήλ και των συμμάχων του».
Ο Αντρί συμπλήρωσε: «Το τρομοκρατικό καθεστώς των Χούθι εκμεταλλεύεται το θαλάσσιο πεδίο για να προβάλει ισχύ και να πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων και φορτηγίδων σε διεθνείς θαλάσσιες οδούς. Οι στοχευμένες τοποθεσίες αποδεικνύουν πώς το καθεστώς των Χούθι αξιοποιεί υποδομές πολιτικού χαρακτήρα για τρομοκρατικούς σκοπούς».
Λίγες ώρες μετά τα ισραηλινά πλήγματα, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε την εκτόξευση δύο πυραύλων από την Υεμένη και σημείωσε πως έγιναν προσπάθειες αναχαίτισής τους, με τα αποτελέσματα να βρίσκονται υπό διερεύνηση, σύμφωνα με το Ynet.
Η υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ γνωστοποίησε πως δεν έλαβε καμία ειδοποίηση για πτώση πυραύλων ή τραυματισμούς μετά τις εκτοξεύσεις από την Υεμένη, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Times of Israel.
Το Ισραήλ έπληξε επίσης ένα πλοίο, το Galaxy Leader, στο λιμάνι Ρας Ίσα — πλοίο που είχαν καταλάβει οι Χούθι στα τέλη του 2023.
Ο στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι Χούθι είχαν εγκαταστήσει σε αυτό ραντάρ για τον εντοπισμό πλοίων και την υποβοήθηση τρομοκρατικής δράσης.
Ο εκπρόσωπος των IDF, αντισυνταγματάρχης Νατάβ Σοσάνι, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ στις 6 Ιουλίου: «Οι Χούθι είχαν εγκαταστήσει ένα ραντάρ στο πλοίο για την παρακολούθηση πλοίων και τη διευκόλυνση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων».
Μετά τα ισραηλινά πλήγματα, εκπρόσωπος των Χούθι υποστήριξε: «Η αντιαεροπορική μας άμυνα αντιμετώπισε το ισραηλινό χτύπημα με αριθμό εγχωρίως κατασκευασμένων πυραύλων εδάφους-αέρος».
Η ανακοίνωση, που μετέδωσε το πρακτορείο Saba των Χούθι, πρόσθεσε ότι η οργάνωση εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων κατά του Ισραήλ, με στόχους το αεροδρόμιο Λοτ και τα λιμάνια Ασντόντ και Εϊλάτ. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Μασίρα των Χούθι μετέδωσε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων στη Χοντάιντα, λίγο αφότου ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε προειδοποίηση εκκένωσης στους πολίτες των τριών λιμανιών της Υεμένης.
Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες αφού ένα πλοίο δέχθηκε επίθεση ανοιχτά της Χοντάιντα την Κυριακή. Το πλήρωμά του εγκατέλειψε το σκάφος, καθώς αυτό άρχισε να παίρνει νερά. Πρόκειται για το πλοίο Magic Seas, υπό σημαία Λιβερίας, και αποτελεί το πρώτο τέτοιο περιστατικό στο νευραλγικό θαλάσσιο πέρασμα από τα μέσα Απριλίου.
Κανείς δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη για την επίθεση, ενώ η εταιρεία ασφάλειας Ambri εκτίμησε ότι το πλοίο ταιριάζει στον συνήθη στόχο των Χούθι.
Η οργάνωση, που ελέγχει μεγάλο μέρος της Υεμένης, εξαπολύει επιθέσεις κατά του Ισραήλ και στοχεύει πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από την έναρξη της σύρραξης Ισραήλ–Χαμάς στη Γάζα το 2023, προβάλλοντας αλληλεγγύη προς τους Παλαιστινίους.
Οι Χούθι αυτοχαρακτηρίζονται βραχίονας του ιρανικού «άξονα αντίστασης» και έχουν δείξει πως μπορούν να εξαπολύουν τακτικά επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Γνωστοί και ως Ανσάρ Αλλάχ, οι Χούθι ανήκουν στη ζαϊδική σιιτική κοινότητα και το 2014 εκδίωξαν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης από την πρωτεύουσα Σανάα. Σήμερα ελέγχουν περίπου το 80% της χώρας, όπου ζουν 32 εκατομμύρια άνθρωποι.
Η Ουάσιγκτον επανέφερε τους Χούθι στη λίστα ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων τον Μάρτιο, μετά από την απόσυρση του χαρακτηρισμού το 2021 από την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Σε προεδρικό διάταγμα της 22ας Ιανουαρίου, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι Χούθι «απειλούν την ασφάλεια Αμερικανών πολιτών και προσωπικού στη Μέση Ανατολή, την ασφάλεια των στενότερων περιφερειακών εταίρων μας και τη σταθερότητα του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου».
Με πληροφορίες από Associated Press και Reuters